2010. november 21., vasárnap

Tanmese

Mára ezt találtam:

„Egy este az öreg cherokee indián mesélni kezdett az unokájának, arról a csatáról, ami minden emberben zajlik.
Azt mondta:
- Fiam, a csata két farkas között zajlik, akik mindannyiunkban ott lakoznak.
Egyikük rossz.  A düh, irigység, féltékenység, szánalom, kapzsiság, erőszak, önsajnálat, bűntudat, harag, kisebbrendűség és az ego.
Másikuk a jó. Az öröm, béke, szeretet, remény, nyugalom, alázat, kedvesség, jóindulat, empátia, igazság, nagylelkűség, együttérzés és a hit.
Az unoka elgondolkozott egy pillanatra, majd megkérdezte nagyapját:
- És melyik farkas győz?
Az öreg indián mosolyogva válaszolt:
- Az, amelyiket eteted…”

Néha olyan jó lenne pl. erről is, ilyesmikről is beszélgetni. Nem  nagyon adódik rá alkalom. Nekem legalábbis igen ritkán, s nem tudom Ti hogy vagytok vele ?  Az ember,  ha összetalálkozik (néha) a családtagjaival, vagy az ismerőseivel, de még a barátaival is, többnyire a hétköznapi élet eseményei vannak napirenden. Ritka alkalom, ha  a beszélgetés fonala valami hasonló téma felé tekereg.
Sokszor gondolok arra,  kár, hogy nem tanultam egy kis pszichológiát, filozófiát és hasonlókat. A sok műszaki, tudományos és ma már informatikai ismeret mellett nem tudom, jut-e ilyesféle témáknak is hely manapság az iskolákban ? Márpedig az emberekben – gyanítom/remélem - mindezek a dolgok a mai napig is megvannak. És ha marad kis szabadideje a rohanó élet hétköznapjai közt, akkor csak csak elgondolkodik cselekedeteinek, gondolatainak mozgatórugóján, az okok és okozatok összefüggésén.
És ha nincs kivel megbeszélje ?  Eljut-e odáig, hogy legalább saját magát, a saját cselekedeteit helyesen ítéli meg ? 
S mi van ha nem ?

9 megjegyzés:

  1. Az iskolákban úgy gondolják, hogy egységnyi idő alatt minél több információt kell belepréselni a gyerekek agyába. A későbbi sikereiket, boldogságukat ezeknek a gyerekeknek, sokkal inkább az fogja befolyásolni, hogy hogyan képesek a környezetüket, és saját magukat kezelni.Ahogy múlnak az évek a gondolkodó emberek felismerik a bennük élő két farkast, nálam, ez kb. 10-15 éve következett be, és innentől fogtam diétára a rosszabbik farkasomat. A jó az lenne, ha ez a farkas elhalálozna, de ilyen fokú éheztetésre csak kevés ember képes, és talán ehhez nem is jó helyen születtünk, vagy élünk. Ezekről a témákról csak a már "felébredt" emberekkel lehet beszélgetni, akikben a jó farkas a domináns. Sajnos a családokon belül sem jobb ezeknek az aránya, mint általában a tágabb környezetében az embernek. Én is gyakran érzem ezt a fajta hiányt amiről írsz, és nagyon elkeserít amikor látom a szemekben az értetlenséget, ha szóba kerül ez a téma.

    VálaszTörlés
  2. Sajnos Zétának nagyon igaza van abban, hogy a legtöbben nem is veszik észre a két farkast. Sokan észreveszik, de nem táplálják tudatosan a jót, hanem hagyják, hogy győzzön az erősebb, mert az a kényelmesebb megoldás.

    VálaszTörlés
  3. "Utálom, hogy mindig igazam van"// Ian Malcolm - Jurassic Park/ :)
    A rossz farkas dominanciája kell, a karrier építéshez, ez teszi "jó" kereskedővé a kufárokat, agilissé a riportereket, sikeressé a politikusokat. Mindaz ami napjainkban a sikerhez kapcsolódik általában a rossz egoista énünkhöz köthető. Én ezért hagytam abba az előző vállalkozásom,. mert elérkeztem egy olyan láthatatlan határhoz, amit már belsőleg nem voltam képes átlépni. Rájöttem, hogy ami számomra siker, az más nézőpontból, lelketlen törtetés, naponta embereket veszek semmibe, és idős embereket csapok be, hogy elnyerjem a kis összekuporgatott pénzüket. Már régóta nem azt mondom ami az igazság, hanem amit hallani akarnak, és mivel eléggé jók az ilyen irányú képességeim, így tényleg mindenki elhitte a szavaimat. De ez engem elkezdett frusztrálni. Ma 12 hónap alatt keresek annyi pénzt, mint amennyit akkoriban négy hónap alatt (arról már nem is beszélve, mennyivel többet ért ez a pénz 10 éve, de most rendben vagyok magammal. A jó farkas megerősödött. :)

    VálaszTörlés
  4. Zéta, Exit Köszönöm, hogy elolvastatok.
    Abba a "társaságba" tartoztok, akikkel szívesen beszélgetnél ilyesmiről...

    VálaszTörlés
  5. Nem nagyon szeretek "beleszólni" pl. az "oktatás" ügyébe sem, mert van a mondás (kb.) Az oktatás egy olyan mező,melyen Isten minden barma legelészik!"
    Hogy jelenleg mit/miket tanulnak a gyerekek, már nem tudom. (Régebben elég jól elvoltam a középisk.és egyetemi tankönyvekkel... de ne bonyolítsam!) - Olyasmit sejtek, hogy már az alsó tagozatban van a "környezetismeret" - (nemrég olvastam egy szemétből kikukázottat,- hát...meglepődtem, hogy pl. 3.oszt (ált) mit tanulnak - vagy 2.-ban.(elfelejtettem)
    [megjegyzem, elég tág "fogalom" az, hogy környezetismeret ]
    Persze, lehet,hogy ez is egy nagy probléma ! Tanítás/olvasás/szövegértés
    (Az adatot elfelejtettem,-de (szerintem) manapság inkább tudsz beszélni ezoterikus témákról (...) mint filozófiáról/etikáról és pszichológiáról,- a legtöbb emberrel. Tisztelet a kivételnek.
    Nás.
    Ha nem is a témához tartozik:
    Angyali pofánverés
    [ Esetleg próbálkozzatok... :-) ]

    VálaszTörlés
  6. Megjegyzem érdemes visszatekerni @ildi hozzászólásához (is) ott,annál a "Ráérek,töprengek" c. résznél.
    Jut még eszembe : sajnos - már túl későn jöttem rá, hogy elég nagy hülye voltam, amikor pl. olyasmikre neveltem a gyerekeimet, pl. játszótéren adjad oda másnak a játékaidat !-és ilyesmik.
    Többet nem tenném ! Igaz, akkor nem nagyon foglalkoztam annyit a természettel/állatokkal stb. sem ! [ pl. van az alfa hím - aztán a többinek meg kuss! -és kész . ] - Úgy gondolom, ott a példa !- a nyavalygós,gyenge ...(testileg-lelkileg) gyerekekből -szerintem - kb. olyan felnőtt is lesz !
    Na,de ez bonyolultabb,mintsem itt írjon róla az ember.

    VálaszTörlés
  7. 10 éve egyedül építem újra a jobbik farkas énem. Több-kevesebb sikerrel. Talán azért tűnik sokak számára gyermeklelkem mindennek feletti előtérbe helyezésének fontossága. Nélküle nehezen tudnám a másik farkast háttérbe szorítani, mivel annyi sok minden sarkall farkasordításra.

    VálaszTörlés
  8. (hétfő) 47.hét és páratlan - (már akinél "zöldjárat" van ilyenkor )
    Derűs hetet !
    Sót,homokot - hólapátot kikészíteni ! stb. :-(

    VálaszTörlés
  9. (hétfő) csak tényközlés és nem panasz !- de kb. 2 napja csak "forgolódom" este/éjjel az ágyban- mert csak-csak vannak bizonyos fájdalmaim,- na, de legalább nem a "mindennapi" apróságokon morfondírozgattam (félálomban?(- (villany/gáz/nyugdíj/biztosítás/ meg a "másoknak való megfelelés"... ...és ne soroljam)- hanem a "Tanmesén!"
    Már bocs', Mindenkinek más és más az "élete"- és mindenki azt hiszi, hogy az övé a "legnehezebb" ?- tisztelet a kivételnek.)- Jutott eszembe ( mi mindent nem beszélünk meg)- hát... az is egy gond, ha igen gyakran (!) csak-csak "kihullanak a csontvázak,a szekrényből!" - értsd : én pl. legalább 4-5 olyan "témával" "rendelkezem", amit ugyan elmondtak nekem... de azzal, hogy ezt aztán másnak el ne mondjam ! - (és ismerjem el, ez is egyre jobban nyomaszt!) - és csak reménykedem, hogy az idő múlása segít megoldani! (nekem) - így aztán (én) a legtöbb "témát" már nem szívesen beszélem meg senkivel sem ! [ Írta "valaki", hogy "szószátyár" lennék - ... hát...de jó is lenne, ha igaza lenne ! - illetve a "külsőségek" (mint pl. ez itt [megjegyzés] és egyebek) nem célszerű "ítélkezni!" - bár való igaz,- (?) az ember kénytelen (?) inkább olyasmiről beszélni ( bár lenne )- ami nem sérti senki "személyiségi jogait!" - stb.
    Hát,- talán még ennyit - a témához.
    Remélve, senkit nem bántottam/sértettem meg ezzel. (sem)

    VálaszTörlés