2010. november 5., péntek

A vörös föld szép is lehet...

Kaptam tegnap egy levelet, benne egy csomó gyönyörű fotóval. Megosztom Veletek.
(Szomorú aktualitása ennek a képsornak, hogy ilyen vörös föld már nálunk is van – csak nem Isten, hanem az ember  „teremtette”. Látszik is a különbség…..  )

Kínában van egy hely, ahol a talaj vas-oxidokban igen gazdag. A táj olyan, mintha egy festő alkotta volna meg. Ez Kína dél-nyugati részén található, Yunnan tartományban. Fővárosa, Kunming a tengerszint felett 2600 méteren  épült. Mivel a talaj nagy mennyiségű vasoxidot tartalmaz, a hosszú idők során a talaj felszíne is vörösesbarnává vált. Ez az infrastruktúra nélküli terület távol van a kelet-kínai turisztikai helyektől. A terület minden négyzetméterén folyamatos a gazdálkodás, s kérdés, hogy az erős talajerózió miatt meddig marad meg ebben a szépségében.
A növények (burgonya, zab, kukorica, olajos virágok, zöldségek stb.) úgy vannak elrendezve, hogy messziről úgy tűnik, mintha Isten festett volna őket. Különböző évszakokban, különböző időpontokban, különböző napfény, másfajta színek.
A felszántott kivájt területek jól mutatják a talaj vörösségét. Az idegenforgalom fejlesztése miatt az itt található város új nevet kapott Lexiaguo (vagyis a hely, ahol gyönyörű színek vannak).

















8 megjegyzés:

  1. Szép képek, a kínaiak a tájrendezés mesterei a japánok után, nagyon érdekes ez a teraszos megművelés.Az már más kérdés, hogy ekkora vas-oxid tartalom mennyire tesz jót az emberi szervezetnek,a növényekben mekkora mennyiségben jelenik meg.
    A Feng Shui szerint ha vörös a föld, például, ha egy hegybe belemarnak bányászatkor,és vörös a földje, az nem jelent túl jót az ott lakókra nézve, a sárkány vére csorog-úgy mondják.

    Ami meg nálunk történik vörös iszap ügyben, az egyszerűen ördögi.

    VálaszTörlés
  2. Jó a téma !- így kisebb lelkifurdalással írom az enyémet! Ráadásul olyan téma, mely' máris "megosztja a magyarságot!" - ami engem különösebben ugyan nem érdekel.
    Itt a hír : (régi) mert már 6 rész lement a...62-ből (!)-és ma lesz a 7.
    Mi a koreai filmek titka Mit mondjak ?-
    tájak ebben is vannak és lesznek!- ill. nem is tudtam, hogy "létező" királyság volt !- stb. Részletek a linkben, akit érdekelne.
    (na, most lehet "gúnyolódni" az "öregen!" :-) :-)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűek a képek! Akár egy foltvarró is alkothatta volna?! :o)) Csodálatos színek!

    VálaszTörlés
  4. Utókornak :
    az időjárás - évszakhoz képest- jóval melegebb, jelenleg kb.+18C°Pécsett. Írtam már (?) kb. okt.29 vagy 30-óta járnak a feketerigók a vadszőlő termését enni. Lehet, hogy korai lenne ?- Nov.01-vagy 02 kiraktam a madáretetőt,- (persze tettem bele magot is)- és az első cinkepár megjelent nov.04. csütörtök,- ma pedig már 5-6 cinkét figyeltem meg.
    Szerencsére sem verebek, sem a szomszéd (házi) galambjai (!) sem a vadgerlék még nem jöttek meg!
    Mivel új helyen van az etető, tartottam tőle, talán észre sem veszik ?- vagy idegenkednek tőle ?- de nem ! Úgy látszik, tetszik nekik! - Hát, akkor megkezdődött ez is ! :-) :-)
    Tipp:
    Feladatok (!)

    VálaszTörlés
  5. Ha már a "világban bolyongunk..."
    Épp' Jack London : SNARK Kirándulás a Föld körül c. könyvét olvasom. 1924-ben adták ki egyszer- magyarul- meg most. Abban említődik,- az utazása elején Haiti.
    Itt pedig a majd' legfrisebb képek!
    Haiti 2010 (Sajnálatos, de ez van - nem csak a "vörös iszap", de az egy más történet.)

    VálaszTörlés
  6. Haiti 2010
    (talán így jó lesz )

    VálaszTörlés
  7. (szombat)
    Nem tudom mi lehet, de 8szerintem) most is dögledezik a net ?
    Örömmel látom, hogy egy újabb blog olvasója lettél ? :-)

    VálaszTörlés
  8. Hihetetlen, a természetben is megtalálható a "Gougen-i" színvilág!

    VálaszTörlés