2011. január 28., péntek

Kairo

  
Félelmetes világ ! Nézem a boston bigpicture képeit, és sajog a szívem… Mit csináltok emberek a világgal ?  Pár napja a domogyedovói robbantás, most itt ezek a kairói képek, néhány hete athéni fotók…Helyszínek, melyekről nekem csodaszép emlékeim vannak és megszakad a szívem, látva a most itt uralkodó kaotikus állapotokat. Az erőszakot. 
Messziről is érződik a határtalan elkeseredés, a még határtalanabb gyűlölet, és a kétségbeejtő tehetetlenség. Nem tudom úgy bekapcsolni a TV-t, hogy ne valami hasonló téma szakadjon rám, s nyomja a szívemet…
Nyilván 20-30 évvel ezelőtt (amikor én jártam ezeken a helyeken) is voltak bajok, gondok a világban, de szerencsére én egyikkel sem konfrontálódtam. S bár tényleg sokfelé megfordultam, SOHA nem kellett félnem, mert  abban az időben  talán mégiscsak kicsit békésebb volt a világ. Bevallom, mostanában nem szívesen ülnék repülőre sem…Bár az az igazság, hogy hovatovább sehol se érezheti biztonságban az ember magát.

Néha azért elgondolkodom, hogy talán valahol mégis inkább bennem lenne a hiba ? Bennem romlott el valami (s nem a világban) ? Annyira érthetetlennek, hihetetlenek  tűnik, de tényleg minden napra jut valami rettenet. Hogy volt ez régebben ? Nem lehet, hogy akkor is ugyanez volt, csak én voltam elfoglalva mással és nem a világ bajaival ? Vagy mostanában több időm lévén, többet nézek TV-t? A TV-ből ugyanis sokkal durvábban jön át egy esemény, mintha ugyanazt az újságban olvastam volna. Nem vagyok biztos a válaszban. De mégis valami miatt azt érzem, hogy nem tetszik nekem már ez a világ. (=értsd: az emberek világa, mert a többivel semmi bajom.)
A természet még „normális” – állítom ezt akkor is, ha látok cunamikat, földrengéseket, vulkánkitöréseket. A természet „erőszaka” valahogy hozzátartozik a Föld történetéhez. De az emberi erőszakra nem tudom ugyanezt mondani.
Az oroszlán széttép egy impala-gidát, mert éhes. A vulkán kitör, mert olyan az adott geológiai helyzet. A természetet nem az érzelmek vezérlik, s talán épp ez az óriási különbség.  
Csak annyi a közös az ember és a természet erőszakos cselekedeteiben, hogy mindig az erősebb győz. Ha semmi mást, ezt az egyet jól eltanultuk.

Kedves Jósiten, ha tényleg vagy ott fent, miért nem intézkedsz ? Vagy tudtoddal történik mindez ? Igaz, igaz, sokan vagyunk, és időről időre ránk küldesz valamiféle „születés-szabályozót” – de nem lehetne másféle, gyengédebb formát választani ? Csak az erőszak a megoldás ?
Tudom ez itten ↑ a költői kérdések sokaságát szaporítja. Mégis. Mégis nagyon kellene valami ! Vagy egy új, sikeres Jézus Krisztus, vagy egy világvége, mert nem jó az embernek már itt, és így a Földön…

5 megjegyzés:

  1. Látod, én ezért nem nézek tévét! Mondja is Anyám - aki 83 évével az egész napot ott tölti és percre kész - hogy bunkó vagyok :), de nekem elég remegnem a sajátjaimért, ez az igazság! Azért együttérzés van bennem, de amennyire lehet elhessintem a gondolatokat. Elolvasom a neten, amit akarok, úgyis eljut az emberhez minden, de nem mindegy hogyan! Nálam ez egy védekezés. Pl.: egy rossz hangulatú film is kiakaszt, napokig nem tudok tőle szabadulni, holott tudom, hogy ez "csak" egy film. Így, a könyvekkel is...
    Nagyon ronda, erőszakos világban élünk! Nem igaz, hogy régen is ilyen volt, csak most tudunk róla! Volt akkor is, de ez már katasztrofális méreteket öltött. Valószínű azért, mert sokan vagyunk a Földön és ahogy írtad...

    VálaszTörlés
  2. Remélve,senkit nem sértek meg, nem idegesítek fel és ilyesmik. ( A "polihisztorok kora" is lejárt,- ...én sem tudnám pl. felsorolni az említett térség királyit (!) és egyéb vezetőit. (diktátor -stb.)
    Bocs' más dolog "turistának" lenni - és ne bonyolítsam.
    Az egyiptomi utca Mubarak ellen
    "Turistáskodáshoz" :
    Kiszámíthatatlan félelem igazgat
    Más : (csak semmi izgalom!) - pl. Obama évértékelő beszéde !
    Vélekedés : (nagyszülők "korához"... hát... "csak" egy I.világháború - meg ami volt közte a II.v.háborúig - aztán 1956 -és a többit tán' ne is soroljam !

    VálaszTörlés
  3. (Hibákért/melléütés, stb. elnézést)
    Lehet, elég lett volna csak a kép linkjét megadnom.
    Melléklet
    (Bár angolul sem tudok,- azért van ez is,- bár a legtöbben kb. azt tudják róla, hogy néha abban üzen Bon laden ? - vagy tudom is én )
    Ebben a földrészek hírei
    [Ki ne feledjem a hírt,- hol fognak lakni Charles hercegék -és miért kap 2 év (!) szabadságot !- valahogy az se semmi! :-) :-) ]

    VálaszTörlés
  4. (na, igen - Bin Laden )
    Robbantásokhoz...hát... számítani rá, hogy nincs még vége, (orosz hírek szerint) "sorban állnak a fekete özvegyek" ( kár, hogy elfelejtettem a szót,- hogy' nevezik őket) - kik "örömmel" (?) vállalják az öngyilkos merényletet.
    Végül :
    (magamról...) A sport sem érdekel különösebben,de "tudok örülni" ha bármelyik ágában legyőzzük a németeket! (legutóbb kézilabda/ffi)- ill. csa-csak van az a hír is, hogy " Lázadás a vitorláson." [ A Goch Fock hajón ] - stb. ("érdekes" ?...pedig "európai kultúrnép ?" )

    VálaszTörlés
  5. Világért sem szeretnék téríteni, de talán mégis lehet valami a világkorszakok védikus elméletében. Ha van, akkor ez a "Kali-korszak". Egy ideig még biztosan nem lesz jobb, de ezt minden féle elmélet nélkül is beláthatjuk. Amit tehetünk, csak annyi, hogy nem veszünk részt benne. Akármilyen picinyke jót tudunk tenni magunkkal vagy másokkal, az viszont nem vész el. Egy kis nyugalommal, békével, együttérzéssel -ha tudjuk- mindig "megfertőzhetjük" a környezetünket. A Világot egyikünk sem tudja megmenteni, talán már Odafent se nagyon akarják. Mostanában többször is ment az egyik kedvenc filmem a Filmmúzeumon, de már régóta nem merem végignézni, annyira megérint. A címe: "Legyetek jók, ha tudtok". Ennél többet talán nem is várnak tőlünk.

    VálaszTörlés