2010. december 11., szombat

Használt elem = naptej

Ma némiképp időigényes feladatom lesz, elkezdem a karácsonyi sütik gyártását, s (részben emiatt) csak egy rövid kis firkára van időm. Az pedig csak a véletlen műve, hogy ez a nyári téma épp most került sorra  – amikor tegnap Pécsett  leesett az idei tél első havacskája….ami szerencsére, gyorsan el is olvadt.

Tényleg, bármilyen hihetetlen is, az elhasznált elemekből pl. naptej is készíthető. Egy  ismeretterjesztő kisfilmben láttam, mi lesz az elemgyűjtőbe dobott elemek sorsa, miként osztályozzák, majd nyerik ki belőle a különféle nyersanyagokat, ezek közül is legnagyobb arányban a cinket.
A filmből aztán az is kiderült, hogy a naptejek cinket (is) tartalmaznak – méghozzá, minél erősebb a napvédő faktoruk, annál többet.

Néhány olvasnivaló a témához: 
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=290149  bár itt nem a bőrre kenésről van szó http://cosmio.blog.hu/2010/05/30/naptej_esoben itt megtanulhatod, miképp készíthető otthon.

Komolyan mondom, nap mint nap érnek meglepetések…

http://www.akkumulator.bolt.hu/index.php?cPath=27


Remélem Te is szelektív gyűjtőbe teszed a használt elemet ? 

Halk megjegyzés: és hová kerül a cink a naptejből ? A vízbe. És ott jó helyen van ?  


2 megjegyzés:

  1. Na, akkor a kérdés már csak az, hogy : mi meg itt szóljunk hozzá ?- és egymást "szórakoztassuk?" - ha te akkora munkába fogtál ? :-) :-)
    Csak tényközlés : kis boltunkban van haszn.elem gyűjtő, azóta,hogy párszor említettem, hogy kötelező lenne beszerezni és tartani a boltokban ?
    Erről a naptejes témáról nem hallottam, ill. valahogy jobban érdekelne, hogy lehetne-e naptejből csinálni elemet! (Szót sem, hogy mennyi lejárt szav.naptej féleség van itthon.)
    [ Boltról jut eszembe: vagy 5-6 éve tudom (?) nem lenne szabad tartani tojást tálcán! - azt viszont nem tudtam elintézni!- és valahogy ilyen "témában" ellenőrzésről sem tudok. - na, de ez nem tartozik ide. ]

    VálaszTörlés
  2. Szegény gyerekek! Mi meg kenjük őket egész nyáron jó nagy faktorszámú naptejekkel. Az evolúció a végén még odavezet, hogy lassan megszületik az első nehézfémeket "feldolgozó" vagy olajfaló csecsemő. (bocsánat, de 2 nap intenzív nagyanyóság nagyon le tud amortizálni)

    VálaszTörlés