2011. január 4., kedd

Kedd 3/3

Ez is egy rövid hírecske, de igen elgondolkodtató
Itt : http://www.3sat.de/mediathek/?mode=play&obj=22411  megnézhető a pár perces  kisfilm. (német nyelvű)
1986 bizony már majdnem történelem, 25 éve…
A filmből kiderül, hogy szűkösebb években, amikor a vaddisznók a föld felett kevesebb ennivalót találnak, kénytelenek a földben turkálva gombákat keresni. Ha egy bizonyos trüffel fajtát (állítólag nem azt, amit ezrekért árulnak az embereknek)  fogyasztják, elképesztő méretben feldúsul húsukban  a cézium. Olyannyira, hogy a megengedett 600 Bekerel  (Bq) helyett 4700-as érték található a vizsgált mintákban. Emiatt fogyasztása életveszélyes, még állat-tápnak sem használható, megsemmisítik.
Kérdéseim: honnan tudja a cézium, hogy melyik fajta gombában gyűljön össze ? Ki vizsgálja, vizsgálja-e vajon nálunk valaki az ilyesmit ? (o.k. én még nem találtam a Mecseken trüffelt, pedig tudom, hogy Magyaregregy környékén van !) És a lelőtt vaddisznókat vajon nálunk is ilyen alapossággal ellenőrzik ?
Persze, trüffelt és vaddisznóhúst nem eszem…na de azért félelmetesek  ezek az adatok….

Kép: http://feherto.network.hu/kepek/erdei_allataink/vaddiszno-001 

6 megjegyzés:

 1. Nem venném "félvállról" a témát (csak-csak tanultam a sugárfizikát - stb.) Na, de ez a téma kb. 2008-as ?- (Egyre radioaktívabbak a kelet-német vaddisznók) - ill.valahogy nem hinném, hogy csak a szarvasgomba félétől (trüffel)- lenne mindez !
  Ha igaz, van ez is :
  A Czéziumról
  (Emlékezetem szerint a felezési ideje kb. 30 év ?- stb.) - ill. sugárzások esetében van az a "félhalálozási dózis" is ! [ 50% meghal- 50%életben marad... ] - bízzunk benne, hogy az utóbbihoz tartozunk. :-)
  Mellesleg régen rossz lenne,ha "mindent" vizsgálnának... (lehet,éhen halnánk!)
  (A pécsi -volt- uránbányáról meg szót se! ) :-)

  VálaszTörlés
 2. Nem írnám be a linket, de valami ilyesmi a címe :
  COM dokumentum/2010/184/FINAL-European Parlimet (Google)
  Onnan "kiragadva" pár példát
  Sertés 1250 Bq/kg
  Baromfi 2500
  Egyéb 5000 (!) Bq/kg
  TEJ 1000 Bq/kg
  Hát...így valahogy.
  [nem tudom milyen gyakran nézed az Országos Háttérsugárzási Adatokat - írtam volna, általában pl. Tata szokott magas lenni... kivételes a mai nap ?- ma épp' Pécsett a legnagyobb! ] 154,8 nSi/h
  (nanoszivert /óra kiejtve) kb.
  Csak semmi izgalom...
  ********************************
  Google : czézium van a zuzmóban is - a rénszarvas megeszi...azt meg az emberek - (50-100x nagyobb dózisban) stb.
  na, röf...röf...
  Mindjá' itt a Shila királyság ! :-) m1/17.35.óra
  *********************************

  VálaszTörlés
 3. A napfogyatkozáshoz: a Krisnás barátaim, azt mondták, hogy a napfogyatkozásban nem gyönyörködni kell, hanem elvonulni egy védett helyre és imádkozni, mert a napfogyatkozásnak mindig nagyon káros hatásai vannak. Tegnap sajnos az Uzsoki Kórház Radiológiai részlegébe kellett mennünk pont abban az időben, így nem bújhattunk el a csillagászati jelenség elől. Most nem írok a hely nagyon-nagyon rossz aurájáról, de érezhető volt. Miután hazajöttünk, mérhetetlen mennyiségű negatív energia áradt belőlem. Első körben oly mértékben hazavágtam a számytógépemet, hogy ma újra kellett telepíteni. Szerencse, hogy megvoltak a vásárláskor kapott telepítőlemezek.
  A karácsonyi új telefonomat megpróbáltam beüzemelni, aminek az lett a következménye, hogy elvesztettem a SIM-kártyán lévő információk felét, többek között a legfontosabb telefonszámokat. Mivel változott a UPC-nél a csatornakiosztás, megpróbáltam Anyu TV-jét áthangolni. Nem is részletezem, hogy mi lett belőle. Most megyek a telefonszervízbe, mert már nem merek a telefonokhoz és a SIM-kártyához nyúlni. Anyu TV-jét pedig majd egy nyugalmasabb időpontban megpróbálom újrafésülni.
  Lehet, hogy ez mind nem a napfogyatkozás műve, hanem az én technikai analfabétizmusomé, de mégiscsak egyszerűbb a bolygóállásra fogni az egészet, nem?

  VálaszTörlés
 4. Mindig tanul az ember. Én még nem hallottam, hogy a napfogyatkozással "vigyázni kell" még jó, hogy nincs túl gyakran...

  VálaszTörlés
 5. Elég sok szarvasgombának mértük már meg a cézium tartalmát, és elmondható, hogy a Kárpát-medencében gyűjtött gombákban a fogyasztáshoz megengedett szintet sem éri el a Bq.
  Amúgy a szarvasgomba, mint bármelyik más gomba igen gyorsan és erőteljesen képes magába venni rádioaktív szennyeződéseket, de csak ott, ahol a létezik rádioaktív szennyezés. A vaddisznó, ha megeszi a céziummal szennyezett gombát, akkor ő is akkumulálhatja szervezetében, de ennek csak nagyon áttételesen van köze pont a szarvasgombához.
  A cézium szennyezettségnél viszont sokkal nagyob probléma a gombákban szintén erőteljesen felgyülemlő nehézfémek, melyek főleg ipari területek környékén lévő erdők gombáiban jelentkezik. Ha ezt tesszük a gombapaprikásba, akkor emiatt sokkal inkább aggódhatunk, mint a céziumos trüffelízű vaddisznótól.

  VálaszTörlés
 6. Elég szomorú, hogy "nyugodt lélekkel" szinte már semmit nem ehetsz. Épp a közelmúltban tört ki Németországban a dioxinos állat-tápszer botrány. Nem csak az a baj, hogy az élelmiszerek mérgezőek (hovatovább), hanem szerintem a bolti címkézés sem korrekt, így hát az ember teljes bizonytalanságban élhet, hogy épp mit vásárolt/evett. Persze ma már a piac sem sokkal különb....

  VálaszTörlés