2010. november 28., vasárnap

Még péntekről...

Pénteken – nagy levegőt vettem és megtettem majd három hetes szobafogságom első komolyabb kiruccanását. Nagyon szorított már az idő, el kellett mennem a temetőbe, elrendezni télre a sírokat, letakarítani a halottak-napi elnyílt virágokat, mécseseket. Ez elég jól, és gyorsan sikerült.
Csak mellékesen jegyzem meg, hogy már a halottak napja előtt is elég szigorú ellenőrzés volt, nézték, hogy ki mit visz be, illetve hoz ki a temetőből. (Értesd: egy biztonsági őr vizsgálta át a kocsit.)  Most, már a bemenetelkor jeleztem, hogy én novemberben bevittem ide 6 cserép krizantint, s amennyiben ezek még elültethető formában vannak, akkor  szeretném kivinni, illetve hazavinni és elültetni. Évek óta ezt csinálom, már vágott virágot nem veszek, hanem cserepest,   amit aztán elnyílás után itthon elültetek. Tartottam tőle, hogy ezt kifogásolni fogja a biztonsági őr – de nem. Azt mondta, természetes, hogy amit bevittem, azt ha akarom, haza is vihetem. Igaz, még azt is megmondtam, hogy 4 lila és 2 tő sárga krizantinról van szó.
Nos, a sírok elrendezve, jöhet a tél.  (Tudom, a növény „hivatalos” neve krizantém – de a Nagymamától mindig így hallottam, s én már csak megőrzöm ezt a variációt.)

Ezek után – ha már autóban ültem, bementem a Kórház térre a Tűztorony Galériába, ahol tudtam, J. Móker Zsuzsanna porcelán-edény kiállítása van most. Parkoló a kapu előtt – kihívást csak a lépcsők jelentetek, de megküzdöttem velük. Olyan régen voltam bárhol is, hogy direkt jólesett egy kicsit nézelődni.

J. Móker Zsuzsáról itt olvashattok: http://artportal.hu/lexikon/muveszek/moker_zsuzsanna
Kedves, kecses, érdekes készletek láthatók a kiállításon, mind egy-egy teafajta nevét viseli. Engem egyedül csak az zavart, hogy sok bögrének nincs füle. Elgondoltam egy jó forró teát… hát nem fognám a kezembe…Igaz nyáron, egy jeges változathoz megfelelők.
A kiállításon ezek láthatók: 














7 megjegyzés:

  1. Móker Zsuzsanna kiállítását az idén agusztusban nekem is sikerült meglátogatni a Ráckeve Keve Galériában.
    Valóban a bögréknek nincs füle, de úgy gondolom, hogy a Japán teázási szokásokhoz igazította alkotásait csészéket, tálakat és tányérkákat, mivel úgy tudom, hogy régen a teázási szertartás tányérkából kortyolgatva történt

    VálaszTörlés
  2. Na, ez aztán "időszerű!" - (de arról majd később)
    Pontosan úgy van, ahogy azt @Kyba írta, anno a teát a tányérba öntötték és abból itták.
    Hogy miért nincs füle,azt nem tudom. Viszont (több helyen is kellett teát innom műanyag pohárból)- (volt füle) és részben akkor, részben pedig kocsmákban a "kriglit" (korsót) mindig BAL kézzel fogtuk meg, a fülénél!- mivel általában így kevesebben isznak (...) kevésbé volt gusztustalan /kellemetlen az alig elmosott pohárból más után inni!
    (mellesleg nem egyszer veszem észre,- nem fogom meg a csésze fülét,de a lehetőleg BAL-ra legyen ! ) :-)
    Időszerű téma : egyik este 20 órakor (!) feltettem a teavizet (gázra) - majd elaludtam és kb. hajnali 03 órakor jutott eszembe... meglepően jól bírta a (zománcozott) teáskanna ! (De azért ne próbáljátok ki! )

    VálaszTörlés
  3. (3.)
    Egy kis kiegészítés
    Teáscsészék
    (Remélem a legfrissebb képeket néztétek ?) Pl. Tettye

    VálaszTörlés
  4. Fodorka, szia! Én is ittam már fületlen és irtó apróka kis teáscsészéből teát, élveztem:) Annyira icipicike maga az edény, hogy hamar kihűl a kitöltött tea. Viszont van fületlen forraltboros kupánk... na, azt nem akármi kibírni a forró itallal.... Ellenben gyönyörű. Klassz lehetett a kiállítás, tetszik a művészetszereteted.

    VálaszTörlés
  5. OK!- igen ! - (kifelejtettem) - párszor járva az "oroszoknál"- (bár ma már van ami Ukrajna...) van a podsztakanyik (?) - :-)
    Terveztem volna írni, hogy az oroszoknál van az a fémből készült "tartó" a fületlen pohárhoz.
    Na, szóval itt :
    teapohár
    Minden teázással kapcsolatos dolog meg a főoldaltól !
    Nás : vajon hol lehet ma @Délim ?
    Más(2) Pécs, kb.+4C°- kb. 13 óra -óta esik az eső ?- és a szél miatt hűvösebbnek érződik! (Pocsék egy idő!) - na,nem is írom : "olvastam"....

    VálaszTörlés
  6. Na, OK! (végre megírhatom!) Még péntekről... hát nekem is van péntekről! (nem tudom kit érint - (800 ezer embert)- de eddig úgy volt,hogy a rokk.nyugdíjasok nem kapnak 2011-ben emelést! (szót sem,hogy kb. 400 ezren már betöltötték a kort...)- ill. be lett ígérve (megint) valamilyen - újabb - orvosi felülvizsg. stb.
    Na, végre ma (?) keud terjedni a neten :
    Intézkedések 2011
    Na, talán ennyit,- röviden.
    ( Megjegyzem "egy percig" sem voltam tőle "kiakadva" - megszoktam már... de az már egy más történet, hogy mit ! )

    VálaszTörlés
  7. A pocsék időről és a teáról jut eszembe. Valójában nem kedvelem a teát, de a nátha mostanában rákényszerített. A teába gyömbért és jó sok fahéjat is belefőztem. A már nem túl meleg teát mézzel, citrommal bőségesen ízesítettem. Az "üledék" anyagot szinte rágni lehetett. Attól félek, hogy a végén fahéjfüggő leszek (már félkilós kiszerelésben vettem az Ázsia boltban). A reggeli kakaómat is fahéjjal iszom.Lehet valami mellékhatása a túl sok fahéj fogyasztásnak?

    VálaszTörlés