2010. december 1., szerda

Csúcs-mecset




Szeretem, ha valamilyen film kapcsán felbukkannak bennem utazásaim helyszínei. Csendes örömmel nyugtázom magamban, hogy hát igen, itt is jártam. Köszönet érte a Sorsnak ! 

Most egyből Kairóban éreztem magam,  amikor véletlenül kifogtam a Zayed seik mecset-es filmet. (Bár ez nem Kairóban, hanem Abu Dhabiban található, de a feeling ugyanaz…) Lenyűgöző épület ! A film a tervezés megkezdésétől az átadásig bemutatott mindent. Először a terület felöltését végezték el, hogy az épület alapjai is magasabban legyenek a város-szintnél. Majd a homokra épült,  kolosszális, földrengés-biztos  vasbeton falak és tornyok építést csodálhattam. Nem jegyeztem meg pontosan, de nagyon sokféle nemzetiségű munkás építette, Kínától Indiáig, Amerikától  Európán át, számtalan országból  jöttek. A legmodernebb technikákat alkalmazták, a legjobb minőségű nyersanyagokat, a  legdrágább és legszebb márványt, stb… Láttam, ahogy a  hatalmas, az egész templomot beborító szőnyeget szőtték, darabokban szállították, majd ott a helyszínen dolgozták össze, de olyan színvonalon, hogy senki se tudná megmondani, melyiknek hol az eleje, vagy a vége. Féldrágakövekből készültek a mozaikok,  a csoda tudja hány kg arany-fóliával  vonták be a különféle díszítéseket. Itt van a világ leghatalmasabb Swarovski csillárja. Az ablakokon napközben a beeső napsugár különös árnyékokat rajzol a díszes falakra, s éjjel a 4 torony, illetve a kupolák fantasztikus fényjátékkal vannak megvilágítva.

Itt van egy nagyon jó helyszíni tudósítás, aminek elolvasását feltétlenül ajánlom mindannyiotoknak, igen sok érdekes adatot tartalmaz: http://www.ittvoltam.hu/ittvoltam.aspx?id=72d1587e-43e3-4dee-afb8-0eab16b9e52d   itt pedig a wiki szövege:  http://hu.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1jed_sejk-mecset

6 megjegyzés:

  1. (szerda ?) - Már bocs' ! - meg nem is tudom, hogy nekem kell-e "kimondanom ?"- ( milyen vagy /tudsz lenni...) - mert, hogy most akkor az "iszlámmal" meg a mozlimokkal mi is a helyzet ? - na, ok! (Mindannyian jól jártunk ezzel - ma ! ) :-) -

    VálaszTörlés
  2. Valóban, jó kérdés, hogy mi a helyzet a mozlimokkal. Nagyon szeretnék eljutni néhány "mozlim" országba, hiszen, az egész emberiség számára felbecsülhetetlen értékű kulturális kincsekkel rendelkeznek, amit megismerni, látni mindannyiunk joga és talán kötelessége is lenne. DE: ha még rendelkeznénk is minden szükséges anyagi forrással az utazáshoz, hányunkat tart vissza a félelem? Engem sajnos visszatart. Lehet, hogy az is kérdés, hogy "mi a helyzet velünk"?

    VálaszTörlés
  3. Re2: Üzenet @Gopálnak :
    Írt egy történetet a blogjában- (nekem is ismerős)- csak egy tipp : lehet-e, hogy Hajnóczy Péter: A halál kilovagolt Perzsiából (?)
    (vagy a regényben, vagy az elbeszélései közt ?)

    VálaszTörlés
  4. (Előbb meg kellett keresnem,-még jó,hogy legalább a főbb adtait felírom a könyveknek.)
    Világok gyűjtője
    (vagy Ilija Trojanow: Világok gyűjtője )

    VálaszTörlés
  5. @x: Az iszlámmal, meg a moszlimokkal az a helyzet, hogy ha ott maradnak, ahol vannak és főképp nem akarják "leigázni/meghódítani" a világot, akkor semmi bajom velük. Ugyanezt elmondhatom a katolikusokra és az összes többi vallásra. NEM is a vallásokkal van nekem bajom. Amúgy meg én el tudok vonatkoztatni a saját előítéleteimtől. Nem térnék át erre a vallásra, de attól a mecset még csodás.
    Gopál: közel húsz éve, hogy Egyiptomban jártam. Azóta sok víz folyt le a Níluson, nem vagyok benne biztos, hogy ma is elmennék-e ? Sokat változott/romlott a világ...

    VálaszTörlés