2010. december 5., vasárnap

Álmodom… (Hálás vagyok a sorsnak 1.)

Egy blogban olvastam nemrég az álmokról,  hát most legyen egy picit a téma ez itt is, mert ma hajnalban olyan kellemeset/szépet álmodtam….
Azt hiszem többször  írtam már, hogy nagyon „álmodós” vagyok  és igen sok álmomra vissza tudok emlékezni. Olyanokra is, melyeket korahajnali felébredés előtt álmodtam, aztán „ráaludtam” – igaz, ez esetben az újbóli elalvás  előtt átgondolom éber ésszel azt az álmot, mintegy „rögzítve”  fél-éber tudatomban is azt.
Nagyon, de tényleg nagyon szívesen beszélgetnék valakivel, aki ért az álmokhoz, persze nem álomfejtő jósnőre gondolok…
Arra már rájöttem, hogy bizonyos félelmeim és bizonyos vágyaim jelennek meg fantasztikus sztorikba illesztve.
A legvadabb képzelettel megáldott író nem lenne képes ilyen sztorikat kitalálni…Hogy az álom-városaimról már ne is beszéljek…Hovatovább olyan biztosan mozgok bennük, mint a pécsi utcákon – pedig ez a város nem Pécs, habár vannak halvány hasonlóságok.
De arra,  hogy az álmaimban  (egytől eltekintve) konstans a korom, nem találok magyarázatot. A már elmesélt boszorkányos, gyerekkori, többször visszatérő álmomban vagyok csak kisgyerek, az összes többiben olyan „harmincas” fiatal nőnek látom/érzem magam. És ha valamiféle arányt kellene adnom, az én álmaim döntő többsége „jó” álom.
Nagyon ritkán „történik” kellemetlen esemény velem, vagy kerülök szorult helyzetbe – és  minden esetben ébredés után azonnal magyarázatot találok rá, hogy miért kísértett még álmomban is az az érzés, ami egyébként ébrenlétemben is megvan – csak igyekszem elnyomni…
De jókat álmodni nagyon szeretek. (Ki nem ?) Ilyenkor ébredés után kényszerítem magam, hogy ne nyissam ki a szemem, és arra gondolok, milyen jó lenne tovább álmodni a történetet. Persze ez sosem sikerül. De azért az álom édes ízét még dajkálom kicsit magamban, míg felkelek…
Múltkor azon töprengtem, hogy írnom kellene egy listát azokról az „ajándékokról” amelyeket kaptam az életben. (értsd: a Sorstól…és nem az emberektől…)Érdekes lista lenne. De az álmokra való visszaemlékezés lehetősége biztos ezek között szerepelne.
 Kép: saját mix.

P.s. S hogy mi volt az álom ? Jajistenemdekiváncsiakvagytok ! :- )  Majd az álomfejtőnek elmesélem…

6 megjegyzés:

  1. Nagyon jókat írtál, szeretem ahogy körbe írod a gondolataidat.
    A pozitív érzést köszönöm mára

    VálaszTörlés
  2. Szerencsés álmodó vagy Aranyosfodorka. Álmodtál már színesben? Nekem csak kétszer sikerült a 60 év alatt. Egyszer sikerült folytatnom egy álmomat, mert ébredés után rövid időn belül újra elaludtam. Apu halála után évekig álmodtam, hogy nem is halt meg, csak elhagyott bennünket, és amikor újra találkoztam vele mindig nagyon beteg volt. Ezek az álmok után nagyon keservesek voltak a nappalok.
    Én is végigálmodom az éjszakákat. Nagyon sokszor álmodom az olvasottakkal, a látott filmekkel. Egy idő után már nem tudom, hogy mit olvastam, láttam, vagy mi volt az álom. Így nagyon megbízhatatlan vagyok, ha egy könyv, vagy egy film tartalmát kell elmesélnem. Fiatal koromban sok rémálmom volt. Ahogy öregszem, az álmaim is úgy csitulnak, símulnak. Nem nagyon érdekelt az álmok jelentése. Attól függően, hogy rossz, vagy jó álom volt igyekeztem a nap folyamán szabadulni tőle, vagy éppen élvezni még egy kicsit a hatását.

    VálaszTörlés
  3. Nem kisebbítve az téma fontosságát !- (bár én pl. már túlzottan nem akarok mindent tudni!- így pl. az álmodásról sem túlzottan) Ismétlés : V.I.Lenin (Uljanov)mondotta : "... a korszerű műveltség azt jelenti,hogy mindenről tudunk egy keveset, egy kevés dologról pedig mindent tudunk." - (hát,vitassa,aki akarja!) :-)
    Gondolom, ezt meg ismeritek ?
    Álmaink
    Bizonyára ki-ki megtalálja benne azt, amivel egyetért, meg amivel nem. :-)
    *****************************
    Persze,nekem is van évtizedek óta 2 db. visszatérő álmom,- meg nem mondom, hogy "kellemes-e" vagy sem. Az biztos,mindkettő színes! Viszont esetemben van, hogy "kellemes" = valami szép tájon, felfelé,séta egy hegyre! - viszont ugyanaz máskor(!) meg kimondottan kellemetlen.
    Na, ezt kapják ki az álomfejtők!
    Bár nekem lenne véleményem az okáról - de lényegtelen!) Pl. nem kell este "bezabálni" vagy "rémfilmet" nézni - és tudom is én! ilyesmik. :-)

    VálaszTörlés
  4. @x nagyon jó az az oldal, amit ajánlottál. El is meditáltam bizonyos dolgokon, vagy hogy pontos legyek, azon a bizonyos visszatérő, félelmes gyerekkori álmomon. Meglehet, most találtam meg rá a magyarázatot. A többi álmomnak nagyjából azért tudtam az "okát".
    Egyébként (Gopál) nem nagyon emlékszem rá, hogy az álmaim színesek-e, ill. csak nagyon ritkán egy-egy apróságra ( pl. a "boszorkányos" álomban a takaró kék-fehér-kockás.)
    Én szeretem az álmaimat.

    VálaszTörlés
  5. (vasárnap) - na, akkor megtalálhattátok azt is -ha igaz - mi az oka a színes álmoknak -és egyebek. Hagyján!- mert én korán elaludtam, semmit nem álmodtam...és lemaradtam erről !
    Vajon ki nyerte az autót ? (Remélem én...)
    Jelöltem "bejött" (Veiszer Alinda- és nem reméltem, hogy Moldova Gy. is kap!- l.d. a többieket)

    VálaszTörlés
  6. (hétfő)
    Ha vannak itt Miklós nevű olvasók ?- akkor nekik : kellemes névnapi érzéseket! Köszöntüm őket! Egészségetekre ! (...) [igaz, tegnapról maradt forralt bor... ] - valahogy arról sem nagyon látok "recepteket" más blogokban.
    Remélve, hogy "nagy buli" lesz perceken belül a kis boltban (...) - az erő legyen veletek ! (ma) (is) - velem különösen ! -
    Jókat!

    VálaszTörlés