2011. január 10., hétfő

Új Pécsi Galéria

Olyan csodálatos, már már tavaszi volt vasárnap az idő, hogy vettem egy mély lélegzetet,  minden erőmet összegyűjtöttem, s elindultam a (nagyon messze, 500 m,-re lévő !) Zsolnay negyed legújabb átadott kiállítását az új  Pécsi  Galériában megnézni.

Először a Dozsó melletti kerítés-kivágásnál érdeklődtem a biztonsági őrtől, hogy hol kell bemenni, mert arra nincs esze senkinek, hogy ha már valami (végre) látható,  akkor azt normálisan meg is hirdesse (Ez csak egy kis papír és festék és kulturált jóakarat kérdése, lehetett volna valami plakátot gyártani - no mindegy.)
Szóval a biztonsági ember elirányított – és most figyeljetek: bejárat (mellesleg a Gyugyiba is) a Major utca felől !

A pici kerülő nem bosszantott, ennyit még elbírtak a lábaim, ragyogóan sütött a nap, s nagy nagy örömmel bicegtem be a már átadott épületek közé. Persze szörnyű dúlás van még mindenfelé, de azért ami kész, az szép. A Dozsó-t nem lehet megközelíteni, de a kihelyezett díszek (vagy mik) mutatják, hogy itt lesznek a bábosok:És bizony igazat mondtak, a külső burkolat kövei közé bekerültek azok a kis kiégetett csempék, melyeket ha jól emlékszem 2500.- Ft-ért lehetett megfesteni az utolsó nyilvános még Zsolnay-gyári bemutatón:

És megtudtam,  belülről elkészült imádott planetáriumom, aminek a megnyitását biztos, hogy senki nem várja annyira, mint én:


Örömmel ismertem fel azokat a helyeket, melyeket a nyáron még félkész állapotukban láttam, és jó volt érezni, hogy „feléledt” az, ami akkor totál lélek- és élettelen volt:

 

Őszintén örültem, hogy a Galériában rajtam kívül mindössze egy házaspár egy gyerekkel ill. a két teremőr és a ruhatáros volt csak jelen, legalább senki nem zavart a csodálkozásban. Ami ugyan nem a kiállításnak szólt, hanem magának az épületnek. Valóban gyönyörű lett, hatalmas, és itt aztán lehet majd kiállításokat rendezni. Pár kép a mostaniról:


Ami a festett képeknél jobban megfogott, az a „leghatalmasabb alkotó” ugyancsak ingyenes "fény-árny-játék" kiállítása volt:

A délután folytatásáról  majd holnap  mesélek és akkor megmutatom a többi fotót is.

4 megjegyzés:

 1. ... és sehol nincs hirdetve??

  Így lenne képes hamvába holni minden jó kezdeményezés, ha nem lennének nekünk "aranyosfodorkáink", hogy hírt kapjunk a be nem harangozott jó dolgokról... KÖszi! Tényleg szép lehet az épület, és fantasztikus a beeső nap fényjátéka! Mi is szeretnénk elvetődni errefelé...

  VálaszTörlés
 2. Bocs' @m-től !
  Épp' ma reggel "idegesítettek fel" (?) többen,- akik valamilyen "bolondnak" (?) vagy nem is tudom minek gondolnak/tartanak, amikor (megint) a kötelezően beküldendő telekadó bevallásról beszéltünk,- majd később a több éve fizetendő garázsadót is megemlítettem!- mire az volt a válaszuk : minket senki nem értesített ! - és amíg az nem történik meg, "maguktól" semmit nem csinálnak ! (na, ne bonyolítsam!)
  Szóval : újra bocs' - másoktól is !- SZÁMTALAN helyen lehet olvasni majd' nindenről, amit &Aranyosf. lát/néz/megtalál.
  Valamennyi rendezvány általában itt található meg
  PÉCS 2010 Tényleg ne akarja senki, hogy felsoroljam a többi helyet, ahol a napi program is megtalálható.
  *********************************
  (Ja,- nem védem én a mundér becsületét!- stb.)
  Remélve, hogy a holnapi (?) többi fotót "nem kisebbíten" van ez is :
  Pincehelyi
  Az említett link főoldalon -újabb - friss képek (&Aranyosf! ) - címe : (elfelejtettem) Havihegyi utcák ?- vagy ilyesmi.
  ********************************
  Furcsa napom volt ?- vagy lesz ?- kis megszakítással ( ebéd 12.30.-kor) - aludtam kb. 16.15.óráig... kb. 09.30.-tól...
  Utókor : már 3. napja max. +14C°van (Pécs)
  ***********************************

  VálaszTörlés
 3. Bocs' jól elrontottam mindkettőt ! (?)
  Pécs 2010 (remélem)
  és
  Pincehelyi
  (remélem)
  Jut eszembe ez a link ott van @Aranyosf. blogjának jobb oldalán is,- érdemes 2-3 naponta (?) rákattanni !
  ******************************

  VálaszTörlés
 4. @x: ajánlanám, kérdezd meg azokat az ismerősöket, utcabelieket, "egyszerű embereket" akiknek nincs Internetjük, mit tudnak a Pécsi Galériáról ?
  A net nem az Isten és igenis sokan vannak, akiknek nincs kapcsolatuk "vele".
  O.K.
  Járathatják az újságot ? (van rá pénzük ?)
  O.K.
  Megkap(hat)ják a Pécsi Híreket - én pl. idén még nem kaptam.

  Hát mibe kerülne egy rongy, (vagy kettő) felakasztva a Búza téren, (ami nem is Búza tér) és esetleg valahol a Felsővámház utcába, hogy milyen kincs is látható a közelben ????????

  A mondás szerint a jó bornak is kell a cégér, hát még akkor egy kiállításnak manapság !

  VálaszTörlés