2011. február 1., kedd

Az ecet…

Kapom az alábbi kis levélkét, az ecet számtalan hasznáról…Semmi gond, valószínű igaz, amit itt olvashatsz,  a java része biztosan.
Csak egyet ne csinálj ! Ne próbáld ki, hogy a folyékony súrolós flakonba ecetet öntve, mennyire lehet annak hatékonyságát fokozni. Én ugyanis megpróbáltam….
Az ecet betöltése után néhány perccel a flakon sziszegni kezdett, hatalmasra dagadva. „Rögtön” rájöttem, hogy itt valami árulás történt – de kicsit elkéstem, mert amikor a felpuffadt, sziszegő  flakonról  lecsavartam a tetejét, mindent beborítva, összespriccelve, vulkánikus kitörést utánozva, az egész fürdőszobát sikerül „csírátlanítanom”. Az ecet ugyanis valamiféle reakcióba lépett a súrolószerrel és kishíján felrobbant !
Hát ezért mondom, óvatosak legyetek az ecettel !!! :-)
p.s. Utólag azért kicsit sajnálom, hogy lecsavartam a kupakot, nem csak a fürdőszobám állapota miatt… Ha nem nyúlok hozzá, tán az ISS legénységének szerezhettem volna egy kis meglepetést, amikor elrepül mellettük egy Trendy-s flakon…Az ecet…

…mint altató
Akinek problémát okoz az elalvás, azon segíthet az almaecet. A recept pofonegyszerű: 3 kanál mézhez 3 teáskanál almaecetet kell adagolni, jól összekeverni, majd lefekvés előtt 2 teáskanálnyit bevenni. Az almaecetben található kálium, vas és magnézium nyugtatólag hat. Ezt a receptet ajánlják azoknak a várandós nőknek is, akik émelygéssel viselik a terhességet.
… mint szájszagűző
Aki kellemetlen szájszagtól szenved, egy pohár vízbe tegyen két teáskanál almaecetet, és reggel, este gargarizáljon a keverékkel. Aki pedig szereti az almaecet ízét, le is nyelheti, az almaecet segít rendet rakni a gyomorban is.
...mint izomlazító
Erős izomláz, húzódás esetén is jól jön az almaecet. Nem kell mást tenni csak egy kisebb törülközőt ecetbe áztatni, cayenne borssal megszórni, majd a kritikus területre helyezni, egy száraz törülközővel áttekerni, majd 5-10 percig rajtahagyni.
…mint szagtalanító
Legyen szó a cigaretta, a fokhagyma, a hal és egyéb intenzív szagokról, a szagos helyiségbe egy csészényi ecetet kell elhelyezni, az pár óra leforgása alatt közömbösíti a kellemetlen illatanyagokat. Az intenzív szagokat a kezekről is eltünteti, aki például nem szereti, hogy cigiszagú a keze, mártsa ecetbe az ujjait, és máris megszabadult a kellemetlen szagoktól.
…mint folttisztító
Makacs foltok – tinta, vörösbor, gyümölcslé – ellen hatékony lehet az ecet, a tiszta szivacsot ecettel át kell itatni, majd a foltot átdörzsölni vele. Téli időszakban, a felsózott utak miatt a csizmákon keletkező sófoltok eltávolítására is kiváló szer az ecet, ráadásul a bőr színét is felfrissíti - ugyanúgy kell eljárni, mint folttisztításkor.
…mint mosószer
Az utolsó öblítéskor érdemes egy kis ecetet a mosógépbe adagolni, amitől a színes ruhák színei felfrissülnek. Ezen kívül az ecet öblítő helyett is tökéletes, hiszen az öblítő nemcsak illatosít, de úgy varázsolja a ruhákat puhává, hogy megakadályozza a vízkőlerakódásokat – tudjuk jól, az ecet erre is kiváló. Makacs foltok, szennyeződések esetén már mosás előtt érdemes ecetbe mártani a ruhaneműt.
…mint tartósító
A kenyeres dobozt érdemes hetente egyszer ecetes-vizes szivaccsal áttörli, így a pékáruk tovább frissek maradnak, lassabban penészednek.
…mint szőnyegtisztító
Szőnyegtisztításkor is kiváló háztartási tisztító az ecetes víz, ami nemcsak a makacs foltokat távolítja el, de azt atkák ellen is hatékony, ráadásul a molylepkéket is távol tartja és a szőnyeg színét is felfrissíti.
...mint univerzális tisztítószer
Minden, amit ecetes vízzel törlünk át, higiénikusan tiszta lesz, elsősorban az élelmiszerekkel érintkező területeket érdemes inkább ecettel, semmint méregdrága kemikáliákkal tisztítani. Ecetes vízzel érdemes tisztítani a hűtőszekrényt, a mosogatógépet, és valamennyi háztartási berendezést – az ecet nemcsak csírátlanít, de makacs, zsíros szennyeződéseket is eltávolítja, és foltokat sem hagy maga után – ez utóbbi tulajdonságáért szeretik üvegfelületek (ablakok, akváriumok, tükrök, szemüvegek, kristály) tisztításakor bevetni. A megbarnult, megsárgult teás-és kávékannákat szintén ecettel kell átsúrolni, és az edények olyanok lesznek, mint újkorukban.
…mint vízkőoldó és penészölő
A gőzvasaló, a vízforraló, a kávéfőző, a mosógép belső tisztítását és vízkőtelenítését is nyugodtan rá lehet bízni az ecetre. Ehhez nem kell egyebet tenni, mint ecetes üresjáratban majd tiszta vízzel is elindítani a gépeket.
A konyha mellett a fürdőszobában – a zuhanyfülkében, a fugákon és csempéken, a csaptelepeken, a zuhanyrózsákban, a vécécsészében, a fogmosó pohárban – is hatékonyan felveszi a kesztyűt a vízkő és feketepenész ellen.

12 megjegyzés:

 1. Nagyon jó kis összefoglaló. Én emlékszem gyerekkoromban a méhcsípésre is ecetes borogatást kaptam. Sőt emlékeim szerint hatásos volt. Kávéfőző vízkőtelenítésre én is szoktam használni.

  VálaszTörlés
 2. Jó hogy neked nem lett bajod ezután a mutatvány után:) A tippeket köszönöm!

  VálaszTörlés
 3. Bocs' !- valamivel tanulságosabb lenne (nekem?)- ha megírtad volna (konkrétabban!) - mi volt az a ... "folyékony súrolós flakon ?"
  [Fotók ? ] :-)
  Retro : 60'-as évek eleje... 1962/63 ?- amikor Bajcsy tanár úr (kémia) Z.K. Gépipari ... valamilyen gázt fejlesztett ( hagyján) de be is gyújtotta !- és (egy életre szól ?) - "detonációt ért el. (nálam)
  Megjegyz. : kémia is csak 2-es...
  ...és sértődés ne essék... "leszoktam már arról is", hogy bárkinek tanácsot adjak arról, hogy ("takarékossági okokból" - lásd. nyugdíj- stb.) ki,mit, hogyan "higít" !- és ne bonyolítsan.
  Bocs"
  ********************************
  Ha érdekelne valakit (is) pl. a "hideg zsíroldóról!" is vannak tapasztalataim...és sok egyéb másról is ! :-)

  VálaszTörlés
 4. OK!- bocs' - (megint vagy 25 perccel túlléptem a magam szabta időt = netezés ) - Ha nem lett volna érthető : a kémia tanár - gázt fejlesztett,- majd begyújtotta - és (esetemben) azzal egy életre szóló hatást ért el.
  Retro történet ! ( valós!) - bár a helyszínt már nem tudom!- és a szereplőket sem ! ( volt bírósági tárgyalás is) Emeletes házban ! -
  a.) valaki benzint öntött a WC-be...
  b.) másik szinten - valaki égő cigarettát (csikk) dobott a WC-be...
  c.Másik szinten- valaki dolgát végezte (épp') - na, ő szívta meg legjobban ! (berobbanás az egész szinten!)
  Ennyit !- (megtörtént eset!)
  lehet nevetni ! - vagy ellenkezőleg !

  VálaszTörlés
 5. ugróiskola/sántaiskola/
  így aztán lehet én csak a sántázást ismertem.
  Az ecetet ismertem,mármint ezeket a hasznos felhasználásait.Mindenesetre köszi,hogy megosztottad velünk,hogyan jártál.

  VálaszTörlés
 6. @X retro története nagyon jó. Ebből is látszik, milyen káros a dohányzás, ami nem csak a dohányos, hanem a környezete egészségére is veszélyes, és ellentétben az ecettel, még a vízkövet sem oldja.

  VálaszTörlés
 7. Milyen jó és ráadásul olcsó!

  VálaszTörlés
 8. A dohányzásra és annak büdösségére vonatkozó megjegyzések kissé diszkriminatívak!
  Van ismerősöm (...) aki pl. ki nem állja, ha ecettel próbálom a dohányillatot közömbösíteni!
  (Viszont - aki használ - ne feledje !- a gyertyától (illatosító is) meg rákot kaphattok! - égéstermékétől.
  Szóval - összességében - mindegy ! :-) :-)

  VálaszTörlés
 9. Kimaradt retro élményem !
  Hajmosás után esetes vízzel öblítettük le ?
  Más : mik a tapasztalatok ?- a fogkövet leszedi ? (az eset)

  VálaszTörlés
 10. @x:megírtam, Trendy súrolóval történt a baleset.
  Arról nem olvastam (nem is hiszem), hogy a fogkőre is jó lenne.

  VálaszTörlés
 11. Az ecetes hajmosás utáni öblitést igazolhatom,kislány koromban anyukám használta!

  VálaszTörlés
 12. (szerda)
  Bocs', de honnan kellett volna tudnom, hogy mi a franc az a Trendy-s palack ?
  Azt hittem, hogy valamilyen súrolóport és ecetet összeöntöttél - egy valamilyen edényben, palackban, üvegben... vagy tudom is én.
  Elég előkelő helyre kerültél a Googleban - a témáddal ! :-) - [Bocs' aztán csak be ne pereljenek "hitelrontásért"- vagy hogy' ] :-)

  VálaszTörlés