2011. január 11., kedd

Gyugyi gyűjtemény

Amikor végeztem a galériában, épp láttam, hogy jön egy csoport a Gyugyi múzeumba. Tudtam én, hogy hivatalosan oda be kellene jelentkezni, de pofátlanul a csapathoz csatlakoztam – és ez (szerencsémre) senkit sem zavart. Sajnos nem figyeltem, hogy a „rendes” felnőttek mennyit fizettek (tán 1000.- et?), de a diák és a nyugdíjas belépő 500.- Ft volt.
Csodálatos. Be kell valljam, meglepett, hogy ilyen hatalmas ez a gyűjtemény. Itt van egy kis ismertető róla: 

A város a piaci ár feléért, 1,3 millió euróért (mintegy 360 millió forintért) jutott hozzá az Egyesült Államokban élő Gyugyi László mintegy hatszáz darabos kollekciójához.

Most már a  Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. mint közhasznú társaság tulajdonát képező gyűjtemény 576 egyedi kerámiatárgyból, hat darab, vízfestékkel készült egyedi Zsolnay-tervrajzból és két fényképalbumból áll. Gyugyi László elektromérnök négy évtized alatt hozta létre egyedülálló kollekcióját, melyet a nagyközönség együtt még sohasem láthatott, az csak a Helikon Kiadó által 2006-ban megjelentetett Zsolnay a nagyvilágból című könyvből volt ismerhető.

A gyűjtemény eszmei értéke felbecsülhetetlen, Gyugyi László ugyanis a Zsolnay manufaktúra legkiválóbb, világ- és nemzetközi kiállításokon szerepelt alkotásait vásárolta meg. Az a csekély számú, úgynevezett duplum példány, amelyeket e kiállításokra küldött tárgyakból őriztek Magyarországon, megsemmisült az első és a második világháborúban. A gyűjtő kollekcióját céltudatosan alakította ki, úgy, hogy a gyár alkotásait a nemzetközi stílusfejlődés részeként mutassa be, és tárgyai a díszmű-gyártás keresztmetszetét is adják.

A hazai magángyűjtemények egyike, sőt, a legnagyobb anyaggal bíró Zsolnay Múzeum gyűjteménye sem ilyen átfogó. Gyugyi László korábban azt mondta, azért válik meg a Zsolnayaktól, mert idős, fiai tőle távol élnek, és nem akarja, hogy e kincsek később szétaprózódjanak Amerika múzeumaiban.

Ami meglepett és őszinte örömmel töltött el, NEM tilos  a fotózás  (legalábbis se kiírva nincs, se rám nem szóltak). Igaz, minden üveg tárlókban van és elég nehéz fényképezni, de „elhoztam” nektek pár csodaszép darabot.

A környezet kívülről egyelőre még ilyen: 




A lépcsőház korlát-tartója – sajnos nem sikerült jól a kép…


Minden tárló kitűnő, két nyelvű tájékoztató-táblával van ellátva:


Az alább látható csodák az emeleti részen vannak: 















A szépséges  eozinok a földszinten (vagy alagsorban ?) láthatók: 





 






 
 


Minden pécsinek (és nem pécsinek) ajánlom, látogasson el ide !

11 megjegyzés:

  1. Csak egy kis kiegészítés a témához, aki nem ismerte volna ( = írtam-e ezt régebben ?)
    Értékmentők
    [Vagy 20 éve ?- ha nem több - jártam a (bevittek) a Zsolnay gyár "múzeumába" - ahol az általuk gyártott tárgyakból volt egy-egy példány ?- vagy hogy is volt ?- vajon annak mi lett / mi lehet a sorsa ? ] -
    Az általam ajánlott oldal alján elolvasni (!) - milyen tárgyat vennének (tőletek) - ha véletlenül otthon porosodna a szekrényben! :-)
    P.s. : Pontosan nem értem, hogy fizettél-e vagy sem?- viszont ha nem, akkor se bánjad! Mivel én "adakoztam" (csekken) - és nem éltem az egyszeri ingyenes belépéssel,- ( bár az csak dec.31-ig "élt") - így "kvittek" vagyunk! - :-) :-)
    ********************************

    VálaszTörlés
  2. Beírtam előző naphoz is, ha visszatekerne bárki is.
    Egy másik kiállítás története
    ( Az épület - nem messze - a Néprajzi Múzeumtól - (Rákóczi u.11.)- ahol most a Pécs Tv-sek vannak - stb.
    ************************************
    Régebben volt téma az, hogy pl. az iráni sahnak (?) - is készültek tárgyak - anno a Csukás-házban voltak kiállítva - és ilyesmik. Bocs, nem keresem a neten. Csak a téma kapcsán jutott eszembe. (...)

    VálaszTörlés
  3. "Természetesen" fizettem belépőt. A "csoport" nem olyan értelemben volt az, hogy egy helyről jött emberek sereglete, hanem kb. 15 ember, aki a megjelölt időpontban (14 óra) összejött a kapuban.

    VálaszTörlés
  4. Az Antal-Lusztig kiállítás témához(az ajánlott 2008 évi cikkből):

    „A kiállítás gondozása lelkiismeretlen és dilettáns kezekbe került ………….. Alapszabály, hogy marketing nélkül a világon semmi sem működik. Pécsett, szerintem egyetlen forintot sem költöttek a tárlat propagálására.”

    Nekem pl. fogalmam nincs, hol van/volt a Pécs Városi Képtár – még úgy se, hogy Rákóczi u. 11.- mert ott szerintem most a PécsTV van. S ha ott valaha esetleg tényleg volt egy kiállítás akkor az tényleg nem volt hirdetve, reklámozva.
    Ugyanezt érzem a Gyugyi-Pécsi Galéria témában is – amint azt szóvá-tettem. Plakátjuk NINCS a közelben SEHOL.

    VálaszTörlés
  5. Novemberben névnapi ajándokként elmentem keszthelyi barátnőmmel, illetve egy nyugdíjas csoporttal Pécsre. Mi is voltunk a "Gyugyi"-ban. El is határoztam, hogy szülinapomra egy egyszemélyes kirándulást csinálok, és újra megnézem a gyűjteményt, mert nagyon tetszett, de zavart a sok ember.

    VálaszTörlés
  6. Sértődés még véletlenül se essék!
    (Bár "eszméletlen" sok dolgot elfelejtek,- ill. én szoktam "súlykolni" : a polihisztorok kora lejárt !- stb.) Úgy emlékszem (?) - valahol még a saját fotóid is láthatók voltak ?- ( csak tényközlés : "nem egy embernek" átküldtem a linket,- hogy "ismerősök" itt ...láthatják magukat!- stb.)
    Ne bonyolítsam !
    Pécsi Média Központ (?)
    Mellesleg (utókornak) kb. azzal szemben volt (anno) a "Tejüzem!" majd' 45-50 éve (?) jártam ott ...és közelében volt egy "jó fogorvos" rendelője is - nekem,-tán'- ezek a kapcsolódási pontjaim !
    ( az a "Lusztig" név meg senkit "ne zavarjon meg ?" ) :-)
    (Tribuszerné ügy... B.Erzsébet volt férje...és ne bonyolítsam!) :-)

    VálaszTörlés
  7. Re : Gopál ( ha jól értem, nem pécsi vagy) ill. bizony-bizony ( bár egyetlen (!) PEK 2010 kiállításon/programom sem voltam) - anno megtörtént velem, hogy pécsi múzeumokat/kiállításokat "végiglátogattam" - [ olyanokat is, amiket manapság már senki sem láthat ]-és összesen ketten voltunk látogatók !- stb. - a "magam módján" elég sok mindenről tudok (...) - ill. "szórakozásom" - minden egyes "megnyitó" fotóit megnézni! - és "kuncogni" - ki volt ott, vagy ki nem ! :-) :-) - mit ettek és ittak... (lényegtelen) - meg egy egészen más történet... (bár... [ismétlés]- anno megtapasztaltam a Parlamentben is ! [Bp.] -
    Más : ( a témához) - (ismétlés) ezt-azt tanultam/tanítottak... mi az a "propaganda" - és minden ami "ehhez tartozik"- ( agitáció - stb.) - Így aztán pl. a "plakátokról" is tudok ezt-azt - (és lényegtelen, hogy alig egy hete ?- vakartam le egy "választási plakátot" lakókörzetemben...és bocs' ne bonyolítsam!)
    Csak megjegyzem : pl. a megváltozott KRESZ szabályokról sincs plakát... a )pécsi) telekadóról sem... és ne soroljam!
    Vagy... majd' de duzzog sok ember, ha nem lesz az adóbevallási lapja mellett "sárga csekk ?" :-) :-)
    (talán - ennyit - a "kiplakátozásról!" )

    VálaszTörlés
  8. Megint potyáztam és láttam sok szépet "fotelból".Köszönöm.

    VálaszTörlés
  9. @X-nek:Valóban nem vagyok pécsi, bár 1965-1969-ig ott laktam. Életem meghatározó időszaka volt. Szerelmesek voltunk a Pécsi Balett teljes férfikarába (igaz, csak az álomdozás szintjén). Ha a korommal akarok rémísztgetni valakit, mindig elmondom, hogy én még láttam Esztergályos Cecíliát táncolni a Balettben, és láttam fiatal színésznek Haumann Pétert Ronyecz Marival "A tetovált rózsában". És láttam, hallottam Paulusz Elemér feleségét (nem volt éppen anorexiás) "Pillangó kisasszony"-ként. Ráadásul, azt hiszem Újvidéki kooprodukcióban. Valahogy így:(Pinkerton)-Mojá zsená za sto plácses? (Pillangó) - Azért mert...
    Közel 20 évig dolgoztam Galériában. A megnyitókról, illetve a közönségéről nekem is megvan a véleményem. Én is inkább előtte, vagy másnap néztem meg a kiállítást.
    A közös tárlat látogatásokon is mindig leszakadok a társaságról, és teljesen rendhagyó módon, minden logikát nélkülöző útvonalon járom be a teret, mindig odamegyek, ahol éppen nincs senki.
    Ezt a 3D-s Naprendszert szívesen bejárnám, de mégcsak nem is hallottam a filmről.

    VálaszTörlés
  10. köszönöm a tárlatvezetést, gyönyörű tárgyak...a körülmények meg sajnos...

    VálaszTörlés