2011. január 8., szombat

Ilyen nincs !

Vagyis van…de néha tényleg az emberi ész/értelem határán érzem magam…
Aki olvassa a blogot, tudja, mert már többször írtam róla, eléggé álmodós fajta vagyok, és sok álmomra vissza is emlékszem. Ma hajnali fél 6 környékén épp Alsóbélatelepen voltam… A hely tán nem sok embernek mond valamit, (üdülőhely a Balaton déli partján, Fonyód közelében) de legalább egy személyt  azért tudok, aki ismeri a helyszínt.
Nagyszüleimnek itt volt egy aranyos kis faháza,  amit a felszabadító harcok alatt feltehetőleg kiraboltak, (bár igazán nem volt ott semmi érték) majd felgyújtottak. Aztán már soha többet nem lett pénzünk egy másikra, később  a telket is el kellett adni. Ám az eladás előtt még töltöttünk ott pár csodaszép nyarat.


Ezen nyarak egyikére, pontosabban egy estéjére emlékszem, hogy a sötétben életemben először láttam világító szentjánosbogarat. Részben tán azért is emlékszem, mert a gyerekeknek akkoriban „rendes” időben ágyban kellett lenni és nem éjszakázni, másrészt valami miatt úgy emlékszem, az én családomban senki sem volt hullócsillag-, vagy  akár csak csillagos ég-nézős fajta. Hogy én a koromsötét éjszakában miképp lehettem mégis kint, már nem tudom, de hogy láttam a repkedő kis csodabogarakat, az egészen biztos, még így jó 50akárhány év távolából is. 


A "Gombház" egy ősrégi fotón...

Épp ezek a szép emlékek jelentek meg álmomban, amikor Samuka az ágyamra felugorva azt jelezte, hogy szerinte itt lenne az ideje a reggeli kiosztásának…
1/2 6 volt…

No, adtam enni nekik, de visszaaludni persze már nem tudtam. Mit tesz az ember  ez esetben ? Bekapcsolja  a TV-t, hátha azon még el tudna szenderedni egy órácskát.
De ilyenkor többnyire épp valami bitang jó műsor megy, amitől elaludni semmiképp nem lehet, sőt inkább felébredni. Mert mit láttam ma reggel ?
Hát egy tudományos filmet a biolumineszcenciáról, a luciferinről, a szentjános-bogarakról.

Keresgéltem a neten és találtam egy elég érdekes  oldalt, ezt: http://ismeret.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=50260     
ahol többek között erről a dologról is lehet olvasni. Akit érdekelnek a természet ilyesfajta csodái, mást is talál itt böngészve. Vagy itt:  http://hu.wikipedia.org/wiki/Biolumineszcencia

Hát ennyit a véletlenek különös találkozásáról….









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése