2010. december 20., hétfő

Világjáró

A „Querbeet” és a „Schätze der Welt, Erbe den Menschheit”  /= „Keresztágyás”, ill. „A világ kincsei az emberiség öröksége”/ kedvenc, szívesen nézett műsoraim. Mit hoz a véletlen, tegnap hajnalban az egyik adón az egyik ment, és alig hogy véget ért, csak úgy kapcsolgattam, s rábukkantam a másik adón a másikra. Mindkettőben gyönyörűséges helyeket mutattak be. Kevés szöveggel, sok képpel.

Az egyik filmen  a Vatikán Castel Gandolfo-i és római kertjeit  láttam. Nem másolom be ide, kattintsatok a linkre, ott vannak részletek. http://hu.wikipedia.org/wiki/Castel_Gandolfo
Varázslatos helyek ! Kétségtelen, volt a kertészeknek párszáz évük, hogy olyanná varázsolják, amilyen – de ezzel együtt csodálatos. Nem volt hajnalban a kezem-ügyében papír, ceruza, nem jegyzeteltem az adatokat, de több ezer féle növény található e kertekben, az egzotikusoktól a fűszernövényekig. Gyönyörűek a tavai, pl. megtudtam, hogy egy mesterséges tónak csak a 40 %-át szabad tavirózsával beültetve hagyni, különben a tó tönkremegy. Ősrégi, értékes szobrok állnak az egyszerűen, de rafináltan és ízlésesen nyírt sövények mellett. Nem vágytam eddig Olaszországba, de ezeket megnézném…

A másik a Sinai félszigeten lévő Szent Katalin kolostor. A Mózes-hegy lábánál Justinianus császár 527 és 565 között építette a St. Catherine's Monastery-t. A hagyományok szerint a kápolna arra a helyre épült, ahol az égő csipkebokor volt.  http://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%ADnai_Ortodox_Egyh%C3%A1z
A látványos természeti környezetben épült kolostorban számtalan művészeti alkotást őriznek, mint például az arab mozaikokat, olaj és viasz festményeket, papi díszeket, és igen sok korabeli kéziratot.
A kolostornak jelenleg mintegy 20 szerzetes lakója van és kolostor tulajdonosa a görög ortodox egyház. Erődítményét az iszlám hódítók megkímélték. Igen értékes kincseket őriz a kolostor: például VIII. századi ikonokat és kódexeket. A Codex Siriacus negyedik századi szír evangéliumokat tartalmaz) A Codex Sinaiticus hiányzó bibliai szövegeit 1975-ben restaurálási munkák során fedezték fel. Vannak a kolostorban VI. század előtti kéziratok is, különböző szemita, afro-ázsiai és indoeurópai nyelveken. (http://www.divehardtours.com/Sinai-felsziget-taba ) Én még ilyen könyvtárat nem láttam,  többszáz éves könyvek, kéziratok hatalmas termeket töltenek meg, az alexandriai könyvtár jutott eszembe – talán az lehetett valami ilyesmi. Lélegzetelállítóan gyönyörű, s óriási érték.
Sajnos azonnal az is „beugrott” – nehogy ennek is valami baja történjen – amilyen békétlen viszonyok vannak vallás-ügyben (is) manapság. Bár  a falakon belül egy mecset is épült – s úgy tűnik (legalább itt) békesség uralkodik a vallások között.

Néha szörnyűségeket hoz a Tv a lakásomba, de ezek most csodaszép élmények voltak – hiszen egyik helyre se fogok már eljutni.

Felhívom a figyelmedet, hogy ez egy különös kép. kattints rá, majd a megjelenő nagyítóval tovább nagyíthatod.Sajnos nem találtam ennél jobb képet, de itt legalább látszik, amiről írtam..  http://farm3.static.flickr.com/2456/4069464714_52f3bf1e59.jpg3 megjegyzés:

 1. (hétfő) D.e. mászkáltam (koslattam) Uránvárosban - ebéd után elhánytam az olvadó havat a ház körül...meg aludtam. (Most meg megyek nézni a Silla királyságot!) -így aztán - tán' - holnap talán hozzászólok!
  Derűs estét !

  VálaszTörlés
 2. Mea culpa (?) - nem így gondoltam a mai napom (kedd) kezdetét... viszont csak-csak "előrébb vagyunk" sok mindennel ? :-)
  (Választ nem várnék!)
  ************************************

  VálaszTörlés
 3. Kimaradt : (szerintem) semmilyen "szörnyűségeket" nem visz (hoz) a lakásodba a tv !- mert úgy tudom (?) a távirányító !- és még a maus (egér) még nálunk van !
  Senki- és semmi nem kényszerít arra, hogy "baromságokat" nézzél !
  Na, nincs több időm...
  Demagóg szövegért bocs' - (csak emlékeztető akart lenni ! )

  VálaszTörlés