2011. január 10., hétfő

Két pécsi hír....ha elkerülte volna a figyelmedet....

Százmilliós nagyságrendű sikkasztás és számviteli fegyelem megsértése miatt rendelt el nyomozást a Somogy Megyei Főügyészség a pécsi egyházmegyét érintő ügyekben.

A Mayer Mihály vezette püspökség egy volt alkalmazottja ugyanis feljelentette a már magánokirat-hamisítással, sikkasztással, zsarolással, csalással és szexuális bűncselekményekkel is összefüggésbe hozott egyházmegyét.

Egyelőre ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást a Somogy Megyei Főügyészség a pécsi egyházmegyét érintő legújabb feljelentés kapcsán, amely százmilliós nagyságrendű sikkasztással és számviteli fegyelem megsértésével hozza összefüggésbe a Mayer Mihály vezette püspökséget. Az Index értesülései szerint a püspökség egy régi alkalmazottja, egy könyvelő fordult a hatóságokhoz. Bár az eddigi, még októberben mintegy 40 bűncselekmény miatt - köztük nagy értékű sikkasztás, magánokirat-hamisítás, zsarolás és szexuális jellegű bűncselekmények - tett feljelentéseket név nélkül jelentették, a portál tudni véli, hogy a könyvelő nevét is adta az eljáráshoz. Ugyanakkor a Somogy Megyei Főügyészség azt nem közölte, hogy az újabb feljelentés honnan érkezett.

Mivel a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság korábban kizárását kérte a nyomozásból a püspökséghez fűződő jó viszonya miatt, a különösen nagy értékre elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt indult nyomozás lefolytatására Somogy megyét jelölte ki a Legfőbb Ügyészség, így az újabb esetleges bűncselekményeket is ők vizsgálják.


Elvitték a felbecsülhetetlen értékű műremekeket a püspökségről
Az ország legnagyobb magángyűjteménye a napokban elhagyta a püspöki palotát. Dr. Petró Sándor hazavitte a nyolc éve adományozott kollekciót, de nem mondja meg, hogy miért.


Ritkán tesz ilyet az ember. Mindenesetre dr. Petró Sándor neves pécsi műgyűjtő 2002-ben a Pécsi Püspökségnek adományozta a gyűjteményének egy részét, majd a napokban az adományozás tényét felmondva, hazavitette az értékes kollekciót. De hogy miért, arról sem ő, sem a püspökség nem nyilatkozott, illetve mindkét helyről udvarias választ kaptunk.

 Csontváry Kosztka Tivadar híres műve, a Holdtölte Taorminában is a pécsi Petró Sándor gyűjteményének egyik féltett darabja Csontváry Kosztka Tivadar híres műve, a Holdtölte Taorminában is a pécsi Petró Sándor gyűjteményének egyik féltett darabja

Petró Sándor megfogalmazta, hogy jelenleg a műkincsek tisztítását, katalogizálását végzi, s besorolja őket azokhoz, amelyeket a lakásán őriz. Eközben pedig elgondolkozik azon, hogyan tovább, mi legyen a milliárdos értékekkel. Mayer Mihály megyés püspök pedig csak annyit mondott, hogy levélben megköszönték Petró Sándornak azt a nyolc évet, ameddig a műkincsek a püspökségen voltak, s így mód volt arra, hogy a gyűjteményt a palota látogatói megismerhessék. Arra a püspöktől sem kaptunk választ, hogy vajon miért kellett megválni a kollekciótól.

Az adomány alighanem akkor kérhető vissza, ha az adományozó valamilyen feltétele nem teljesül. A Dunántúli Naplóban 2002 októberében írtuk meg, hogy „döntött a híres pécsi műgyűjtő, s ezzel az ország legnagyobb magángyűjteményének egy része hamarosan közszemlére kerül. Dr. Petró Sándor képeinek legértékesebb darabjait a Pécsi Egyházmegyének adományozta azzal a kikötéssel, hogy az egy nyilvános képtár alapja legyen.” Lehet, hogy ez utóbbi nem teljesült? A kérdésünkre válasz egyelőre nincs.

A püspöki palotát az elmúlt nyolc évben sokan látogatták meg – a nyári időszakban idegenvezetéssel nyitva állt csoportok előtt –, s benne különös érték volt a Petró-adomány. Már nincs ott.

A Petró-gyűjtemény a szakemberek szerint felbecsülhetetlen értékű. Az EKF-évadban Pécsre érkezett „Nyolcak” kiállítása kapcsán érdekes: mind a nyolc híres festőtől akadnak képek az összeállításban. A püspökségen 337 olajfestmény, 23 szobor és 12 kerámia volt, ami a gyűjtemény szerény harmada. Szinte felsorolni is lehetetlen azokat a művészeket, akiktől alkotásokat őriz.

A magyarok közül Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál, Székely Bertalan, Márffy Ödön, Ferenczy Károly, Rippl-Rónai József, Egry József, Székely Bertalan, Lotz Károly, Pór Bertalan, Derkovits Gyula, Czóbel Béla, Csók István, Barabás Miklós, Iványi Grünwald Béla, Vaszary János, a külföldi mesterek közül Tiziano avagy Toulouse-Lautrec. Jelenlegi ismereteink szerint Csontváry Kosztka Tivadar fő művei közül egyetlen kép van magántulajdonban, az is az övé, a „Holdtölte Taorminában”. Petró Sándor kétszázötven festménye országos védettséget élvez.


Megjegyzésem: nagyon sajnálnám, ha a Petró-féle gyűjtemény elkerülne a városból és nem értem, miért nem "harapott rá" anno a város vezetése....Kár lenne elveszítenünk.... 

3 megjegyzés:

 1. Nem, nem... nem kerülte el a figyelmemet... (mivel nem "tegnap" kezdődött ez !) - Viszont : "marxista tanulmányai" -óta (?) emlékszem olyasmire, hogy : az "általánosból" az "egyest" nem célszerű "kiragadni" ! [ Bocs' - ""általános" = a gyümölcs - és "egyes" = pl. alma/körte/szilva...stb. ]
  Tán' régebben is írtam (ezt-azt)...pl. ilyesmiket (?) - "Jézus kizavarta a kufárokat" - (stb.) a Biblia szerint - de ne bonyolítsam! Írtam arról is ( én "bunkó" !) - láttam az ominózus kiállítást is,- (bár legnagyobb emlékem volt : a kiállítás "végpontján" - a társaságomban lévők ... nem akarták a "püspöki pincében" az egy pohár bort "kikérni" 8elfogadni) - de ne "hánytorgassam fel a múltat!"
  ************************************
  nem ma kezdődött...
  Sok közül, itt van egy !
  (És - ha nem ismernéd... hát... ki az a Wolf Gyula és/vagy Wildmann János ) - Bocs! -
  ...és ki vette a "fáradságot" (anno) megnézni, hogy a Székely B. u 19/b-t ki árulta ?- ( bár már nincs a neten- ill. meghalt már (?) ) - hát, ennyit !- ehhez.
  Valami "összefoglalás" ?- hát...
  (ma már elmondhatom!) : " láttam már éjjeliőrt nappal meghalni!" - nem egyet !-
  Bocs'- mindenkitől!
  ***********************************

  VálaszTörlés
 2. (2.) > és ezzel sem akarnék"sérteni senkit! sem" - ahogy ( az évek múlásával ?) - ki-ki ráébred T.Szülei (rokonsága) "viselt dolgaira" ... az is egy dolog ! - Bár (vallom) a "csontvázak maguktól is kihullanak a szekrényből" !- minek még (szándékosan) az "ajtót nyitogatni!" - Igen ! - néha "bepánikolok!"... kell-e ezt nekem tűrnöm/ - ill. közreműködnöm benne ? - vagy még inkább!- "olajat öntenem a tűzre!" (?)
  Vagy van ilyesmi is :
  "Uram én nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj... és folytassa, aki ismeri.) -
  Bocs' - (ismerjem el) - bár lenne más dolgom is,- én - napok óta , más "világokban járok" - olvasok és alszom.
  Bocs'

  VálaszTörlés
 3. Ma (kedd) valahogy semmi nem sikerül ? -
  Egy másik pécsi ügy
  Vagy a Googleba írva azt, hogy Antal-Lusztig

  VálaszTörlés