2011. január 31., hétfő

Üveggolyó

Mese a tökéletes üveggolyóról

Volt egyszer egy tökéletes üveggolyó, sem egy repedés, sem egy kisebb hiány, horpadás nem volt rajta, gyönyörű gömbölyű volt, állandóan fényes... Vigyázott is magára nagyon, nehogy valami baja essen, állandóan tisztán tartotta magát és fényesen, de mégsem volt boldog.
Nem volt barátja, pedig a tökéletességét, még azzal is fokozta, hogy minden üveggolyónak segített, ahol és ahogyan csak tudott.
Kedves volt hozzájuk, ha valami hiányzott nekik, a sajátját is odaadta és mégis hiába iparkodott, csak csak nem akart senki barátkozni vele. Sokszor bánatosan nézte a többi üveggolyót, amint vidáman, néha-néha egymásnak koccanva, nagyokat kacagva csilingelésükkel, egymással játszadoztak, egyik másik, még a sárba is bele-bele gurult, nem törődve azzal, hogy elveszíti fényét.....
Ilyenkor ő készségesen szaladt oda, lemosni, szárazra törölni, hogy a másik visszanyerje csillogását, de alig kapott mást, mint egy köszönöm-öt, és a másik nem maradt vele barátkozni, játszani, hanem gyorsan visszagurult a többiekhez és a következő pillanatban, már nem is ragyogott olyan szépen.
Sehogyan sem tudta ezt megérteni a tökéletes üveggolyó..... és elgurult egy bölcs emberhez.
- Nocsak-nocsak, hát te mit keresel itt? - kérdezte.
- Szeretném, ha válaszolnál nekem. Miért nem szeret engem a többi üveggolyó? Tisztelnek,becsülnek, de nincs egy igazán,jó barátom, pedig mindent megpróbáltam, hogy legyen legalább egy....!
Nézte , nézte az ember az üveggolyót, sehol egy karcolás, sehol egy horpadás és gyönyörűen csillogott.
- Tudod, kedves üveggolyó elárulom a titkot : Túl tökéletes vagy! És, hogy rajtad kívül, kevés ilyen van, a legtöbb üveggolyónak van valamilyen hibája, de nem törődik vele, mert tudja bármilyen ő, mégis csak egy üveggolyó. Még ha nem is tökéletes.
De! Ha téged meglát, meglátja tökéletességed és szépséged, eszébe juttatod, hogy ő nem tökéletes, pedig egyik, másik iparkodik, hogy ők is olyanok legyenek. Csakhogy ők akkor nem érzik jól magukat, csak feszengenek, eltűnik a vidámságuk, a természetességük, még végül úgy döntenek, hogy nem baj, ha nem tökéletesek, de van barátjuk, hiszen a barátjuk sem tökéletes, de ők így szerették meg egymást....és eszükbe sincs emiatt szomorkodni.
Az üveggolyó sokáig hallgatott, legbelül nagyon szomorú lett, hiszen ő sem tehet arról, hogy tökéletesre formálták, ahogyan a többiek sem, hogy nem tökéletesek.
Megköszönte az embernek a választ, és kigurult az ajtón, miközben nedvesen csillogott, mintha sírna....
(Itt olvastam: http://www.thesecret.hu )

Ezek pedig az én saját üveggolyóim. Igaz, nem a gyerekkoriak, mert azok valahová, megtalálhatatlan messzeségbe, elgurultak már… Egyszer  a vásárban találtam ezekre, s - felnőtt fejjel - kicsit nosztalgiázva, megvettem. Hát őrzöm őket… már több, mint 30 éve….


11 megjegyzés:

  1. 2011.01.31. (hétfő)
    Ha érdekel bárkit is... (pár hónapja) - alkalomadtán... elgondolkodom (?) [sic!] -vajon a "gyermekkori játékaim" ? )- mennyire felelnének / feledének meg 2011-től.... de - talán - ne bonyolítsam! [ Gondolom most éppen"- bizonyára nem "halálos", ha egy (kis)gyerek lenyelné az üveggolyókat !- és ilyesmik!] - [ valamelyest már "macerásabbnak" érződik, hogy kb. kb. milyen életkortól "tanítsunk" ( mutassunk ?)- meg egy gyereknek "bizonyos dolgokat!" (?) - Pl. mikor "kezdjünk el" arról "beszélni", hogy : "Nagyapád is de nagy és sikeres céllövő bolt!" - (ill. az "ősmagyar legendák" ?- ( pl. nyíl vagy íj (?) készítése...mely során sógorom majd' "szeme világát vesztette!"- de ne bonyolítsam!)
    Nem kritika !-
    lehet, én vagyok az autodidakta!" - de pl.a beírt linknél több cikk is olvasható! (?) - ami ugyan nem baj !- mert (legalább) rákattantam erre :
    Semmi szükség személyiségfejlesztésre
    Ki tudja hányadszor (mennyiedszer) írva azt, hogy ... ilyen gondolataimmal (sic!) senkit nem kívánnék megbántani !

    VálaszTörlés
  2. Bocs'- ( de csak-csak kb. 03 órától "adásban vagyok"...)-és szót sem, hogy 08 órakor terveztem volna a kilépést...
    OK! - igyekszem jól beírni a linket %
    vagy így olvasható ?
    Bocs'
    Kimaradt : tévedések "vígjátéka" ?- mintha légpuskával is meglőtte volna egyik rokonomat a gyermekem ?- )de az is más történet) - lehetne !
    Sok hibáért, melléütésért elnézést ! - ill. bocs' !
    *********************************
    Kimegyek a KUKA-ért (most) - és egy kis időre "visszavonulnék!"

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó visszaemlékezni, nemcsak az üveggolyó birtoklására, hanem az avval való játékra. Emlékszem az iskola mögött a poros udvaron az általunk bottal rajzolt körbe dobáltuk a golyókat. A játékszabályokra már nem emlékszem, csak arra hogy általában nem én nyertem. Ettől függetlenül felnőtt fejjel majd szívesen újból kipróbálnám az üveggolyós játékot is, hátha akkor én is nyerek.

    VálaszTörlés
  4. Bocs'- kedves "Múltmentő"... (bár engem személy szerint nem érint,- de nem egy közeli "ismerősömet" igen! ) - lehet,hogy mostanában vagy 3 millióan (?) "megtanulják" azt, hogy mi az az "einstand" ?
    Más : mi lehetett annak a "játéknak" a neve, amikor egy kést kellett "dobálni a földbe ?- kezdetben azonos nagyságú területbe ?- majd... egymás "területét elfoglalni ?" - (vagy hogy )

    VálaszTörlés
  5. Ha kérhetném, senkit ne befolyásoljon az, hogy "telelihegem" a netet !
    Állapotomról sem írnék, mert (nem egyszer) nem találom a megfelelő szavakat ?- és ..akkor,.. csak "kölcsönösen belekötünk" ?- ( belekötnek,- stb.)
    Végre,- postásunk 13.35.órakor meghozta a nyugdíjamat- (tényközlés : "maga a pénz nem hiányzott" -) de én bizony ilyenkor aludni szoktam! - és egyre feszültebbé váltam (?) - és ilyesmik.
    Na, igen!- viszont "egyedül" meg kinek "rendezzek" teátrális jeleneteket ?- stb.
    Más : (már majdnem megcsináltam olyan dolgokat (sic!)- amiket hetek...hónapok óta csak "elmapolok!" :-)
    Na, de a lényeg (nekem) talán ez !
    Bűvös számok !
    (ha működik)
    benne az a játék... ( fél lábon ugrálós...) aminek még mindig nem tudom a nevét !
    :-)
    Sebaj!
    Bocs'- de visszavonultam ! (13.50.óra)

    VálaszTörlés
  6. Savanyúcukor !
    Bűvös számok
    (2005/06/25-i cikk)
    és benne a fotó is (?) - nekem.

    VálaszTörlés
  7. Sántázásnak hívtuk mi a "féllábon"
    ugrálós játékot.A késdobálósnál meg vonalakat húztunk egy bizonyos határon belül és ahova esett a kés,ott továbbhúztuk.Igen,olyan területfoglalásos valami volt.
    "A távolságot,mint üveg-
    golyót ,megkapod,óriás
    leszel,csak húnyd le kis szemed -
    aludj el szépen,kis Balázs."
    József Attila:Altató

    VálaszTörlés
  8. @x:
    ugróiskola
    a féllábon ugrálós neve, a másiknak meg (késdobálós)valami országozás. Amikor nemrég összeírtam a régi játékokat, mindkettőről szó esett.

    VálaszTörlés
  9. Múltmentő: engem a különösmód szétfolyt színek és az üveg selyme varázsolt el mindig. Ma is...

    VálaszTörlés
  10. Mindenkinek köszönöm !
    [Remélem pár napig... nem felejtem el ! :-) ] - pl. országozás !
    Tudom, hogy régebben esett szó az ..."ugróiskoláról" (?) viszont (nem kritika!) tán' épp' ez blogod egyik hátránya ?- nincs benne "kereső!" - és utólag hol keresse az ember ? ( csak nem a "lelkizézés"-nél :-) :-)
    Na, ennyit... 06.15.óra... mert még mennyi téma vár(na) rám...

    VálaszTörlés
  11. @x fogalmam nincs, miért tűnt el a blogból a téma-kereső. Visszavarázsoltam...Kösz, hogy szóltál.

    VálaszTörlés