2010. november 10., szerda

Ne dobd ki !

„Ínyenc fogások készülhetnek a maradék ételből - hirdetik az élelmiszer szemétbe dobása ellen kampányt indított olasz sztárszakácsok. Az Itáliában vásárolt élelmiszer harminc százaléka a kukában végzi, emiatt komoly szemléletváltásra van szükség.

Száraz kenyérből nem csak bundás kenyeret süthetünk. A maradék ötletes felhasználásban mutatkozik meg az igazi szakácstehetség - állította a torinói Salone del Gusto élelmiszer-kiállításon és vásáron maradékból főző Davide Scabin, a világ ötven legjobb szakácsa között számon tartott olasz chef. Elsők között csatlakozott az "ételt ne dobj szemétbe, alkoss vele" címmel összefoglalható mozgalomhoz. Itália legnevesebb szakácsai alkotják, akik receptjeikkel most az egyszer nem csak főznek, nevelnek is.
"A konyhában az esztétika után elérkezett az etika korszaka" - hangsúlyozta a La Repubblica napilapban Massimo Buttura Olaszország legjobbjának tartott, két Michelin-csillagos szakács. Az olasz gasztronómia sztárjai a Coldiretti vészkiáltására léptek. A termelői szövetség adatai ugyanis azt mutatják, hogy Olaszországban naponta 4 millió tonna még fogyasztható élelmiszer kerül a szemétbe. Minden olasz évente 27 kilogramm ételt dob a kukába, fejenként több mint ötszáz euró értékben. Kihajítják a kenyér és tészta 15 százalékát, a hús 18 és a zöldség-gyümölcs 12 százalékát. A hűtőszekrény egyre gyakrabban csak közbenső állomásnak számít az élelmiszerüzlet és a hulladéktároló között.
  
A szakácsakció megtette hatását: az olasz rádió-televízió főzőműsorai megteltek maradékból készülő fogásokkal. A könyvesboltok polcain az ételmaradékból felhasználásáról szóló receptkönyvek sorakoznak. Az olasz konyha egyik fellegváraként ismert Bolognában mutatták be Andrea Segre, a város egyetemén tanító agrárprofesszor könyvét az élelmiszer-pazarlásról. Az olvasókkal való találkozón 500 főnek szolgáltak fel maradékból készített ebédet.”  (http://life-style.hu/eletmod/20101106_kulonleges_receptek_etelmaradek.aspx )

Végre, végre ! Egy olyan cikk, ami tetszik, amit értékelek !  Ha valaminek, akkor az étel oktalan pazarlásának, pláne kidobásának nagy ellenzője vagyok. Volt az életemnek olyan szakasza,  amikor nagyon meg kellett gondolnom, mire, menyit adok ki, s bizony a legkönnyebb volt spórolni az élelmiszeren.  Micsoda „receptjeim” vannak abból az időből ! O.K. azt nem mondanám, hogy a mai „egészséges életmód” elveinek megfelelőek, de tény, a hasat megtömték és nem kerültek sokba. Akkor nem volt probléma az aljas, szinte észrevétlenül lerakódó zsír vagy/és cukor, mert ledolgoztam, lefutottam, stb…
De azt már a TV-ben is láttam, hogy Németországban vannak olyan megszállott kísérletezők, akik a kukákba kidobott ételekből élnek. Nem  koldusok ők, csak a fogyasztói társadalom pazarlása elleni tiltakozók. Egyébként – amit a filmben láttam, tényleg elképesztő, hogy pl. élelmiszer-áruházak, éttermek mi mindent kidobálnak.  Németországban 1993 óta van  „Tafel” (http://www.tafel.de ) – ez valami olyan szervezet, ahová le lehet adni a boltok, éttermek megmaradt, de még használható élelmiszereit, s ezek az egyesületek  ingyen, vagy jelképes fillérekért (bevásárlásonként max  2  Eu.) továbbadják a szegényeknek.  Helyenként az ilyen ingyenes ételekből konyhát is üzemeltetnek és főtt ételt adnak a rászorulóknak. (Érdemes az ajánlott lapon jobb oldalon, felül  a Tafel-Suche – ra klikkelni, letöltődik egy térkép és megnézheted, hogy a „gazdag” Németországban hány helyen van ilyen lehetőség.) Talán jó lenne, ha valami hasonló  propaganda nálunk is elindulna….

A wikiben most azt olvasom, van valami ilyesmi Magyarországon is, - de esküszöm én még nem hallottam róla. Max. az egyházi karitaszok ismertek számomra.   Lásd: http://de.wikipedia.org/wiki/Tafel_%28Organisation%29

Igaz, volt egy kísérlet pár éve valami halványan ehhez hasonlóra, nevezetesen a Szociális bolthálózatra gondolok. (Remélem nem erre gondol a wiki…) Merő kíváncsiságból – buszra várva – nem is olyan régen bementem egybe, ész nélkül rohantam ki, mert ott az egyszerűséget csak a körülmények (tárolás, kínálat stb.) jelentette, de az árak a csillagokban voltak.  A „jelképes összeg” fogalma pedig ismeretlen. Nem hiszem, hogy túl nagy lehet a forgalmuk, mert egy nagyáruházi akcióval szemben ezekkel az árakkal sehol sincsenek…A bolt tök üres volt, vevő sehol. Nem lesznek ezek nálunk hosszú életűek. Itt mindenki „keresni” akar, mindegy, hogy milyen áron. Azt ugyanis még el tudom képzelni, hogy létezik olyan termelő, aki X mázsa krumplit/almát/hagymát  (az állatokkal való feletetés, vagy szemétbe dobás helyett) ingyen, vagy fillérekért odaad az egyesületnek, de egy egyesület nálunk azt nem jelképes összegért, hanem igencsak jó haszonnal adja/adná tovább – ha lenne kinek….
Hát hiába, ez itten kérem………….(←gondold ide, amit igaznak/jónak érzel.)



Die Tafel in Datteln, Kreis Recklinghausen - Der C… - MyVideo

13 megjegyzés:

  1. Na, ez - gondolom - "darázsfészek"-téma lesz ? - 2-3 naponta én is "megvívom" a magam "kis csatáját!"- ( nők körében...) - pl. arról, hogy miért nem fagyasztom le a kenyeret ?-(stb.)- Személyes érintettség miatt : közeli ismerősöm majd minden lejárt szavatosságú ételt képes megenni... ( azt még elviselném, ha otthoni ételről lenne szó,- bár azt is nehezen...)- reménykedem, változtat álláspontján (?) - mert vagy 2 hete valamilyen romlott ételtől "rendesen kifeküdt." (Szálloda éttermében - állítólag tojásrántottától.) -na, ennyit.
    Majd : épp' tegnap toszarintottam ki x kg.kenyeret - az egyik bontatlan (celofán csomagolású ?- szeletelt "barna" kenyér)- 5 nappal a szavatosság után - penészes volt.
    Volt egy "szakszerűen" tartott fél szál krinolinom is ,- (nyálkás!- kissé tán' szaga is volt...) 3 nappal a vásárlás után... Na, azt meg nem mertem a szomszéd kutyájának adni! - és akkor "berágtam!" - és amerre álltam,- dobáltam kifelé... sok mindent.
    Megjegyzem : egyre inkább nem merem a 70 éves néninek sem adni az ilyen élelmiszereket. De, ne bonyolítsam .
    *********************************** Természetesen nem kell(ene) külföldi példákat előhozni ! - vannak magyar adatok is !- bár nem egészen értem, hány főre (?) - vagy családra (?) - vagy hogy' számolják a "kidobott élelmiszert ?"- valami havi 5.000 Ft-ot emlegetnek,- olvastam régebben. (Mellesleg én meg pl. az angol adatokat ismerem)
    (folyt.köv.)

    VálaszTörlés
  2. (esik az eső !- )Pécs) és már az egy "hőstett" volt, hogy a lehullott leveleket - szakszerűen!- kitettem az utcára,és szót sem,hogy boltban sem voltam ma még ! )
    Majd ne feledjétek : (hír volt) - "ingyen" főzött egy társaság (?) Devecserben,vagy Kolontáton ?- aztán jött az ÁNTSZ...és magbüntették volna őket... de épp' addigra mindenkit kitelepítettek onnan... stb.)
    Más : (én sem tudok róla jó ideje) de lett egy törvény !- pl. a moslék elszállításról/kezelésről ! - (éttermek/menzák és egyebek) - és állítólag még disznóval (!) sem lehet(ne) akármit megetetni! - és eléggé nagy "biznisz" a moslék-ügy ?- ( kutakodjon utána az, kit jobban érdekel)
    Megint más : vannak éttermek ( "előkelőek" is!) - akik a maradék ételt "odaadják",- de ez valahogy nincs "nagy dobra" verve!
    (megjegyzem : ki az az "őrült", aki manapság "maradék ételt" ajándékozna ?- ha tudja, hogy utána betegek is lehetnek azok, kik megeszik ! (?)
    Végül : ( írjon más is...) majd nézzetek utána (!) - kb. mennyiből ( = norma) hoznak ki sok helyen (pl. menza/munkahely - vagy tudom is - pl. börtönben!) egy-egy adag napi meleg ennivalót.
    Végül : Igen ! X étteremből (vasárnap) hazavittük kis dobozban a megmaradt ételünket !- (kacsasült...) majd hétfőn ...hát azt sem mertem a kutyának adni !
    OK!- ( ha én mindig "kilógok" a sorból...) :-)
    ***********************************

    VálaszTörlés
  3. Bocs' kimaradt ! - úgy emlékszem, van az a tudatosvasarlo.hu weboldal, mintha ott is lennének "tudnivalók" - és kimaradt (tán' a legszebb ?) amikor (nem először) veszünk pl. egy db. sajtot, majd a csomagolásán (ráragasztva) a szav. időnél az a dátum szerepel : amelyik nap megvetted !
    Ki-ki mondhatja, hogy "faksznis" vagyok ?- hát... (anno)(1970 -es évek eleje /Pécs/- stb. 21 tonna (!) igen 21 tonna konzervet - pár héttel a szav.idő lejárta előtt... a honvédségi raktárból (valahova) elszállítottak. Ill. (anno) 1968-1970 (hideg vacsora) ettem (konzerveket) - "rozsdás dobozból"...majd miután megettük, jött a "riadó"- visszavinni!- leadni!- mert romlott volt !- (OK!- túléltük...) de én már erre a pár napomra (?) - egyre kevesebb ilyesmivel akarnék foglalkozni.)

    VálaszTörlés
  4. Azt hiszem, tényleg élen járnak az olaszok élelmiszer pazarlásban, például minden nap vesznek friss kenyeret, a másnapit már nem eszik meg, pedig biztos nincsen semmi baja.
    (ugyanez van Franciaországban, de az igaz, hogy a baguette sok tápanyagot nem tartalmazhat, mert szinte csak melegen ehető)A fagyasztás itt is ismeretlen fogalom.
    Hogy jót is említsek, a szelektív hulladékgyűjtés viszont már nagyon komolyan működik.

    Én nagyon szomorúnak tartom, hogy törvény tiltja azt, hogy az éttermek odaadhassák a maradékot "egészségügyi szempontok miatt". Könnyebb valamit egyszerűen letiltani,mint jó megoldásokon gondolkodni, így megint ki tudja mennyi használható élelmiszer landol a kukában.
    Nekem ez a tafel egy nagyon szimpatikus megoldás!

    VálaszTörlés
  5. Újra működik a "régi" címemmel.l
    Legalábbis az előbb "elment" a megjegyzés.
    Maradékról.Most már "kötelező" is,ha nem bírod megenni a kihozott ételt és kéred,hogy csomagolják be, be kell.Helyes is.Ha visszagondolok hány szelet rántotthúst hagytam én már étteremben ott,mert kettőt nem bírtam megenni.A maradékokra azért én is finnyás vagyok.Különösen felvágottak ügyében.Az ember megveszi,nyílván nem egy egész rudat és akkor nem is tudjuk a lejáratot.

    VálaszTörlés
  6. Felénk szabályos felhőszakadás van.
    Kenyeret még én sem fagyasztottal le,pedig sokan ajánlják.
    lehet rosszúl írtam,hogy kötelező a maradék elvitelének ,engedélyezése,de ahogy @X írta nekem még eddig mindíg megcsinálták.

    VálaszTörlés
  7. Harminc százalék a szemétbe? Az borzalmas! Mi mindent megpróbálunk újrahasznosítani:) itthon a konyhában is. Szörnyű érzés lenne kidobni... maga a tudat is.
    Köszi az új infót:)))

    VálaszTörlés
  8. Én már többször is próbálkoztam kenyérfagyasztással: amikor nagyon friss állapotban van és az aznapi adagnál többet veszek, akkor a "maradékot" beteszem a fagyasztóba. Pár hét múlva, amikor eszembe jut :-), akkor a mikróban olvasztom ki, több lépcsőben. Először alacsony, majd egyre magasabb fokozaton. Általában finom marad (persze, nem olyan, mint új eredetileg, de azért egész jó).
    Az igazi maradékok nálunk általában elfogynak, hiszen nem mindig érdekel, hogy mennyire finom az étel. Néha össze is turmixolom a hűtőben találtakat :-)

    VálaszTörlés
  9. @xExit turmixoláziádára azért kíváncsi lennék.

    VálaszTörlés
  10. Exit, (és akit esetleg érdekel) egy tipp a házi kenyérsütéshez :hosszú, hosszú évek óta magam sütöm a kenyeremet és büszkén állítom egy morzsa nem ment/megy belőle a szemétbe!
    Tehát, amikor frissen kisült, kb.10 órát hűlni kell hagyni és nem is akárhol, hanem egy olyan rácsos, lehetőleg fából készült „tálcán”, melyen alulról is tud szellőzni.
    Amíg forró, nem teszek rá semmit, ha már kézmelegre hűlt, akkor egy damasztszalvétát terítek lazán rá. Kb. 6-8 óra múlva, amikor teljesen hideg már, akkor - a mennyiség függvényében vagy egyben hagyod, vagy feldarabolod 3-4 napi mennyiségű darabokra.
    Én a kb. 1 kg-os kenyeret 4-be vágom és négy külön hófehér damasztkendőbe csavarom, majd nylonzacsiban teszem be a mélyhűtőbe.
    A kívánt fogyasztás előtti este kiveszem, újra tiszta vászonkendőbe és egy száraz nylonzacsiba kerül és egy éjszaka folyamán (8-10 óra) szép lassan felenged. Majdnem olyan, mintha előző nap sült volna. Ettől kezdve naponta másik vászonkendőbe teszem és így tartom a kenyeres dobozomban.
    Tehát – mint ahogy kenyér kelését, a sülését, épp úgy a felengedését sem lehet siettetni. Jelentősége van a naponta cserélt vászonkendőnek, ugyanis a kenyér „élőlény” és szereti a friss ruhát maga körül.
    És még valami, én 1/3 rész teljes kiőrlésű rozs- és 2/3 rész BL 88-as minőségű kenyérlisztből sütöm (magokkal) a kenyeremet. A rozsos kenyér mindig is tartósabb, mint a csak búzalisztből készült.

    VálaszTörlés
  11. Nagyon köszönöm a részletes ismertetőt! Biztos, hogy a házi kenyérnek nincs párja. Emlékszem, amikor hajnalban lementünk apósom pékségébe és kenyértésztából készült fokhagymás lángost reggeliztünk...
    Viszont én biztos nem fogok itthon kenyeret sütni, amikor 100 méterre árulják az albánok a finom kenyeret és a különféle péksüteményeket, de a bejárónőmnek kinyomtatom a receptet :-)

    VálaszTörlés
  12. (csütörtök)
    Gyorshír :
    Örömmel tudatom az érdeklődőkkel... (perceken belül a kádban leszek...) (és telefont NEM viszek magam mellé...)- majd távozom !- és elképzelhető, hogy az "esti órákig" nem tartózkodom itthon!
    Szóval : semmi izgalom értem ! - és bár a telefon üzenetrögzítőt vagy 1 éve nem hallgatom vissza,- arra se beszéjetek rá!- vagy ahogy akarjátok!
    Pusz' _ közétek!- mektek!- stb.
    Bocs' :
    összeszámolta valaha is valaki a házi kenyérsütés árát ? -
    De rendesen! -
    pl. benzin /autó kopása - áram/víz díj /- mosogatás/mosás - az összes nyersanyag ára és a legfontosabb a "munkaidőtök!" -
    Nég az is lehet, hogy sz*r kenyeret eszem ?- (bár reggel még meleg!) - de lehet, hogy ez az olcsóbb ?-
    Bocs' :-)
    **********************************
    Bár vászon zsákban tartom a kenyeret ,- és gyakran is mosok... de nem gondoltam volna, hogy minden nap tegyem egy újabba ?- OK !- én má' csak így halok meg.

    VálaszTörlés