2010. november 3., szerda

Lelkizés

Elmeditáltam, hogy minek a jele, ha az ember elkezd bizonytalankodni cselekedetei helyességében.

Ma kora reggel, - mivel hó eleje lévén, elég  sok mindent terveztem  piacon  is beszerezni, és lusta voltam mindezt a hegyre felcipelni, - autóval mentem le a vásárcsarnokhoz. A Chevrolet már akkor is ott állt a parkolóban, amikor én bekanyarodtam, de a reggeli szürkületben különösebb figyelmet nem fordítottam rá azon kívül, hogy igyekeztem megfelelő távolságra megállni tőle, hogy kényelmesen tudjam majd kinyitni az ajtót és bepakolni vásárolt cuccaimat.
Szép kényelmesen végigjártam az árusokat, megvettem mindent, két jó nehéz szatyorral egyensúlyozva értem vissza a kocsihoz.  Kezdett világosodni. Bepakoltam mindent, már be is ültem, amikor – ki tudja miért ? – kicsit alaposabban ránéztem a szomszéd autóra, s nem akartam hinni a szememnek, mert úgy tűnt, le van teljesen tekerve az ablaka. Kiszálltam, és ekkor jött a második döbbenet, az ablak tényleg teljesen le volt tekerve, s a  szélvédő előtti  talán hamutartóban, vagy miben, ott lapult egy valamilyen tárca. Lehetett benne igazolvány is, de százezer forint is.  Azt is láttam, hogy a letekert ablakon már behullott az ülésre néhány falevél, ami azt bizonyította számomra, hogy nem 10 perce áll itt a kocsi és nem csak a piacra szaladt be feledékeny gazdája.

Egyetlen percig sem tétováztam, azonnal a rendőrséget akartam volna hívni….ha nem feledtem volna itthon a mobilt…Bementem a henteshez, ahonnan  elhajtottak, mondván, hogy nem kell ezzel foglalkozni, majd jön  a gazdája. Akkor leszólítottam egy, az utcán ott várakozó embert. (Mint kiderült a munkás-buszt várta.) Megkérdeztem, van-e mobilja,  mert szeretném egy telefon erejéig elkérni. A 112 ingyenes – és mutattam neki, miért is alkarok szólni a rendőröknek. No, ő legalább egyetértett a telefonálással. Hívtam is az ügyeletet, nem telt el 5 perc, s ott volt egy járőrautó 2 rendőrrel. Felvették az adatokat,  megpróbálták kideríteni az autó tulajdonosát Megtudtuk: nem pécsi az illető…Tehát nem lehetett „gyorsan” értesíteni. Így viszont nem akarták ott hagyni, ez a környék tele van   csavargókkal  - magam sem értem, hogy is maradhatott  egy éjszakán át az a tárca ott, ahol volt.  A megoldás: elszállíttatják a Névtelen utcába, oda, ahová elviszik a tilosban parkoló autókat is.

Itt aztán részemről véget ért az „eset” mert beültem az autómba és hazajöttem.
Itthon aztán elkezdtem gondolkodni, jól tettem-e, hogy szóltam a rendőröknek ? Kirakosgattam a lehetséges variációk  mozaikjait, miért maradt ott az autó. Egész jól elszórakoztam vele…De arra választ önmagamnak nem tudtam adni, hogy helyesen cselekedtem-e ?
Ugyanis bennem motoszkált a mondás:
„Sokat téve, sokat tévedsz
Keveset téve, keveset tévedsz
Semmit se téve, sohase tévedsz.”

Igaz ez ??? 


3 megjegyzés:

  1. Ha írhatok különleges bejelentkezés nélkül.
    Itt az ősz és az ősz hangulat.Korábbiakhoz csak annyit,nem vagy egyedül a gondolataiddal.

    VálaszTörlés
  2. Kétségtelen, a "valamilyen tárca,benne bármivel" valamelyest (!) engem is befolyásolt volna... (első pillanatban) - majd akkor is , mint ahogy olvasva mindezt most- gondoltam volna a kb. 2 hónapja (?) tartó pécsi helyzetre! Cikkek : a letekert ablakú autókat elszállítja a rendőrség. (Google) stb. - ami alaposan megosztja az emberek vélekedését ! (stb.) (Nem riogatásként írom - reménykedjünk, hogy adataidat "bizalmasan" kezelik...) - mert csak-csak kb. 20 ezer Ft-jába kerül majd mindez az autó tulajdonosának ! lehet, hogy nem is "örül" majd annyira - a tulajdonos. Na, igen !- vállalom!-ilyen vagyok én !
    *********************************
    Minden bizonnyal az "ember lelkiismeretének" jót tesz/tehet az ilyesmi. Mellesleg nekem is "sikeres" napom volt ! - Több mint 6 órán át telefonálgattam, leveleket írtam !- stb. Egyetlen mocskos/rohadt vízszámla miatt!- (mellesleg 5 hónapja (!) intézem.) - Most - úgy érződik (...) talán sikerült. Amikor végeztem, magam is gondoltam ?- kellett-e ez nekem ?
    ***************************** ...

    VálaszTörlés
  3. Az én lelkizésem ! (vagy bizonytalankodásom ?)
    Tegnap egy beszélgetés kapcsán elhangzott Breuer Marcel neve,- és mintha az illető kijavított volna engem (?) - úgy kell mondani, hogy "Brajer" - ha nem így történt volna ?- (elképzelhető) - én ezt (magamban) azóta is "vitatom"... bár pl. S.Freud nevét "Frajd"-nak mondják?- (már aki)- ill. több embertől tv-ben /filmben úgy hallottam : Breuer -és kész!
    Gondolom, aki tanult németül...az "eu" kettőshangzót (?) úgy ejti, hogy kb. äu ( pl. heute esetében ) stb.
    Valahogy nem találtam meg a Breuer család eredetét,- ( ráadásul zsidók voltak)- a Lajkó (!) B.Marcell meg született pécsi volt!- na, most akkor, ti hogyan mondanátok a nevét ?
    :-) :-)
    *********************************

    VálaszTörlés