2011. január 27., csütörtök

Mese az én öreg faliórámról

Ez az óra gyerekkorom óta hűséges kísérőm.
Bár eredetileg nálunk a nappaliként is működő (ma azt mondanám lakó-) konyhában lógott a falon, a két nagy tálalószekrény között, pont a varrógép fölött, már régóta  a szobámban a helye.
Kezdettől fogva tudtam, hogy Nagymamám „családi öröksége” – és egész életemben nagy becsben tartottam. Mióta nálam van, csak a láncát kellett cserélni, illetve arra ügyelni, hogy egyenesen (függőlegesen) álljon. Egy ideje nem jár, mert a drágalátos macskáim a lelógó láncával kezdtek játszani és féltettem, hogy lerántják egy óvatlan pillanatban…De bármikor újraindítható lenne. Kellemes ketyegő hangjával  engem nem zavart, ütni félkor egyet szokott és egészkor annyit, ahány óra van.

Az „Antik tárgyak” blogjában látott óra-sztori elolvasása után  jutott eszembe, hogy én is bemutassam Őt – hiszen megérdemli, nem csak szépsége, hanem matuzsálemi kora miatt is.

Tudtam, hogy a hátán van valami évszám, de nem emlékeztem rá pontosan, milyen. Most, hogy lefotózzam szétszedtem,  eléggé meglepve számoltam utána, hogy bizony ez az óra jóval öregebb a dédapámnál is. Ő ugyanis 1873-ban született, ezt az órát pedig a legjobb esetben 1888-ban készítették, de érzésem szerint akkor inkább csak javították,  a hátlapján található „jótállási dokumentum” tanúsága szerint. Márpedig dédpapa 15 évesen biztos se nem vett, se nem javíttatott faliórát.
Az 1888. 6/7 dátum mellett az szerepel, hogy „Egy évi jótálás” . A tisztességes órás, akinek elég nehézkesen olvasható ki a neve, meglehetősen eredeti módon írta meg a jótállási igazolását. (Töpisulka Golimár Mór  ? - én ezt a nevet olvasom ki, persze meglehet, nem ez a jó olvasat.)

Az óra hátlapján a felirat:  „Pete Ferencz 40…ko.  súly, inga, vám”  talán arra utal, hogy  ez az óra később, már amikor dédapám  tulajdonában volt, akkor is javításra szorult ? (P.F. dédapám neve) Talán a fent említett fém részeket kellett cserélni/javítani/netán pótolni ? Vagy talán utaztatták valahová, s mint törékeny árúért, vámot kellet fizetni ? És hogy nem csomagban utazott, csak kézen-közön hozta el valami vasutas annak oka lehetne az is, hogy dédapám a vasútnál dolgozott. Vagy mint manapság, a csomagban belül, akkor is fel kell tüntetni, kinek, mit küld az ember ?  
Ez már mindörökre rejtély marad…
Hát bizony, ha  tudna beszélni ez az óra, lenne miről regéljen, a felette elmúlt minimum 123 (vagy netán több) év alatti történésekről. Csoda, hogy ilyen épségben megmaradt.







6 megjegyzés:

  1. Bevallom az óra belseje, szerkezete Nekem valamiféle titkot közvetít. Talán azért, mert nem értem a fizikai, technikai felépítését v.talán az idő múlását észlelem tőle.
    Csoda amit az emberiség megalkotott.
    Egyébként olvasom családi örökségről van szó. Hallottam már olyan esetről is, hogy még a tulajdonos élt amikor már az örökösök hajba kaptak az értékes faliórán. Mindenki magának szerette volna.:-))))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép biedermeier falióra. Örülök, hogy inspirál a blogom. Az inspriráció fordítva is igaz. Eddig nem szóltam hozzá, de folyamatosan olvasom a Blogot, és nagyon megfognak Aranyosfodorka írásai. Köszönöm a mostani és múltbeli posztokat is :-))

    VálaszTörlés
  3. Szia Múltmentő ! De jó, hogy "idetévedtél" ! Lám,lám a régi tárgyak szerelmeseit a Sors ilyen, vagy olyan módon valahogy összeboronálja !
    Igyekszem majd kedvedre való témákat is keresni !

    VálaszTörlés
  4. Én meg értesítenélek benneteket, a Silla (vagy Shilla) királyság -62.részes sorozat tegnap (szerda) befejeződött ! -(bezzeg több mint 2 hónapja!- ilyen időtájban rá sem néztem a PC-re)- ma könyvtárban (is) voltam - külön történet lehetne - majd máskor. Sokat "kínlódtam" a "megbolondult" gázkazánunkkal - majd nemes egyszerűséggel "kikapcsoltam" (magamat)- (alvás) -és most próbálok "tájékozódni" a blogokban ! :-)
    Bár mintha régebbi témánál szerepelt volna,- (vasút iránti vonzódásod ?) - pl. ne feledd,hogy apai nagyapád is "vasutas" volt !(Arad-Csanád - majd Szeged-Csanádi Vasút főfelügyelő volt ! )(1882-1955)
    @Kybanak: (bár napjainkban mind az örökösödési és ajándékozási törvények megváltoztak - pontosabban az illeték fizetés !)- bizony sokan lehetnek (?) - kik nem is sejtik, hogy mi,hogyan is van! (pl. elvált szülők esetében,- de ne bonyolítsam!)

    VálaszTörlés
  5. A napokban épp' "időkapszula témával" is foglalkoztam. Akkor olvastam, hogy egy-egy fénykép(!) vagy tárgy stb. is (akár) "időkapszulának" tekinthető. - laikus esetében is, ha valamelyest "kutakodó természetű."
    Vélekedéseim :
    1.) Hogy 1888-ban gyártották-e vagy "csak" javították - nem tudhatom,- viszont mindkettőt el tudom képzelni.- ha jól számolom legalább 122-123 éves az óra.
    [Ami meglepőbb ?- már 1888-ban is létezett jótállás. (?)]
    2.) (Persze én is csak a netről tudom) : A hátlapon 40 ezer (!) korona szerepel. Állítólag a Korona kb. 1892-től létezett - (1927-ig)
    A 40 ezer igen "sok" - hacsak azt nem veszem figyelembe, hogy a "fogyasztói árak" 1922-ben 14 ezerszerese volt az 1914 évinek !" - és ilyesmik. (Szerintem az a javítás kb. abban az időszakban lehetett ?)
    3.)Én inkább arra tippelnék, hogy nem vám-ról van ott "szó", hanem inkább valamelyik óra alkatrész (fődarab) nevének rövidítése ?- ( mert pl. az órások esetében is van a "szakzsargon" - de ez egy hosszabb történet.)
    Bár senkit sem akarnék én "más témára" irányítani,- (lévén mennyi "időkapszula-ügy" volt/van Pécsett)- és a világban.
    Esetleg csak egyet :
    Időkapszulák

    VálaszTörlés
  6. Éreztem, hogy nem fog működni úgy, ahogy beírtam.
    Bocs' akit érdekelne, írja be,hogy Hélium Monument kapszula (Google)
    Persze,- tudom,- különböző dolgok az építkezéskor elásott doldok (alapkőletétel) - vagy a régi "iparosok" üzenetei -
    pl. Pécsett a Székesegyház tornyában, vagy a Városháza kupolában,- vagy a szerencsére - volt Planetáriumban - megtalált időkapszula történetek. (aztán Kolozsvár /Mátyás szoboborcsoportban - és ne soroljam.
    Hogy @Délimet se feledjem,- a valamelyik áramszolgáltató (?) kapszuláját meg épp' Szegeden helyezik el,- stb. na, de nincs nekem itt és most erre- ennél több időm. :-)

    VálaszTörlés