2010. december 9., csütörtök

Szerkentyűk

Matattam valamit a kis kincses-ládámban, és egyszer csak valahogy lepottyant az iránytű a földre. Úgy megijedtem, hogy összetörtem, mintha valaha is szükségem lenne rá, vagy mintha valami nagy érték lenne. Szerencsére semmi baj nem történt.
Az viszont eszembe jutott, hogy nyomozok kicsit utána, kinek, mikor, hogyan jutott eszébe, hogy iránytűt készítsen. Az egész olyan valószínűtlennek tűnik a szememben, x ezer éve, az akkori „tudásszinten” „csak úgy” valakinek eszébe jut, hogy készítsen egy iránytűt, s azt azonnal arra használja, amire ma én is. Tipikus esete annak, amikor elkezdek kételkedni, hogy tényleg mindent mi „találtunk ki” ? Tényleg a kíváncsiság visz/vitt előre mindent, vagy voltak „segítőink” ? 

Itt van néhány leírás az iránytű történetéről, akinek van kedve, olvasgasson:


Amúgy a barométer ugyanez a kategória. Nem győzőm csodálni  - pedig hát tudom, nem „angyal-kezek” mozgatják a kis mutatókat. Mindig elbűvöl, amikor  reggel ránézek és jobb-vagy bal oldalra kilendülve látom a mutatóit…
Kár lenne, ha ezek a dolgok kimennének a divatból.
Vagy már ki is mentek ?

8 megjegyzés:

  1. Számomra ugyanilyen hihetetlen sokszor, hogy valaki csak úgy rájött, hogyan kell kenyeret sütni... miért őrölték meg először a gabonát? Honnan tudták, hogy működik a kovász? Hogy mi sül ki belőle?? Sok-sok kísérletezés ... így jöhettek létre a szerkentyűk is, mindenesetre nagyon felnézek az újító elméjű emberekre, az biztos:)

    VálaszTörlés
  2. "Sok van mi csodálatos ?" - ill. nem tudom, mennyire részletesen/alaposan "illene" tudnunk az ilyesmiket ?
    OK!- (mivel nézem a "Silla királyság" sorozatot [ :-) ] - épp' legutóbb volt benne a "napfogyatkozás"- de ne bonyolítsam. ) Hagyján!- mert most azzal vagyok "elfoglalva", hogy megtudjam (?) - mikor is lenne a "téli napforduló?" Ezt sem bonyolítanám... csak "érdekelne", hogy dec 21-én vagy dec 22-én kell(ene)-e látni a mauzóleumban a "jelenséget ?" (Aki akarja, keresse a neten, ha még nem hallott volna róla.)
    ***********************************
    Nem kritika @m !- de (állítólag) pl. az étel sütése kb. úgy kezdődött, hogy véletlenül (?) beleesett a hús a tűzbe ! - stb. ( Egy biztos !- nem a neten olvastak róla ! :-) ]
    Más : a napokban "foglalkoztam" pl. a Foucault -féle "ingával"- (Leningrádban) -ill. megcsinálták anno Szegeden is,- meg az idén még valahol (?) - kies hazánkban.
    Na, de nem többet!- mert dehogy akarnék én bárkit is eltéríteni a témától.
    *********************************

    VálaszTörlés
  3. Kimaradt : (lényegtelen, hogy Leningrádban láttam a "Föld forgásának bizonyítását" )
    Más : tipp : ha hőmérőt vennétek (?) majd nézzétek meg, hogy a boltban - egymás mellett lévők mennyire mutatnak azonos (!) hőmérsékletet ! ( meg fogtok lepődni, hogy nem) - nem először rakok ki az udvarra hagyományos "szeszes" (?) hőmérőt, meg elemese/digitálisat is,- meg van vagy 4-5 hőmérőm ?- aztán mind mást mutat ! OK!- azóta túlzottan nem érdekel, hogy mennyi (hány...) C°-van ! :-)
    Francba!- má' "szívtájéki nyomásom" is van... meg eléggé beborult ?- (Pécs) - na, ennyit ! :-)
    ********************************
    Ja! Utódoknak nem csak a 3,14-et megtanítani ! ( mellesleg a Ludolf-féle szám...) vajon miért ?- ha Ludolph van CEULEN volt a neve ? stb.
    3,141592653589... ) stb.

    VálaszTörlés
  4. Utókornak !
    Elképzelhető, hogy itt van ! Viharos szél és eső ! (kb.+10 C°...még...)
    radarkép
    Bocs' de megyek a ciha alá !
    és a PC = OFF ! (kikapcs!)

    VálaszTörlés
  5. Egyetértek mindazokkal, akik úgy gondolják, hogy nem történhetett minden előzmény nélkül, hogy valaki csak úgy véletlenül rájött, hogyan kell piramist építeni, ráadásul földrajzilag igen-igen távoli helyeken talán egyidőben. Azokról az időkről és kulturákról, amik alatt ekkora tudás felhalmozódhatott viszont szó nem esik az emberiság történetét tárgyaló hivatalos tananyagban. A "hivatalos" szerint akkor még a fémek jelentős részét sem ismertük, nemhogy a matematikát, fizikát, kémiát, csillagászatot.
    Akkor mégis miből, honnan nőt ki az a tudás, ami még most is komoly fejtörést okoz a mi "magas" civilizációnknak?

    VálaszTörlés
  6. Utókornak !
    (Képtelenség egy jót aludni ebben a zörgésben!)
    Amúgy 10.30.órakor volt +6C° - 12.30.órakor már csak +2C°-jelenleg havas eső! A szél : kb. 27 - 31 km/h
    (első adat Pogány, második Pécs)
    @Gopál : szerintem "szép lassan" - "lépésenként" alakult ki a "tudás" (?)- pontosan nem értem, hogy milyen "tananyagban" nem szerepel ? Én ugyan nem emlékszem már, hogy mit tanítottak az iskolában ?- de az ilyesmiket "tankönyv" nélkül is meg lehetett tudni. - gondolom én.
    Nem voltam még iskolás,de már tudtam nagyítóval papírt meggyújtani,-és ilyesmik.
    Most ott a tv. (meg a számítógép)- szerintem a maiak mindent sokkal előbb megtud(hat)nak.
    Persze, lehet,hogy csak félreértettem.

    VálaszTörlés
  7. A történelem könyvekre gondoltam: őskor ...ókor, és csak ott termettek a piramisok. Nem hiszem el, hogy elég volt ehhez a próbálgatás néhány lépcsőspiramissal.Persze, lehet, hogy tényleg folyamatosan csak gyűlt, gyűlt a tudás, de akkor hova lett. Az eltünéséhez elég lett volt az Alexandriai könyvtárat felgyújtani? Dél- és középamerikai építőknek is volt ilyen könyvtáruk? Én sajnos csak egy csekélyértelmű "medvebocs" vagyok, tele kérdéssel.

    VálaszTörlés
  8. Re= @ Gopál :

    Most halhat meg az utolsó
    Csak egy példa.
    Benne : "ha valamelyik nyelv utolsó beszélője eltávozik,sírba viszi pl. a "kultúrát" és sok egyéb mást. "

    VálaszTörlés