2011. január 25., kedd

Tim Cope

Az Alföldön száll le a lóról az ausztrál kalandor”  ezzel az idétlen és (szerintem) kissé pejoratív címmel adta tudtul egy fiatalember utazását és Magyarországra érkezését 2007-ben az origo.hu (http://www.origo.hu/itthon/20070920-tim-cope-ausztral-utazo-szombaton-opusztaszeren-fejezi-be-utjat.html )
(O.K. igen, olvastam: http://hu.wiktionary.org/wiki/kalandor  -  nekem a kifejezés akkor se tetszik….)
Ma láttam a 2x45 perces  úti-filmjét – és szenzációsnak találtam. Ha a magyar tv-ben láttátok, tudjátok, miről beszélek. Aki nem látta, s lehetősége nyílna rá, feltétlenül nézze meg.
Itt:  http://www.magyarjaras.hu/cikkek/timcope.html   egy jobb leírás olvasható az útjáról.

„………..Az ausztrál fiatalember (Tim Cope) 2004. május 31-én indult útnak Mongóliából Magyarország felé lóháton. A weboldala szerint Kazahsztánon, Oroszország déli sztyeppéin át vezetett az útja, és már Ukrajnában járt, amikor értesült arról, hogy apja meghalt egy autóbalesetben. Ekkor hazatért Ausztráliába és öt hónap kihagyás után folytatta útját, amelyen három lova (Ogonyok, Taskonir és Kok), valamint Tigon nevű kazah kutyája volt a társa.

Egy az új-zélandi köztévé honlapján olvasható cikkben Cope azt mondta, azért vállalkozott az útra, mert meg akarta tudni, hogy milyen volt nomádként, lóháton eljutni Európába és arra is kíváncsi volt, van-e még valamilyen kapcsolat a különböző kultúrák között. Azért Ópusztaszert választotta úti célnak, mert a honfoglaló magyarok ott tartották első országgyűlésüket….”


3 megjegyzés:

  1. (szerda) Utókornak : Pécsett kb. -1C°és egy kevés (1 cm) friss hó is van ?- később pontosítandó részemről.
    Mondhatom, lesz "gondom" ezzel a témával ? (is) :-)
    1.) Való igaz, hogy a KALANDOR szónak van pejoratív értelme !- viszont aki "kalandozik" az (ő) = kalandorral -
    ill. később olvasom Adventurer= kalandor - és a Nat.Geo-tól "Az Év Kalandora címet kapta Tim Cope - de ne bonyolítsam jobban !
    *********************************
    Magamról (...) ahogy vagy 50 valahány éve nem feledem, hogy Pécsett először láttam mongol (vagy) tatár embereket (katonák) -évszámot nem tudok! (50-es évek vége, 60-as eleje) - amikor Pécsett járt egy globetotter ! (világjáró!) - ffi.- akit "meg lehetett nézni" a Széchenyi térem (?) -kb. a Nádor vagy a Mecsek előtt ?- stb. [Ennél többet nem tudok !- de pl. lehet,hogy ez az első angol szó ?- amire máig emlékszem.)
    Mondják (sokat olvasok) és/vagy "állandóan a tv. előtt rohadok" (alszom)- én bizony T.Coperól nem hallottam! OK!- most elolvastam, hogy 1999-ben Moszkva-Peking kerékpárúton volt,- majd 2001-ben (?) hosszú evezés a Jenyiszejen - ill. bele-belenéztem a blogjába! (magyarra fordított változat)- (örömmel olvasom, találkozott a huculokkal is ! - (bár az is "pejoratív!" - és nem szeretik,ha annak nevezik őket!- stb.)
    (lesz.folyt.)

    VálaszTörlés
  2. (2.) >
    2.)Mivel csak-csak lokálpatriota vagyok (?) - sajnálom, hogy nem tudok pontosan visszaemlékezni egy "filmsorozatra?"- egy magyar fiú "bóklászott" egyedül (!) - és próbálta megállapítani, hogy a nagyapja (?)-és a magyarok,hol voltak a GULAG-on... ill. van a legfrissebb "kalandorunk" ?
    Kalandozó (?) - ("értelmét" ki-ki döntse el ) - viszont hamarosan következik az utolsó "hírem!" :-)

    VálaszTörlés
  3. 3.) Kimaradt : (tegnap - mindenféle frontok... tompa fejfájás, levertség...álmosság- stb.)- láttam filmet a "Selyem Útról" (vagy selyemútról)- hagyján - de valamilyen filmet aról, hogy hogy' és mikor került a búza Kínába !- majd a tésztakészítés- és ilyesmik. Még jó, hogy ennyi új információ "belefért" a fejembe! - (kis kitérőért bocs') -
    Na, aki nem tudná...
    (lesz majd az "új alkotmányunk"... hagyján !- de "hozzá" a már kezdődő vita,- Ópusztaszeren legyen-e... "kapjon"-e 300 millát Ópusztaszer...és ne bonyolítsam ! (magyar politikusok)
    Én aztán senkit nem akarnék befolyásolni... ezt sem ma olvastam/hallottam :
    Ópusztaszer story
    ( lehet, nem kellett volna Timnek addig lovagolnia ?...) - hát, döntsétek el !
    :-)

    VálaszTörlés