2010. október 26., kedd

Tu felix Austria

Elöljáróban kicsi tájékoztató, honnan a cím: Bella gerant alii, at tu, felix Austria, nube: „Háborúzzanak mások, te csak házasodj, boldog Ausztria” – ezt a mi Mátyás királyunk  mondta III. Frigyesről szólván, aki országát nem vitézségével, hanem családi összeköttetések teremtése révén gyarapította.
Ez a mai téma-nap főcíme a 3 SAT Tv-adónak.

Néha bele kell ásnia magát az embernek kicsit a történelem olyan részleteibe is, melyeket nem ismer. Így voltam ma is – az inspiráló pont az volt, hogy nem sokat tudtam Ausztria ma tartott nemzeti ünnepéről.
A wikiben ezt találtam:  „1955 – Ausztria Nemzeti Tanácsa elfogadja és kihirdeti az ország „önkéntes, örökös semlegességéről“ szóló alkotmányerejű törvényt, miután az Államszerződés értelmében a négy szövetséges megszálló hatalom utolsó katonai egységei is elhagyták az Osztrák Köztársaság területét.”
(Nem szégyellem, azonnal az ugrott be, „ezek” tudtak „forradalmat” csinálni…) 
Ez után itt:   http://hu.wikipedia.org/wiki/Ausztria  egy kicsit részletesebben is utána-olvastam. Be kell valljam, voltak itt számomra eddig nem csak homályos, hanem teljesen sötét/ismeretlen dolgok is. Na de mire jó a net ? Pl. erre…. Is.
A politika, egyáltalán nem, sőt bizonyos szinten a történelem  - a közelmúlté meg különösen nem – tartozik abba a körbe, amire az amúgy kevés időmet pazarlom. Ma ez a téma csak azért került a látóterembe, mert kora reggel egy nagyszerű filmet láttam. Valójában e film címének keresgélése közben fedeztem fel, hogy ez a bizonyos értelemben „Heimat-film” miért is ma került levetítésre.

Aki régóta olvassa a blogomat, már találkozhatott az én feltétel nélküli hegyimádatommal, és szomszédaink hegyek közt élő népének maximális szeretetével – bizonyára nem csodálkozik, hogy leragadtam ennél a másfél órás filmnél, amit igazából nem is lehet elmesélni, mert nincs „sztorija” – hacsak annak nem lehet nevezni a 3 család mindennapi életét. Küzdelmüket a hétköznapok nehézségeivel, örömüket, bánatukat, ünnepeiket, szokásaikat, gondolkodásmódjukat ott a meredek hegyoldalakon,  s mindez 4 évszakon keresztül.
Már máskor is láttam hasonló filmeket, s egyszerűen nem tudom megmagyarázni, miért van ez a megnevezhetetlen érzés bennem: „másodszor” látom a tájat, az embereket, egyáltalán mindent. Szívesen elbeszélgetnék erről egyszer egy…kivel is ? pszichológussal ? jövendőmondó jóssal ?  nem, talán olyan előző életbe visszavezető személlyel, (ha ugyan van ilyen) aki fel tudná oldani bennem ezt a különös kérdést: Miért ? Miért érzem én otthon magam ezen a hegyes vidéken ? Egyszerűen a génjeimben hordozott sváb elődök „beszélnek ki” belőlem, vagy irányítják a gondolataimat  ?  Sokszor gondolkodtam már ezen, de sosem jutottam igazán jó megoldáshoz.
Ma se.

 (Sajnos nem tudom, honnan van a kép, évek óta őrizgetem, nem írtam fel a helyét...)

7 megjegyzés:

  1. Jó téma ! Legalább van hol ajánlanom ezt a témát Önző gének kötélhúzása Majd vigyázz! Ne nagyon akarjad bajaid megállapítást,ha elfogadják ezt
    Csak pénzed legyen!
    Még nincs elfogadva- csak terv.
    Folyt.köv.

    VálaszTörlés
  2. Ha jók az információim, akkor édesanyád volt hegyvidéki,édesapád meg alföldi - a régebbieket meg ne bonyolítsam most.
    A kis házhoz meg ezt itt :
    Kicsi ház
    A cikkből továbblépve a nyertes házról több fotó. Lenne még egy blog címem,de azt elfelejtettem.
    Talán később.

    VálaszTörlés
  3. Írod tegnap azt, - többek közt -hogy elrohanunk dolgok mellett,- stb. Vagy ahhoz, vagy a maihoz : ismétlés !- a polihisztorok kora lejárt! Mindent képtelenség tudni. Talán nem is kell, vagy ugyancsak időigényes.
    Ez a zöldfalas blog is olyan, hogy példa arra, vannak - többen is - ilyen emberek is. Legfeljebb nem tudunk róla/róluk.
    Később vettem észre
    Petrus Ferenc
    P.s. : szívesen elbeszélgetnék vele arról, hogy milyen tippjei lennének a levelek összeszedéséről! ( gondolom a tippje : lombszívó)
    Na, ennyit.
    Nőiesen bevallom !- ma 17.50 órától m1-en akarnám nézni a kezdődő új sorozatot !
    Kimaradt : Dugonics András : Etelka évforduló is volt - valamikor idén októberben - pontosítsátok!

    VálaszTörlés
  4. Abszolút semmit nem értek a génkutatáshoz, de az ajánlott cikk olvasása után felmerült bennem a kérdés, hogy vajon miképp tudnak ilyen határozott állásfoglalásra jutni a kutatók bizonyos kérdésekben „15 napos egérembriók és felnőtt egerek agyát vizsgálva” ?

    A zöldfalas blog nekem nagyon tetszik – érthető okokból…Ha söpörni kell a leveleket – akkor azt testedzésnek fogom fel. Sokkal jobb, mint a hólapátolás…

    VálaszTörlés
  5. Válasz-féle : bár génkutató én sem vagyok. Úgy tudom, az egér génjeinek 99%-a éppen olyan mint az emberé.
    Egértérkép Pár érdekesség le van írva a Wikipediaban is, a gén szónál. Hagyján ! Mert pl. van a DNS is ! -esetleg gehnézhető :
    A csodálatos DNS
    Ismétlés : pl. ha az ATCG betűket egymás mellé íjuk, akkor Budapesttől -New Yorkig érne a sor ! (ember esetében) - ill. úgy tudtam, kb. 2000 db. általános méretű könyvbe lehetne leírni ! - és talán ilyesmik miatt is nehéz lesz belepiszkálni abba, amit a természet alkotott. OK!- ezt itt ne vitassuk. L.d. Darwin - vagy a neokreo téma.

    VálaszTörlés
  6. Na,ez nem sikerült.
    a csodalatos DNS
    Továbbá láttam : pl. poloska (?) agyát vizsgálták úgy, hogy az állat még élt is !- közben.- stb.
    Szerintem a leírt dolog nem bizonyos állásfoglalás, hanem csak valamilyen sejtés ?- ami vagy igaz is lehet, vagy nem. Viszont a kutatókat újabb és újabb gondolkodásra késztetheti ?

    VálaszTörlés