2010. november 19., péntek

Távlatban megtérül…(Annak, akinek van távlata)

http://www.lakcimke.hu/kalkulator  Kapom ezt a link-ajánlatot @x-től. Én a kérdőívekre/be az igazságot szoktam válaszolni/beírni, most is ezt tettem, és a következő eredményt kaptam:

„Az Ön által tesztelt ingatlan a kalkulátor alapján „G” kategóriába esik, azaz valamivel gyengébb tulajdonságokkal bír, mint a magyar épületállomány átlaga, és közel kétszer annyi a várható, fosszilis energiából (pl. gázból) előállított éves energiaigénye, mint egy hasonló, az új energetikai előírásoknak megfelelő épületé. Ha csökkenteni szeretné otthona energiafelhasználását, forduljon szakemberhez! Vegye fel a kapcsolatot egy energiatanúsítóval, aki személyre szabott tanácsokat ad az ésszerű, megtérülő energetikai beruházásokról, a meglévő rendszerek hatékony üzemeltetéséről.”

Gyönyörű ! Na persze nem lepett meg !  Akár még fel is vehetem a kapcsolatot a  lakóhelyem közelében elérhető  ajánlott   tanácsadóval. És akkor mi van ?  

Nagyon szeretnék látni egy olyan felmérést, hogy ma Magyarországon hányan engedhetik meg maguknak, hogy belevágjanak egy – bár a távlatban valószínű megtérülő – de ma, az anyagi körülményeik miatt  kivitelezhetetlen problémát jelentő beruházásba !  Hányan vannak, akik nem mernek, vagy nem is tudnak felvenni  kölcsönt erre a távlatban valószínű megtérülő  beruházásra ? Hogy tovább már ne is ragozzam a „hányan vannak” kérdéskört…

Persze, igen jó lenne napelemekkel fűteni, vagy hogy egyszerűbbet mondjak, csak a 3 ablakomat lecseréltetni.  Tavaly nem cseréltetni akartam, csak szerettem volna a festést rendesen felújíttatni (leégetés-kaparás, alapozás, új máz) ezért ( 2 db régimódi nagy hármas ablak és egy db 2 szárnyú ablak) 120.000.- Ft-ot kértek. Számla nélkül.
Nem panaszkodni akarok, egész tűrhetőnek tartom (a saját „kategóriámban”) a nyugdíjamat. De ettől függetlenül észnél kell lennem. Messze nem vagyok képes annyi ajándékot adni a szeretteimnek, amennyire vágyom,  s talán ez bánt legjobban – hogy csak a közelgő karácsonyra gondoljak.  

Persze mondhatom, ez a „jólétem” jele, hogy egyáltalán ez az üzenet/hír eljutott hozzám. Megelégszem ezzel is.

1 megjegyzés:

  1. "Feltételezéseimért" előre is bocsánat ! nekem már az (is) megnyugtató, hogy "belenéztél"- és legalább veled ilyesmiről már nem kell "beszélnem!" Természetesen, ki- ki csináljon azt, amit jónak gondol. [nem kritika, hogy kiktől/mennyiszer..."hallgatom" a beszámolókat, hogy egy-egy "festés"- mi mindent "vesz ki" belőletek - (lelkileg és fizikálisan) - és valahogy a festés utáni "nagy takarítások" árát (költségeit) sem szoktátok emlegetni. (!) - helyetekben / helyükben - én már (valahogy) rég' le/kicseréltem volna az ablakokat! - (és - elsősorban- nem az energiatakarékosság miatt!) - de pl. az örökös ablakpucolás (meg festés) emlegetése miatt is ! Tényleg senkit nem akarnék megbántani !- remélem "kezditek" az ünnepek előtti ablakpucolást is ? -és a függönymosásról szót sem ! -
    [ Már csak annyit, hogy pl. "mennyi az a távlat ?" - mert szerintem az mindenkinél változó ! ( esetemben 3-4 év ) (?) - min. - de nekem még akkor is megérné !
    Na, ennyit - éntőlem !
    *********************************
    Javasloltam volna (?)
    Ráérőbbeknek/vagy aki úgy gondolja !
    ******************************

    VálaszTörlés