2010. november 12., péntek

Gumi-sztori

Kivételesen nem írok ma hosszabb szöveget, csak ajánlok egy olvasnivalót, ezt: http://www.newenergy.hu/gumi-tortenelem.html
Tegnap egy érdekes ismeretterjesztő filmet láttam a gumi történetéről. Voltak benne számomra sosem hallott újdonságok. Hátha akad más is, aki ennyire részletesen nem tudott a történésekről. A cikket csak annyival egészítem ki, (ez elhangzott a filmben, amit láttam, de a cikkben valahogy nem ez az adat szerepel) hogy a kicsempészett 70 ezer kaucsukmagból bár először elég sok kikelt, de mindenféle betegségek támadták meg az ültetvényt, s végül is 7 azaz hét db. magból „nőtt ki” az ázsiai kaucsuk-termelés.
Mosolyoghattok rajtam, nekem a Goodyear meg a Dunlop eddig csak egy versenyautó-gumimárka volt, a Hancock meg a Dunaújvárosi Gumigyár neve…  Azt bezzeg tudtam, mi (volt) az MRG  :- )  :- )
És mellesleg a gumiarábikumnak (http://hu.wikipedia.org/wiki/Gumiar%C3%A1bikum ) semmi köze a guminak nevezett anyaghoz.

4 megjegyzés:

  1. Ha péntek, akkor az az esetemben elsőként a Népszabadság és a mellékletének az olvasása (Magazin)-de csak-csak nem árt egy kis változatosság.
    Nem kötekednék... (ill.)emlékezetből írok - (nem keresgélem a neten)- én úgy emlékszem, hogy (valamiért ) HANCOOK - a dunaújvárosi gyár neve.
    És ha előző nap említettük a Tondachot,- úgy tudom, hogy eléggé híres gyárunk volt a TAURUS - amit természetesen "valaki" megvett - de azt keressétek meg ti ! ( na, azt meg végképp nem tudom, hogy anno egy magyar beat(?) együttesnek miért volt a neve TAURUS !
    Más : látva a képet(kaucsuk) -bár a filmet nem láttam,-viszont egy másikat igen, azt,hogy hogyan készül a juharszirup! (mellesleg épp' ilyen módon gyűjtik össze azt is,- stb.)
    És ha annyit említődött a gumiabroncs!- (remélem a téli gumikat felrakattátok?)- magyar vonatkozás: a kerékabroncsra szerelt gumit, vagy az olyan karékabroncsot amin gumi van (?) - Szisz Ferenc találta ki! (na, bocs' de pontosítsátok! ) Ki volt Szisz Ferenc.
    Na, azt nem gondoltam volna, hogy anno az esőkabát Machintosról (?) lett elnevezve,- igaz, sok "ilyesmi" van ?- lásd a kardigánt, vagy szendvicset ! :-) :-) stb.

    VálaszTörlés
  2. Kimaradt, hogy "megakadt" a szemem azon az MRG-n - (mert ebben a fornában -mozaikszó ? nem ismertem. -én úgy ismertem, hogy EMERGÉ vagy emergé !- (Na, de ezt is pontosítsátok)-Viszont megtaláltam a könyvemben a TAURUS EX.T. 25-75-82
    (!) Kb. 1972-ben volt az a zenekar - benne Radics Bélával - ill. emlékeztem még Brunner Győzőre,- ( a dobos)- viszont meglepett, hogy Balázs "Feco" is ott "zenélt"- na, nem bonyolítom... mert szerencsére 1973-ban feloszlottak. ( jó sok mindenki más is játszott ott.)
    (25-75-82 Brunner Gy. telefonszáma volt)

    VálaszTörlés
  3. És a gumiarábikum zenéjét már senki sem tudja?Nem tudom idevarázsolni!Sajna!
    Gyerekkoros emlék!

    VálaszTörlés
  4. Délim: Én ismerem a kérdéses "dal"-t, de a neten sehol se találom :-)

    VálaszTörlés