2010. november 15., hétfő

Gyönyörű őszi vasárnap

A már több, mint egy hete tartó „szobafogságom” kezd az agyamra menni… Ezért hagytam magam rábeszélni barátnőmtől, és beültem az autóba, felmentem hozzá a „hegyre”. Fantasztikus idő volt. Mindenfelé autózók, sétálók, andalgók, szaladgálók. Az emberek, mint valami szédült kis hangyák futkorásztak mindenfelé – nyilván mindenkit hajtott valami belső kényszer, hogy „ma még süt a nap, gyorsan, gyorsan feltöltekezni, mert közelít a tél, s ki tudja mikor lesznek újra ilyen csodás napok !” A fák ugyan elhullajtották már csodás, tarka leveleiket, de a megmaradt barnás árnyalathoz csodásan passzolt az ég azúrkékje és a nap aranya...
Ültünk a napos teraszon, beszélgettünk, kicsit próbáltam a lábamat használni is, bár nem mondanám, hogy hazaérve kellemes érzetek uralkodtak emiatt bennem.  Mindegy, majd csak javulok, ha lassan is…
Ahogy a Bárány úton lefelé jöttem, megálltam és a Frühweis (=Székely Bertalan utca) K-i oldalát fotózgattam.  

Nem tudom, rajtam (és @x-en) kívül mond-e ez bárkinek is bármit… nekem a gyerekkoromat idézte. Itt nőttem fel, pl. az első képen látható sziklához egy emlékezetes szidás társul – számomra már mindörökre. Talán 9-10 éves lehettem, amikor a szomszéd fiúkkal egy  nyáron feljöttünk ide. Egyébként, gyanítom, bejelentés nélkül „léphettünk le”….Ültünk a meleg sziklán és nagy ijedelmünkre egyszer csak a meleg kövek közül egy sikló (nekünk akkor KÍGYÓ) tekergőzött elő. Gondolom a frász törte ki a hangoskodásunk miatt, és menekülni akart. Hát mi is….
Akkoriban az utca nem volt végig beépítve – ez a terület már igencsak  erdőnek számított – nem csak az én szememben, a szüleimében is… Nyilván ezért kaptam, amit kaptam…Mégis azt mondom, érdemes volt ide felszökni, mert lám, több mint 50  év távolából is emlékszem az esetre…

Csak kicsit lepett meg az, ahogy  a házak itt is lassan felkúsznak a meredek hegyoldalra, mert lent járva  is láttam amikor nemrég erre jöttem, hogy  esztelen módon kapaszkodnak a lépcsőzetes paloták a hajdanvolt szőlők helyére, lebetonozva, eltömve/megölve minden lélegző négyzetcentimétert. És akkor persze még szót se szóljak, hiszen a Magaslati útra többemeleteseket, sőt a Damjanich utca környékén 10 emeleteseket is erőszakoltak a hegyre. Őrült építészek  !!! (Meg a náluk is eszementebb hatósági engedélyezők!!!) A város tüdejét rombolták/ják szét. Mindenféle tudós emberek megírták már, és csak „felemlegetem”, hogy a sűrű és esztelen beépítés miatt lehetetlenné vált a légcsere, ezért katlan a belváros nyáron. Nem tud a meleg este felfelé, s a hűvös reggel lefelé szállni. Totálisan megszűnt a lehetőség arra, hogy  normalizálódjon a klíma.
Hát persze, túlzottan engem már ez se érdekel…változtatni nem tudok rajta és ezen felül is annyi, a városomat érintő  bosszankodnivalóm lenne, hogy nem vagyok hajlandó a mások hülyesége miatt elrontani a viszonylag jobb napjaimat. (Vagy csak nagyon rövid időre…)
Ciripbogárnál találtam egy jó kis dal-szöveget, amit eddig nem ismertem. Annyira megtetszett s valahogy  ide passzolónak érzem, hogy egy pici – találó - részét én is bemásolom most ide:
„… ha csak dünnyögsz,
mardosod magad,
és nyaldosod a sebeidet,
ami ma még az ajtón bejön,
holnap a kulcslyukon kimegy.”  (Quimby-Ajjajjaj)

Bal oldalon felül van az a bizonyos szikla







4 megjegyzés:

  1. KÖszi a képeket, Fodorka! Írsz egy hozzávetőlege helyet, utcát, h merre van ez a rész?

    Ugye már nem félsz a kígyóktól??

    VálaszTörlés
  2. Re1: kedves @m !
    nem kritika... de az első bekezdés alján (?) - ott a "helyszín" ! (kb.)
    Ha - nem sértek ezzel személyiségi jogokat (?) - ha pl. abba a Google Maps-ba - (vagy mibe) beírod (keresőjébe) azt, hogy Pécs Székely Bertalan utca ... vagy beírod, hogy Pécs bartók Béla utca... ott "nézelődhetsz"- bár... ki tudja, hogy (hány) mennyi éves a műhold felvétel !
    valami ilyesmi :
    Állj ki a házatok elé és integess!
    Látod, nem látod ?- na látod...
    nem feledni ! NINCS Perczel Mór utca Pécsett! :-) és stb. -és vajon hol az M6/M66...
    (nem mintha - túlzottan- érdekelne) :-) :-)

    VálaszTörlés
  3. Igazad van, de most sajnos nincs időm nézelődni, csak átfutni a dolgokat. Köszi:))

    Csak állj és integess:)))

    VálaszTörlés
  4. Pontosítok, vagy segítek ?
    Ha a térképen megjennek az említett utcák... akkor "menjetek felfelé" - pl. kicsivel feljebb, - a Surányi Miklós u. "fölé" - (bocs')
    Persze, ne jöjjek azzal, hogy ki volt S.M. -és miért hívják úgy a pécsi temetőt... :-)
    és még csak azt sem tudom, hogy manapság (2010) az Surányi M. u az megint Magaslati u. ? ... vagy tudom is én ! :-)
    (Én már annak is örültem, hogy a "Petőfi -ház"- ( Székely B. u 19/b-ról "lett " jó pár fotóm...

    VálaszTörlés