2010. november 27., szombat

Sosem fogom megérteni

Sosem fogom megérteni azt, hogy a bizonyítottan  bűnösök/tettesek arcát miért takarják ki a Tv-képernyőkön ?
Egy kettős gyilkosnak vannak „személyiségi jogai”? Egyáltalán személy egy ilyen még, vagy egy gyalázatos kreatúra ?  (Mellesleg én mindenkit, aki ölt, kivégeztetnék. Igenis, fogat, fogért !)

Most Németországban igencsak felkorbácsolta a kedélyeket egy kettős gyilkosság, mely azért (is) történhetett meg, mert egy már börtönre ítélt alak, még szabadon futkosott, valami adminisztratív tévedés/hiba miatt. Két gyerek  - kedvtelésből (!) megölt két gyerek halála szárad a lelkén – ha ugyan van neki…Szerencsére elkapták, mielőtt unalmában még egy harmadikat, vagy negyediket is átküldött volna a másvilágra.
Tegnap temették az egyiket, ma a másikat. A kisváros lakói – érthetően – magukon kívül vannak, az különösen megrendítette az embereket, hogy a meggyilkolt fiút az édesanyja találta meg, valami elhagyott helyen, a temető mellett egy patak partján. A kettős gyilkosság miatt a város lakói úgy döntöttek, hogy ez évben nem tartanak karácsonyi vásárt, ami  pedig a németeknél igen kedvelt, afféle előzetes örömünnep. 

Kétségtelen, nem tudom megmondani, mi „hasznom” lenne nekem abból, hogy látom az arcát…Mit változtatna ez egyáltalán  a lényegen. Azt elfogadom, hogy bizonyos esetekben az arc kitakarásnak van értelme, sőt haszna is, hiszen számtalanszor másképp nem is lepleződnének le bizonyos emberek/dolgok, mert az, (pl. tanú) aki vall, nem meri felvállalni kilétét. De a gyilkos az én értelmezésemben semmiféle kegyelmet nem érdemel.

Miközben írom  ezeket a sorokat az NTV (német) reggeli híradójában épp arról tudósítanak, hogy Budapesten kiraboltak egy bankot, s a három rablóból az egyiket lelőtték, a másikat elfogták, s a harmadik még menekül. Nagyon helyes. Csepp szánalom nincs bennem az elkövetőkkel szemben, hadd ne soroljam az elkent ügyeket ! Ha a bíróságra  kerül (nagy nehezen) valakinek az ügye, ott egy jó ügyvéddel akár ki is moshatja magát.

Majd kitalálok estére valami szebb történetet, hogy ne ezzel fejezzük be a hetet…..

5 megjegyzés:

  1. Szokás szerint : bocsánat !
    Dehogy jövök én azzal, hogy ...pl. ott a Wikipédia,- vagy tudom is mi a neve,-aztán aki bizonytalan abban, hogy mi az a pl. személyiségi jog !- hát olvassa el ! ( Semmivel nem vagyok több/jobb/..okosabb másoknál!- de pl. a "hirtelen haragból/felindultságból" stb. önbíráskodás-félét (?) -nagyon nehezen viselem. Sebaj!-magánügyem!
    Ismétlés : én bizony "könnyen vagyok!" - nekem jó sok éve (?) - egy kocsmában ( már rég lebontották) - egy jogi végzettségű ember... elmondta, hogy... pl. van az a római jog... és sok egyéb más !- aztán (bizony) a békát le kell nyelni! (stb.)
    Szerintem - talán - nem is az a baj,- mint ami itt le van írva !- Inkább az, hogy legtöbben a saját személyiségi jogaikkal sincsenek tisztában ! Bár... (kedvelt mondásom) "nekem már nem trombitálnak!"
    Na, ennyit ! ( épp' "olvastam"...aztán felébresztettek egy telefonnal...)
    :-)

    VálaszTörlés
  2. (Csak megjegyzem - még - vagy 2 hete (?) minden este (19-20 óra közt') nézek egy sorozatot (?) - amerikai börtönökről- és amit csak el tudtok képzelni.Arról jutott eszembe,- pl. a legelvetemültebb (?) - [bár az is lehet,hogy beteg] - bűnözőnek (?) is van pl. anyja !- (szülei/családja felesége - gyereke - vagy tudom is én !)- na, de ne bonyolítsam.
    (És majd ne felejtsétek !- ha rátok támadna bárki is "fegyverrel"- majd mérlegeljétek, hogy milyen fegyver van nálatok!- mert bizonyos esetben még a "megtámadott" járhat rosszul ! - aztán megszívjátok! ) :-)

    VálaszTörlés
  3. Nem jutottam el (ma) addig,hogy megemlítsem,- lehet úgy vélekedni, hogy a témához tartozhat, vagy nem.
    Mindenesetre Csányi Vilmos.
    Hatalom és erkölcs

    VálaszTörlés
  4. Ember nem veheti el másik ember életét. Büntetés formájában sem.

    VálaszTörlés
  5. Máskor, máshol is írtam már, ebben a blogban mindenki kifejtheti (normális modorban) a véleményét. Legfeljebb nem egyezik az enyémmel.S ez nem bej, hiszen (szerencsére) nem vagyunk egyformák.

    VálaszTörlés