2010. november 16., kedd

Divatba jön a zöld fal ?

Jó két évtizeddel  ezelőtt, amikor egyszer Bécsben és környékén jártam egy autóbuszos kirándulással, láttam először olyan városszéli, lakóparki emeletes házakat, melyekre vadszőlő (vagy valami zöld futónövény) volt felfuttatva. Kissé meg is lepődtem, mert akkortájt még igencsak az volt általános  nézet, hogy minden ilyesmi károsítja, tönkreteszi a falat. Én ugyan tapasztalatból tudtam, hogy ez nem igaz, hiszen gyermekkoromat egy olyan házban éltem, amelyre évtizedek óta vadszőlő volt felfuttatva,  s a ház falának egyrészt semmi baja nem volt, másrészt a megépítés óta tatarozni/festeni sem kellett.
Most a neten kóborolva több ilyesmivel foglalkozó anyaggal találkoztam. Akit érdekel a téma, ajánlok pár linket, kóborolhattok,  és tapasztalatot/ötletet szerezhettek.
Pl. itt :   http://koos.hu/2010/08/11/vertical-garden-zold-homlokzat-3  oldalon, s ennek a lapnak az alján található további linkekben, vagy/és itt: http://zoldfal.blog.hu/2010/10/11/novenyt_a_hazra_de_miert

 Persze tudom, @x  rögtön rávágja, hogy nem csak előnye van ám a vadszőlős házfalnak ! Nos, igaz ez is. Tavasszal, igazgatni, segíteni kell a friss hajtásokat, hogy oda ne kússzanak, ahová az ember nem akarja. Nyáron el kell viselni a szomszéd morgását, hogy egy-két hétig az egész fal „méh-legelő”. Ősszel a leveleket párszor össze kell söpörni. Sőt, azt is tudom, az „ingyen-etetőt” télen  látogató feketerigók se mindig tudják a „tisztességet”. Ezzel együtt nekem nagyon tetszenek az ilyen házak…
Tiszta véletlen, erre mifelénk is van egy ház, amit befuttattak vele. Húsz éve nem tatarozták…mégis úgy tűnik, mintha évente  háromszor átfestenék :-)







Az egyik cikkben olvastam egy nagy igazságot, íme: „A növény a legjobb albérlő, mert nem pénzzel fizet, hanem oxigénnel. (Hundertwasser)”


8 megjegyzés:

  1. (kedd) Ráérősen... (?) mert ma (11/16) kaptam (csak) gyógyszar felíratás miatt időpontot (reumatológushoz) december 15-re ! ( bízzunk benne !- megéljük... az orvos is...én is...azt az időpontot !) - Lehet, ha majd megérkezik a 0,6% nyugdíjemelésem... megveszem én azokat vény nélkül is... de ne legyek "öntelt" - stb.
    Na, de "ez az örökös "megszólítás miatt" (vagy mi ) [@X] - igen!- én még csak 7 éve (...) "csinálok" valami hasonlót - épp' tervezem a f.rigók általi ürüléket (fehér/vörös) valahogy eltávolítani ... a ház környékéről. stb. Szerencsémre (?) egyre jobban bezabálták már a kék bogyókat !
    Van "kapcsolatom" az említett blog üzemeltetőjével is,- be is küldtem pár (egyéb) "sövény" fotómat... és ne bonyolítsam ! Csak tényközlés : van (saját) magról (!) nevelt "tujasorom" is... [jut eszembe (...) megint kell8ene) magokat begyűjtenem... ]- [csak tudnám minek ? ] - meg ne akarjátok, hogy ki kelljen mennem fotózni ! :-) :-) OK ! - ( valamennyi "igazsága" van @Aranyosf.-nak!- csak mint ahogy minden másban !- nem vagyunk egyformák!- értsd : tényleg csak "az" csináljon ilyesmit, aki pl. ősszel össze is takarítja !- és stb. ) - Ennyit - most !
    *********************************

    VálaszTörlés
  2. Bár... olvasni is szeretmék -és ne akarjátok arról sem a beszámolómat (...) kimaradt : @Aranyosf. által javasolt egyik blog írója "üzente nekem" : (valamilyen "rokoni" kapcsolat van köztük - lényegtelen) - szóval van ez a blog is :
    netgarden (?)
    Bár...ismerjem el, nekem épp' elegendő (péntekenként) belenézni a "kertész rovatba" (Czauner Péter ) - vagy néha még az is sok ! :-) :-)
    Na, most ,ég próbálnám megudakolni ( ?) - mi is lenne az a "telekadó" Pécsett ! ( csütörtök - önkorm.ülés 2.napirendje- stb.)
    Ne legyek demagóg... de fizetünk : építmény(ház) adót... "garázs adót" - autó telj. adót - ( mind az önkormányzatnak) - hát... [ no comment! ]

    VálaszTörlés
  3. Bocs'- (bár a neten rá lehet akadni erre... (rám...)
    Majd ne feledjétek :
    A pécsi (?) zöld járatról
    Persze, itt az "alapmű" :
    mert nem csak Pécsről szállítanak

    VálaszTörlés
  4. Szia Fodorka, nekem is tetszenek a befuttatott házfalak, ismerek is egyet a Tettyén:) Vagyis a lakóit:) Szeretik, mert otthonosnak érzik, természetközelinek és állítólag nem kell függöny;)

    Úgy gondolom, én szívesen összesöpörném a lehullott leveleket... És tetszik az évszakos összeállítás, aranyos:)

    VálaszTörlés
  5. Blogokról jut eszembe, ezt ismerted ?
    Ólomüveg blog

    VálaszTörlés
  6. Nagymamám zuglói háza is ilyen, én nagyon szeretem, igaz rengeteg méhet, darazsat vonz, viszont csodálatos dísze a háznak minden évszakban.

    VálaszTörlés
  7. Micsoda koszorút lehet belőle készíteni, érdekessé teszi a ki-ki bújó kacs, ami a kapaszkodást segíti.
    Az őszi kép gyönyörű.

    VálaszTörlés
  8. @x-nek nékem is van erre a napra ( dec.13. Luca napja )
    egy vizsgálati előjegyzésem, addig meg izgulhatunk vaj mi fog változni az egészségügyben?
    Ebben a nagy rendcsinálásban csak kapkodom a fejem, a legnagyobb ami szerintem ütős az az alkotmány bíróság korlátozása. Mög vagyok ijedve!!!!!
    Jó, legyünk pozitívak és ne politizáljunk? Valóban? "Ürüjünk" annak, hogy még a "nyuggerek" pénzéhez nem nyúltak

    VálaszTörlés