2011. január 10., hétfő

Új Pécsi Galéria

Olyan csodálatos, már már tavaszi volt vasárnap az idő, hogy vettem egy mély lélegzetet,  minden erőmet összegyűjtöttem, s elindultam a (nagyon messze, 500 m,-re lévő !) Zsolnay negyed legújabb átadott kiállítását az új  Pécsi  Galériában megnézni.

Először a Dozsó melletti kerítés-kivágásnál érdeklődtem a biztonsági őrtől, hogy hol kell bemenni, mert arra nincs esze senkinek, hogy ha már valami (végre) látható,  akkor azt normálisan meg is hirdesse (Ez csak egy kis papír és festék és kulturált jóakarat kérdése, lehetett volna valami plakátot gyártani - no mindegy.)
Szóval a biztonsági ember elirányított – és most figyeljetek: bejárat (mellesleg a Gyugyiba is) a Major utca felől !

A pici kerülő nem bosszantott, ennyit még elbírtak a lábaim, ragyogóan sütött a nap, s nagy nagy örömmel bicegtem be a már átadott épületek közé. Persze szörnyű dúlás van még mindenfelé, de azért ami kész, az szép. A Dozsó-t nem lehet megközelíteni, de a kihelyezett díszek (vagy mik) mutatják, hogy itt lesznek a bábosok:



És bizony igazat mondtak, a külső burkolat kövei közé bekerültek azok a kis kiégetett csempék, melyeket ha jól emlékszem 2500.- Ft-ért lehetett megfesteni az utolsó nyilvános még Zsolnay-gyári bemutatón:





És megtudtam,  belülről elkészült imádott planetáriumom, aminek a megnyitását biztos, hogy senki nem várja annyira, mint én:


Örömmel ismertem fel azokat a helyeket, melyeket a nyáron még félkész állapotukban láttam, és jó volt érezni, hogy „feléledt” az, ami akkor totál lélek- és élettelen volt:

 





Őszintén örültem, hogy a Galériában rajtam kívül mindössze egy házaspár egy gyerekkel ill. a két teremőr és a ruhatáros volt csak jelen, legalább senki nem zavart a csodálkozásban. Ami ugyan nem a kiállításnak szólt, hanem magának az épületnek. Valóban gyönyörű lett, hatalmas, és itt aztán lehet majd kiállításokat rendezni. Pár kép a mostaniról:










Ami a festett képeknél jobban megfogott, az a „leghatalmasabb alkotó” ugyancsak ingyenes "fény-árny-játék" kiállítása volt:









A délután folytatásáról  majd holnap  mesélek és akkor megmutatom a többi fotót is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése