2011. január 10., hétfő

Két pécsi hír....ha elkerülte volna a figyelmedet....

Százmilliós nagyságrendű sikkasztás és számviteli fegyelem megsértése miatt rendelt el nyomozást a Somogy Megyei Főügyészség a pécsi egyházmegyét érintő ügyekben.

A Mayer Mihály vezette püspökség egy volt alkalmazottja ugyanis feljelentette a már magánokirat-hamisítással, sikkasztással, zsarolással, csalással és szexuális bűncselekményekkel is összefüggésbe hozott egyházmegyét.

Egyelőre ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást a Somogy Megyei Főügyészség a pécsi egyházmegyét érintő legújabb feljelentés kapcsán, amely százmilliós nagyságrendű sikkasztással és számviteli fegyelem megsértésével hozza összefüggésbe a Mayer Mihály vezette püspökséget. Az Index értesülései szerint a püspökség egy régi alkalmazottja, egy könyvelő fordult a hatóságokhoz. Bár az eddigi, még októberben mintegy 40 bűncselekmény miatt - köztük nagy értékű sikkasztás, magánokirat-hamisítás, zsarolás és szexuális jellegű bűncselekmények - tett feljelentéseket név nélkül jelentették, a portál tudni véli, hogy a könyvelő nevét is adta az eljáráshoz. Ugyanakkor a Somogy Megyei Főügyészség azt nem közölte, hogy az újabb feljelentés honnan érkezett.

Mivel a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság korábban kizárását kérte a nyomozásból a püspökséghez fűződő jó viszonya miatt, a különösen nagy értékre elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt indult nyomozás lefolytatására Somogy megyét jelölte ki a Legfőbb Ügyészség, így az újabb esetleges bűncselekményeket is ők vizsgálják.


Elvitték a felbecsülhetetlen értékű műremekeket a püspökségről
Az ország legnagyobb magángyűjteménye a napokban elhagyta a püspöki palotát. Dr. Petró Sándor hazavitte a nyolc éve adományozott kollekciót, de nem mondja meg, hogy miért.


Ritkán tesz ilyet az ember. Mindenesetre dr. Petró Sándor neves pécsi műgyűjtő 2002-ben a Pécsi Püspökségnek adományozta a gyűjteményének egy részét, majd a napokban az adományozás tényét felmondva, hazavitette az értékes kollekciót. De hogy miért, arról sem ő, sem a püspökség nem nyilatkozott, illetve mindkét helyről udvarias választ kaptunk.

 Csontváry Kosztka Tivadar híres műve, a Holdtölte Taorminában is a pécsi Petró Sándor gyűjteményének egyik féltett darabja Csontváry Kosztka Tivadar híres műve, a Holdtölte Taorminában is a pécsi Petró Sándor gyűjteményének egyik féltett darabja

Petró Sándor megfogalmazta, hogy jelenleg a műkincsek tisztítását, katalogizálását végzi, s besorolja őket azokhoz, amelyeket a lakásán őriz. Eközben pedig elgondolkozik azon, hogyan tovább, mi legyen a milliárdos értékekkel. Mayer Mihály megyés püspök pedig csak annyit mondott, hogy levélben megköszönték Petró Sándornak azt a nyolc évet, ameddig a műkincsek a püspökségen voltak, s így mód volt arra, hogy a gyűjteményt a palota látogatói megismerhessék. Arra a püspöktől sem kaptunk választ, hogy vajon miért kellett megválni a kollekciótól.

Az adomány alighanem akkor kérhető vissza, ha az adományozó valamilyen feltétele nem teljesül. A Dunántúli Naplóban 2002 októberében írtuk meg, hogy „döntött a híres pécsi műgyűjtő, s ezzel az ország legnagyobb magángyűjteményének egy része hamarosan közszemlére kerül. Dr. Petró Sándor képeinek legértékesebb darabjait a Pécsi Egyházmegyének adományozta azzal a kikötéssel, hogy az egy nyilvános képtár alapja legyen.” Lehet, hogy ez utóbbi nem teljesült? A kérdésünkre válasz egyelőre nincs.

A püspöki palotát az elmúlt nyolc évben sokan látogatták meg – a nyári időszakban idegenvezetéssel nyitva állt csoportok előtt –, s benne különös érték volt a Petró-adomány. Már nincs ott.

A Petró-gyűjtemény a szakemberek szerint felbecsülhetetlen értékű. Az EKF-évadban Pécsre érkezett „Nyolcak” kiállítása kapcsán érdekes: mind a nyolc híres festőtől akadnak képek az összeállításban. A püspökségen 337 olajfestmény, 23 szobor és 12 kerámia volt, ami a gyűjtemény szerény harmada. Szinte felsorolni is lehetetlen azokat a művészeket, akiktől alkotásokat őriz.

A magyarok közül Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál, Székely Bertalan, Márffy Ödön, Ferenczy Károly, Rippl-Rónai József, Egry József, Székely Bertalan, Lotz Károly, Pór Bertalan, Derkovits Gyula, Czóbel Béla, Csók István, Barabás Miklós, Iványi Grünwald Béla, Vaszary János, a külföldi mesterek közül Tiziano avagy Toulouse-Lautrec. Jelenlegi ismereteink szerint Csontváry Kosztka Tivadar fő művei közül egyetlen kép van magántulajdonban, az is az övé, a „Holdtölte Taorminában”. Petró Sándor kétszázötven festménye országos védettséget élvez.


Megjegyzésem: nagyon sajnálnám, ha a Petró-féle gyűjtemény elkerülne a városból és nem értem, miért nem "harapott rá" anno a város vezetése....Kár lenne elveszítenünk.... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése