2011. január 24., hétfő

Hétfő2.

34 halott a Domogyedovo-i repülőtéren….hallom ebben a percben a híradóban. Összeszorul a szívem… már megint valami terror-akció...
Onnan indultunk Szibériába – és igaz, hogy nagyon régen volt (1978), de mégis, ha csak a Szibéria szót meghallom, kellemes emlékek jutnak eszembe. Nagy kalandja volt az  életemnek a  világ másik felére elrepülni,  - különösen a hetvenes években - talán sokan nem is értik/érzik ma ezt. Személyes sértésnek veszem, hogy a mai világ az emlékeimbe is belerondít…
Tényleg azon gondolkodom, hogy pár napig nem kapcsolom be a Tv-t, mert csak a rossz, a baj, a negatív dolgok ömlenek ki belőle.

Pedig milyen jól is volt a mai napom ! 84 éves nagynénimnél voltam, együtt ebédeltünk, annyit beszélgettünk régi dolgokról, és sokat nevettünk…
Elmeséltem neki, hogy a legutóbb épp tőle kapott ősrégi fotók alapján „kitaláltam” ezt-azt a családomról, az ősökről.  És épp most próbálkozom azzal, hogy felderítsem, volt-e a dédapámnak testvére ?  Van ugyan egy családfa leírásom, amit Édesapám készített, de csak a nagyon szűk, egyenes ági rokonok vannak rajta, első-másod, pláne harmadfokú unokatestvérek már nem szerepelnek. És nekem most ilyesféle fotók kerültek a kezembe. 
El is gondolkodtam, hogy más családoknál vajon hány generációt tudnak visszamenőleg felsorolni ? Tudja-e pl. egy most 30 éves fiatal, hogy ki/mi volt a dédapja, ükapja ?  Van egy olyan érzésem, hogy nem tudja…Kérdés, hogy újabb 30 év elteltével (amikor esetleg már érdekelné ez) lesz-e még valaki, aki elmeséli neki a dolgokat ? 


8 megjegyzés:

  1. (kedd)
    Tudom,mindenféle "frontok" vannak [-hideg/meleg- ] - ill. az is lehet,hogy az este túl sokat ettem ?- (sült hurka/kolbász és ne soroljam)- elég "rossz" álmaim voltak ?- (bár csak arra emlékszem, sokat "veszekedtem" (?) valamilyen vízóra ügyben ?- (vagy valamilyen más szolgáltatónál ?- nem lepne meg,ha gáz... - de lényegtelen.) Aztán - reggel - a "vívódás"... ( van ugyebár az az eetikett ! - aki nem ismerné...hogy illik-e és hogy' mindenféle e-mailre és egyébre egyáltalán válaszolni ?- és hogyan - stb. (Google : eetikett)
    Na, ennyit most.
    **********************************

    VálaszTörlés
  2. kedd/ (2.)
    Természetesen én megértem/átérzem a mai téma "kezdeti gondolatait ! - a repülőtéren történt események.) Már "sértődés ne essék",- (most nincs időm az "archívumodban" kutakodni,- de emlékezetem szerint "lelkileg megviselt" (?) -az, amikor Németországban (valamilyen rendezvényen) összenyomták a gyerekeket,- és ...hát... csak-csak volt az a West Balkán ügy ! -(lehet,- szerencsés vagy,- ha az a hír nem jutott el hozzád.) Dehogy "sajnáltatom magam!" - ill. csak tényközlés : akkor pl. képzeljed el "mások érzéseit"- akiknek nem a "múltjába", hanem a "jelenébe" (?) "rondítanak bele ? -és nem kb. 30 évenként ! - Nem jövök azzal, hogy "közeli ismerőseim" utazgatnak (?) repülővel - vagy csak-csak "járnak" bp.-i szórakozóhelyeken... és ne bonyolítsam !- (viszont én nem nagyon akarnék úgy élni, hogy "örökké aggódnom kelljen!" ) - és valami ilyesmit javasolnék én - másoknak is !
    ***********************************

    VálaszTörlés
  3. kedd/ (3.)
    Természetesen a kb. 30 éves "fiatalokról" van nekem is véleményem,- bár valamivel "árnyaltabb" a tiednél. (Írtam pár napja ?- egy bizonyos életkor kell ahhoz, hogy a "múltjával" (is) elkezdjen foglalkozni valaki.)
    Remélve, hogy nem sértek személyiségi jogokat,- neked úgy alakult az "életed", hogy "egy fedél alatt élhettél" (egyik) dédszülőddel -és nagyszüleiddel.
    Ne vitassam azt, hogy vannak "anyai" és "apai" nagyszülők is... aztán oly' könnyen "vélekedünk" úgy (?) - hogy "alig ismertem"...és akkor (mintha) kevesebb "figyelem" jutna rájuk - a visszaemlékezésekben ?- ( OK!- magánügy) -
    ********************************
    Szokásom mondani : (minden családban vannak "elhallgatott érdekességek" ?- ill. a "csontvázak kihullanak a szekrényből"- viszont jó kérdés, hogy nekem kell(ene)-e a szekrényajtót nyitogatni ?- de ez is magánügy.
    Én aztán tényleg "nem védem" a fiatalokat!- de pl. a "mai téma kapcsán"- csak-csak megkérdezném, hogy kb. 30 éves korodban mennyit "foglalkoztál" a "múltaddal ?" -
    Szerintem már az is "szép dolog", ha egy kb. 30 éves embernek van "arra ideje" (kedve és egyebek) hogy az esetleg még élő nagyszüleit felkeresse ! Szerencsés (?) az a mai 30 éves, aki (esetleg) ismerhette a dédszüleit. (vagy legalább egyet)- voltak már kísérleteim !- ( fotók alapján) - majd rájöttem, hogy azért egy "karonülő gyerektől" ne várjunk el olyasmiket, amiket (esetleg) mi érzünk !
    Hangsúlyozva, hogy senkit nem akartam "gondolataimmal" megbántani ! - vívódtam , hogy leírjam-e ?- hát... ÉN bizony egyre inkább nem akarnék senkiben sem "bűntudatot" (?) "ébreszteni!" - én senkinek sem fogom a "háttérből súgni" azt, hogy kire emlékezzen,- sőt !- kit keressen fel egy "mai fiatal!" -
    (de ne bonyolítsam)
    ********************************
    Bocs' a mai (?) bőbeszédűségemért... :-)

    VálaszTörlés
  4. Ma (kedd) 110 éve született Fekete István író
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_István

    VálaszTörlés
  5. Bocs, számolni már hajnalban is tudni kéne, maradjunk inkább a 111-nél

    VálaszTörlés
  6. Talán azzal, hogy kellőképpen kíváncsivá tett és motivált a régi képek nézegetése és fáradtságot, energiát nem kímélve utánajársz az ősök felkutatására bizonyára nem hiábavaló. Ezzel segíted az utánad jövő nemzedéked visszaemlékezését.
    Érték amiért az ember nem vár köszönetet, de nyugodtabban hajtja le a fejét esténként:-))))

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szeretek régi fényképeket nézegetni. Ennek okán már többször gondoltam arra, hogy vajon 15-20 év múlva hogyan fogjuk megnézni a digitális géppel készült fotóinkat? Elég, ha csak a szalagos magnóra vagy a korongos lemezjátszóra gondolok. Lesznek még olyan eszközök, amin megnézhetjük a CD-re, DVD-re mentett Dédikéket, Nagyikat, vagy az akkori felnőttek a saját gyerekkori fotóikat?

    VálaszTörlés
  8. (8.)
    Bocs' nincs időm a hosszú linket beírni,- de lett ez a hír is :
    Magyar áldozat is van (...) - bár (magánügy!) -én nem különösebben szeretem a "többes állampolgárságot"- ill. csak-csak "felmerült bennem" - ha valaki kb. 10 évig élt Magyarországonm- "attól" már magyar is ? -(de ne bonyolítsam)
    Jó "kérdés" Gopált-tól !
    Bár részemről meg ismétlés :
    pl.
    Múltmentő ?
    (később pontosítom)
    és más újságnak van az a "Múltidéző" rovata - (bár nincs a neten) - stb.
    Tipp: kb. 1970-es években készült 8 mm-es (mozgó) filmeket - anno - átmásoltam videokazettára- majd azt (valahogy) CD lemezre ?- ... aztán lesz,ami lesz ! - "kínlódjon" majd velük az utókor ! :-)

    VálaszTörlés