2010. november 26., péntek

Káposzta-pakolás

A „szobafogság” kezd lassan az agyamra menni. Még a múlt hét közepén, amikor autóval mentem le a tejért a piacra, vettem két jó nagy fej káposztát.  Napokon át kutattam ugyanis a neten, hogy miféle módok léteznek az ízületi gyulladás gyógyulásának meggyorsítására. Egy kedves barátnőm is ajánlotta, de nagyon sok helyen olvastam a káposzta-pakolás jótékony hatásáról. 
A végső elhatározáshoz egy  Tv-film megnézése segített, melyben ugyan nem kifejezetten a káposztáról volt szó, de valami chilei, vagy nemtudommilyen világvégi hegyi faluban az öreg sámán, szinte mindenkit az erdőben szedett gyógyfüvekkel gyógyított.  Van már utóda  is, egy fiatalabb férfi, aki a riportert elvitte az erdőbe, és együtt gyűjtöttek a füvekből, és más növényrészekből. Aztán egy asztalon mindent kiterítve, elmagyarázta, hogy mi, mire jó. Régebben meg azt láttam, hogy nagy, híres gyógyszergyárak kutatói jártak az Andokban és tudakolták a füves-emberektől, hogy  milyen betegségre, milyen füveket használnak. Az pedig talán köztudott, hogy  a kínaiak inkább hisznek a füvek-fák gyógyító hatásában, s nem pasztillákat esznek…(Aztán nézd meg, mennyien vannak!) Hát kell legyen igazság a „Fűben fában orvosság” mondásban.

Kétségtelen, tudom, rengetegen vannak, akik csak legyintenek, jobb esetben babonának, rosszabb esetben hülyeségnek tartják ezeket a dolgokat. Beszéltem is épp a közelmúltban egy ilyen ismerősömmel, nyilván nincs egyedül a véleményével. Szíve  joga, nevessen csak…(Mellesleg, nem fogom megélni, de kíváncsi lennék, ha túlér ő is a hatvanon, s esetleg megismerkedik az én betegségemmel, nem próbálkozik-e meg, a most lenézett káposztával is….kínjait enyhítendő)
No, szóval vettem két nagy fej káposztát. Negyedenként lereszeltem, ez a mennyiség 3 adag pakolásra volt elégséges. Ebéd után és este (amikor vízszintesbe kerültem, feltettem a térdemre a reszelt káposztát, befóliázva, körbekötve. Délután csak 2-3 órát,  éjjel kb. 8 órát volt rajtam.
Kb. az ötödik napról éreztem, hogy javul a helyzet, és - bár a „régi” állapotától igen messze van még a térdem - ma már egy rövidebb sétát is kibírtam. Most folytatom a kúrát, amíg el nem fogy a másik fej káposzta is.

Hát, aki akar, nevessen, de az információt jól raktározza el, hátha egyszer nagy fájdalmai közepette, eszébe fog jutni az a bolond blogoló öreglány, akin valamikor régen a káposztapakolás segített…

Utóirat: Ha nem lett volna hatásos, akkor is csak 270.- Ft-ot veszítettem. És nem növeltem ezrekkel a hazug gyógyszergyárak bevételét. Mert ugye azt tudjátok, hogy így hetvenhez közeledve, nincs ám már semmiféle „porcvisszaépítés” meg hasonló csoda !  Higgyétek el a káposzta, meg a hit olcsóbb és hatásosabb ezeknél !
***************************************************

A bejegyzés folytatása december 3-án: azért írom ide, mert hátha mégis idetéved olyan olvasó is, aki ki akarja próbálni (végső elkeseredésében) ezt a gyógymódot. Kb. 3 hétig reszelve használtam a káposztát, majd ez után bekentem a térdem mézzel és erre húskloffolóval kicsit   megtört, de egész káposztaleveleket tettem, s ezt kötöztem rá. Nem tudom igazán megítélni, hogy ez hatásosabb-e? (Ámbár minden relatív, mert az is lehet, hogy mostanra már a reszelt káposzta is hatott volna.)A fájdalom, a duzzadás alig csökken....
Hát próbáljátok ki ezt a variációt is.....

***************************************
Tovább folytatom a történéseket, ma  január 14 van. Hátha okulás másoknak:

A november végén kezdődött térdfájás nem nagyon akart szűnni. A natúr- és mézes káposztapakolás után következett – bevallom csak pár napig a fahéjas-mézes meleg víz. Hát mit mondjak ? Gyomorforgatóan undorító…Nem sokáig bírtam… Valaki említette a „Lóbalzsam”-ot. Kissé szkeptikusan, de vettem azt is, gyakorlatilag majdnem egy hónapig használtam rendszeresen, naponta 3-szor kenve vele a térdemet. Vásároltam mágnes-betétes gumi-térdvédőt, és a nagyon rossz napokra a (régi Mecsek áruház II. emeletén lévő) kínai áruházban kapható (kámforos) fájdalomcsillapító tapaszt. Olcsóbb, mint a Flector, 4 db fél-tenyérnyi kis lapocska mindössze 100.- Ft-ba  kerül.
Hogy most a fentiek, vagy az idő miatt-e – de tény, hogy valamelyest javult a helyzet, részben kissé csökkent a duzzanat, részben nem fáj állandóan. „Csak” járni nem nagyon tudok. Abban a pillanatban, ahogy kicsit tartósabban terhelem, hol jobban, hol kevésbé fáj és fáj és fáj.
Az elmúlt két hétben a térfájáshoz egy újabb kín társult, a jobb lábamon a vádlim külső felén, alatta a bokámban, és a lábfejem külső élén időnkét olyan hihetetlen görcsös fájdalmat éreztem, hogy nem is tudtam, mit tegyek kínomban. Masszíroztam, tens-sel kezeltem, mint a lábikra-görcsnél: száraz körömkefével dörzsöltem – semmi nem segített. Épp olyan érzésem volt, mintha valaki erőszakkal megpróbálná a lábszáramat befelé fordítani…

„Természetes”, hogy baráti és ismerősi körben a baj mindenhol szóba kerül. M. mondja, aki épp csípő-protézisra várt, (amikor a szeme mögött daganatot találtak, s emiatt elmaradt a műtét) hogy most, kb. egy évvel az első operáció-megbeszélés után és  a sugárkezelések végeztével, az orvosa valami injekciót ajánlott, amivel el lehetne  a műtétet kicsit halasztani és (remélhetőleg) csökkennének a fájdalmak…Oda is adta a kórházban kapott ismertetőt, ennek a lapnak egyik oldala: http://www.porcpotlas.hu/hu/index.html
Miután hazajöttem, azonnal belemerültem és áttanulmányoztam.

Két  dolog vált ebből az anyagból számomra világossá: 
1. Ez már soha nem fog meggyógyulni, vagy „megjavulni” csak rossz és még rosszabb lehet. A lábikra és boka fájdalom a további romlás, a láb befelé-fordulásának előjele…
2. Viszont van (a műtét előtt) két olyan lehetőség is, ami kicsit csökkenteni tudja (szerencsés esetben) a fájdalmat. Az egyik a szteroid, a másik a hyaluronsav injekció. Mindkettőt direkt az ízületbe adják és ha szerencsés vagy, akkor ideig-óráig segít…

Vajon miért nem mondta ezt nekem a csodás magyar egészségügyi ellátók közül nekem ezt SENKI ????? Se körzeti, se sebész, se röntgenes, és legfőképp se  a reumatológus ? Miért éltem azzal a mondattal, hogy „65  évesen örüljön, hogy a lakásban el tud totyogni”…
Se gyógyszert, se fizikoterápiát nem kaptam, csak egy ezeréves kámforos kenőcsöt, „Kenje ezzel, ha nagyon fáj!” Beszéltem gyógytornász barátnőmmel, aki azt mondta, a kíméletes mozgatás nagyon fontos, mert ellenkező esetben néhány hónap alatt annyira lepusztul a lábam izomzata, hogy a végén már majd emiatt nem fogok tudni lábra-állni. Hát mozgatom és legfőképp szoba-biciklizem, ami érdekes módon nem okoz különösebb fájdalmat (Na ja, nincs rajta a 80 kilóm…)
Tegnap azonnal elmentem a körzetihez beutalót kérni az ortopédiára, és ma (jan.14.) kaptam is, február 22-re időpontot.
Hát most várok…
Be fogok számolni a további fejleményekről, hogy aki véletlenül ide vetődik, legyen okosabb, mint én voltam ….
**********************************************************
 
2011. február 11.
Nos, a téma tényleg megér még egy kiegészítést ! Bár csak én olvashattam volna már az elején ilyesmiket…

Tehát febr.22-re kaptam időpontot az ortopédiára. Eszméletlen, hogy mi megy ott, 2 percenként hívják be és küldik ki a betegeket, igazán idő – én úgy - láttam senkire se jutott. Rám se. Első 2 perc után elküldtek röntgenre, második 2 perc után azt mondta az orvos, nem rossz ez még annyira, hogy operálni kelljen.
Már indult volna kifelé, amikor rákérdeztem, hogy de hát mit csináljak ? Szedjek valamit ? És bár kérdezni szerettem volna még az itthon felírt kis listámról egy csomó más dolgot, de nagy-sietősen az orvos annyit mondott: igen, szedje a Dona-t én is azt szedem már 3 éve. Viszontlátásra.
Komolyan mondom, mint akit leforráztak, úgy jöttem el, nem is tudtam szégyenemben, elkeseredettségemben, dühömben mit csináljak, sírjak, ordítsak, nevessek ?

Végül a körzetihez vittem vissza a papíromat és ott elpanaszoltam, hogy bár 3 szakorvosnál is jártam, mégis vannak bennem tisztázatlan kérdések és akkor most hová menjek még ? Mire – tán megszánt a körzeti – mert megkérdezte, hogy hát mit szeretnék tudni ?
És én felsoroltam.
A kérdéseimet nem írom le, de a válaszokat, amiből végre megtudtam, mi (volt) a bajom és mi várható, azt leírom.
Tehát
El vannak kopva a térd-ízületeim, s ha ott lemorzsolódik egy pici porc, attól begyulladhat az ízület. És feltelhet valamiféle folyadékkal. De begyulladhat egy rossz lépéstől, eleséstől és bármitől…És bármikor.
Ha ez megtörténik (begyulladás) azonnal el kell kezdeni a gyulladás-gátló szedését és nyugodtan lehet fájdalomcsillapítókat is szedni. És igen, lehet rá káposztapakolást is tenni, de a gyulladásra nagyon jó a jégzselés pakolás is. Meleget ilyenkor TILOS rárakni !
Majd pedig amikor már kezd kissé javulni, lehet kérni fizikoterápiás fájdalomcsillapító kezelést, vagy ha van otthon TENS készülék, lehet azt is használni.  Amikor  csökken a fájdalom, el kell kezdeni mozgatni, lehetőleg ne terhelve (=szobabicikli, úszás), mert ellenkező esetben elgyengülnek az izmok.
A baj a jövőben bármikor előjöhet és az állapot tovább romolhat. Ebből se meggyógyulni nem lehet, se kikúrálására nincs lehetőség. Célszerű a Dona, vagy hasonló összetételű gyógyszer szedés, (rengeteg van ma már), mely remélhetőleg egy kissé lassítja a folyamatot.
A legvégső megoldás a műtét (Zárójelben: ahogy ma állnak az egészségügy dolgai, meglehet ilyesmire csak nagyon ritkán, vagy csak pénzért fog sor kerülni...)

Hát kedves betegtársaim legyen veletek az őrangyalotok, mert rajta kívül másra nem nagyon számíthattok.



Gyógynövénypakolások

A pakolásokat száraz vagy nyers növényi részekből készítjük, amiket közvetlenül a problémás területre helyezzük.
A pakolások általában kétféleképpen hatnak.
- Az egyik fajtája az adott bőrfelületen keresztül salakanyagokat von el, ezáltal méregteleníti az adott területet.
- A más fajta pakolások hatására olyan anyagok kerülnek a bőrbe, amelyek az adott problémák megoldását elősegítik.

A káposztapakolás
A káposztapakolás az egyik legsokoldalúbban felhasználható pakolás. Szinte minden problémánál valamilyen fokú gyógyhatással rendelkezik, és gyorsan, akár már az első alkalom után is érezhető hatása.
A káposzta gyógyhatását már nagyon régóta használták a népi gyógyászatban.
Belsőleg különféle emésztőrendszeri fekélyek, gyulladások esetén fogyasztották a nyers káposzta levét.
A savanyított káposzta magas C-vitamin tartalmának köszönhetően télen védi szervezetünket a vírusok, baktériumok támadásai ellen. A savanyú káposztáról már a 18. századtól köztudott volt, hogy gyógyítja a skorbutot, aminek a legjellegzetesebb tünetei a fogíny vérzése és a fogínysorvadás, és sajnos jelenleg is népbetegség.
A káposztát külsőleg különféle gennyes fekélyek, ízületi gyulladások, ízületi fájdalmak, ízületi duzzanatok kezelésére használták. A káposztában lévő hatóanyagok nyugtató, fertőtlenítő, hámosító tulajdonsággal bírnak,
a gyulladt, ödémás, fekélyes helyeken alkalmazva pedig képes a felhalmozódott salakanyagokat a bőr pólusain keresztül a felszínre hozni és ott megkötni. Ezáltal komoly helyi méregtelenítő hatással rendelkezik.
A káposzta hatóanyagai a bőrön keresztül bejutva a problémás területre, erős keringésjavító, gyulladáscsökkentő hatást váltanak ki.
A káposztapakolás külsőleg az alábbi problémáknál alkalmazható:
- Ízületi gyulladás, fájdalmak
- Reuma, köszvény,
- Ízületi duzzanatok, zúzódások, húzódások
- Ideggyulladások, fájdalmak
- Gennyes fekélyek, lábszárfekély
- Égési sérülések
- Kelések
- Gyulladásos bőrbetegségek
- Köhögéscsillapító (mellkasra helyezve)
- Hólyag, nőgyógyászati gyulladások (alhason elhelyezve)
- Vesegyulladás
- Nehezen gyógyuló sebek
Most lássuk, hogy néz ki gyakorlatban a káposztapakolás kivitelezése:
Szükséges kellékek:
1. fejeskáposzta
2. reszelő vagy aprítógép
3. folpack vagy műanyag fólia
4. vászonruha vagy csomagolópapír
5. törölköző
6. fásli
A káposztát lereszeljük vagy aprítógépben összedaráljuk, a felesleges nedvességet kinyomjuk belőle. Elterítjük egy akkora vászonruhán vagy csomagolópapíron, amivel a kezelni kívánt felületet körbe tudjuk csavarni.
Ezután felhelyezzük a pakolást a kívánt területre úgy, hogy a káposzta közvetlenül érintkezzen a bőrrel. Fóliával vagy folpackkal körbetekerjük, hogy a nedvesség ne tudjon elszivárogni, majd törölközővel becsavarjuk és fáslival rögzítjük éjszakára. A törölköző melegen tartja a kezelt felületet, ezáltal a bőr pórusai kitágulnak és nagyobb mennyiségű salakanyagtól tudnak az izzadás útján megszabadulni.
A káposztapakolást javasolt 2-4 héten keresztül minden este felrakni és reggel eltávolítani, vagy egészen addig alkalmazni, míg az adott problémától meg nem szabadulunk.
Égési sérülésnél, bőrbetegségeknél, gennyes fekélyeknél 1-2 óránként szükséges cserélni a pakolást egészen addig, míg a nedvedzés meg nem szűnik és a hámosodás el nem kezdődik. Ez általában a pakolás hatására 1-5 nap alatt bekövetkezik.

10 megjegyzés:

  1. (szombat)
    Elolvasva és különösebben nem kívánnék hozzászólni ! Pl. "tetszett" a diagnózis (?) - meghatározása: ízületi gyulladás. ( Bár lehet, hogy ezt az orvos mondta neked.)
    Mivel nem először tapasztaltam olyasmit, hogy egy-egy fájdalomra mást és mást mond(anak) az orvos(ok)- így aztán ki-ki tegyen saját belátása szerint !
    [ Csak tudnám feledni,- [sikerült ám'!] - amikor pl. (volt egy időszakom...) amikor az orvostudomány állása szerint köszvényes voltam ! ( Lábujj ) - ill. azzal egy időben érszűkületes... és a harmadikat elfelejtettem. Azonnal eltiltottak a legtöbb "földi jótól"... és vagy 4-5 féle gyógyszart is szedettek velem... stb. Aztán - elmúlt. Fogalmam nincs mitől. Ma már lényegtelen. Hát, ennyit.
    (Máig "kuncogok" pl. barátomon... szintén "köszvény" - máig betartja a "tiltást"... (vörös húsok és egyebek) - aztán ő még mindig "köszvényes!" :-) Lassan má' semmit nem ehet és nem "csinálhat" - ... majd megnézzük (?) - ki,-meddig "húzza!" :-) :-)

    VálaszTörlés
  2. (szombat) ...és senkit nem nevetnék ki ! -és senkit nem akarnék megbántani ! Mert valóban van a "hit" ( na, az a legolcsóbb...) - de aztán pl. van az a "placebo-hatás" is...
    Én pl. csak magamról "beszélhetek" (ismétlés) még le sem ér pl. az Aszpirin+C (pezsgőtabletta) vagy ha nincs, akkor a Kalmopyrin a gyomromba ... aztán csillapodik a fejfájásom. Hogy a vállamban milyen fájdalmaim vannak ?- nem tudom... ( és nem a neten böngészem...) de pl. 75%-ban még abban is segíteni szokott ! Tényközlés /ismétlés : engem senki ne utánozzon! Mert "gyógyszerérzékeny" vagyok! - és meglepően kevés az a gyógyszar, amit én hajlandó lennék bevenni ! - Na, de bőbeszédűségért... bocs' :-)

    VálaszTörlés
  3. Re : @Délim-nek (ha nem tekerne vissza) Igen ! - vannak gyógyszartárak, ahol van egy "sorszámot adó" gép...és a későbbiekben kiírja a sorszámodat, hogy odajárulhatsz a pulthoz - és stb.
    Vannak felfestett csíkok is... bocs' nem illik más "nyakába lihegni"...stb.) - Persze, és van olyan is, mint kedvelt könyvtáramban... ahol a ruhatárosnő egy papírlapon, behúz 4 függ.vonalat... majd az 5.-el áthúzza...és az jelenti,hogy aznap volt 5 látogató.
    Ki ne feledjem...és van az a.... "Ügyfélkapu" ... ami tartalmazza - (elég gyorsan...) hogy hol vettél,milyen gyógyszart...mennyiért és stb.
    Ott kikereshetnéd...hogy pl. csináltak-e rajtad olyan orvosi vizsgálatot... amit valójában NEM ! - és ne bonyolítsam! Ezt is csak a "ráérőbbeknek" üzenném... :-) :-)

    VálaszTörlés
  4. Nekem tetszett ez a gyógymód. Eszembe jutott, hogy Anyutól hallottam egy másik formáját a káposztás fájdalom csillapításnak. A megmosott, szárazra törölt káposztalevelet kell a fájdalmas területre tenni, és egy ruhadarabon keresztül enyhén meleg vasalóval vasalgatni. Van benne logika, hiszen a káposztában kén van, ami biztosan jó valmire, hiszen a kénes gyógyvizeket is használjuk. (Mellékhatás: ha túl meleg a vasaló, megégethetjük magunkat.)
    Magam is reumás sokizületi gyulladással megáldott vagyok. Van időszak, amikor bármit magamra kennék-vennék, hogy kicsit enyhüljön a fájdalom.

    VálaszTörlés
  5. Szerintem érdemes kipróbálni ezeket a házi praktikákat - bár ez a szó kicsit lekicsinylő ahhoz képest mennyi minden bajt gyógyíthatnak a növények, ha tudjuk, hogy kell használni őket. Szintén a sokat emlegetett kultúrák jutnak eszembe (indián, japán, kínai orvoslás, indiai)Csak a mi felvilágosult kultúránk esett a gyógyszeripar lelkiismeretlen pénzhajhász (hogy durvább dolgokat ne mondjak...hiszen nekik nem érdekük, hogy meggyógyuljál)csapdájába.

    Én csak javasolni tudom a további kúrát, csak ne hagyd abba!

    VálaszTörlés
  6. Most értem ide, de nagyon támogatom a káposzta használatát, a begyulladt ízületre! A térdemre használtam, de nem így. Egy nagy levelének a fő ágát több helyen megtörtem és egy kis mézzel megkenve tettem a sajgó, gyulladt területre. Pár napon belül elmúlt a fájdalom! Placebo ide, vagy oda, én is a természetes gyógymódok pátján állok, a legvégsőkig!Pontosan a "mindenre allergiám" miatt, no és az egyebek...

    VálaszTörlés
  7. Egy kicsit megkésve, de most találtam rá blogodra.
    Érdeklődöm az eltelt néhány év alatt használt-e a káposzta pakolás?
    Nekem két éve kezdődtek izületi problémáim, a kezemmel, akkor alig tudtam mozgatni mindkét karomat, majd a kézfejem következett. Ma már csak a kézfejem fáj, de ez elviselhető. Amikor kezdtek mérséklődni a kézfájdalmam, kezdődött a térdeimen. Egy éve a térdeim fájnak. Most ott tartok, hogy időnként lépni is alig tudok. Ha fáj akkor akármit csinálok nem múlik. Terhelni alig tudom, mert akkor előjön a fájdalom és napokig tart. Sokféle kezelést kaptam, szinte mást sem csinálok. Ez a sok rossz egy influenza után kezdődött, de egyetlen orvos sem hiszi, hogy annak a következménye.
    Érdeklődöm, hogy használt-e a káposzta pakolás, vagy valami más gyógymód?

    VálaszTörlés
  8. Aranyosfodorka, légyszíves küld el nekem is , hogy mi segített a helyzeteden . Üdv, Böbe

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Böbe, Email címet/levelet nem írtál, hát csak itt tudok válaszolni:
      Amikor ízületi gyulladás volt a térdemben (hat éve) én a következőket csináltam:
      Már nem tudom milyen gyulladáscsökkentőt írt az orvos, de szedtem azt. Igenis szedtem fájdalomcsillapítót (talán diclofenac-ot? – erre sem emlékszem biztosan, több éve volt a dolog.)
      És akkor jött a káposzta pakolás, miként az fentebb le van írva. Két hétig biztos borogattam, de már erre sem emlékszem pontosan, lehet, hogy tovább is.
      Nem hinném, hogy 2 hét alatt elmúlt, de bizonyára csökkent a fájdalom. Egy biztos, mivel már nyugdíjas voltam, megengedhettem magamnak azt a luxust, hogy pihentessem. NEM tesz jót neki az erőltetett mászkálás és bizony – sajnos – a túlsúly sem….
      Később elkezdtem szedni napi rendszerességgel a zselatint (nap 1 kávéskanálnyit, vízben/szörpben feloldva) – a térdemre talán egyszer-kétszer tettem…. Most kb. egy éve már ezt sem eszem/teszem.
      Nem tökéletes a térdem, megérzi némelyik frontot, a túl hosszú gyaloglást se szereti – de a koromhoz képest azt hiszem elég jól elvagyok.
      Hát próbáld ki a fentieket. Jobbulást kívánok !

      Törlés