2011. február 13., vasárnap

Az én Zsolnay kincseim 2.




A másik kedves darabom a csigán ülő nő. Csodálatos, igazi selymes „eozin-zöld”, jó érzés kézbe venni ! Van másik, későbbi eozin dísztárgyam, az valahogy egészen más tapintású és színárnyalatú, habár az is zöld eozin.  Ezt szüleim kapták nászajándékba valakitől, vagyis 1943 óta van a tulajdonunkban, - de azt nem látom rajta, mikor készült. Hibája neki is van,  a bal keze/karja javított.
Azt hiszem az efféle kishibás dísztárgyak akkoriban nem számítottak ritkaságnak. Ma nem tudom, mit csinálhatnak az ilyenekkel? Kidobják ? Mert olyant nem láttam egyik Zsolnay boltban sem, hogy „olcsó-kishibás” áruk.

Mióta itt lakom a Zsolnay negyedben (:- ) milyen elegáns meghatározás lett ez hirtelen…) jöttem rá, tudtam meg, hogy a gyár munkásai engedéllyel vagy anélkül elhoztak néha ilyen „selejteket”. Van ismerősöm, nem is egy, akinek dolgoztak ott ősei, s van is tulajdonukban akár kedvezően megvásárolt, vagy csak szemétre-dobástól „megmentett” kishibás Zsolnay dísztárgy. Épp úgy, ahogy itt-ott Zsolnay csempe díszíti a házak falát, vagy a kerítéseket is itt a környéken. Gondolom, hozzánk is gyári munkástól jutottak a  hibás dísztárgyak, mert az én családomból senki sem dolgozott ott. (Megfontolás tárgyává teszem, hogy ha megjön a tavasz megpróbálom felkutatni, lefotózni és bemutatni ezeket.)




Végül megmutatom a harmadik, ebbe a körbe tartozó darabomat is, ezt Gizi mamától kaptam, akinek a szülei a gyárban dolgoztak. Ezen is látható a porcelánmáz repedése, a talpán a Zsolnay márkajel lemoshatatlan festékkel el van maszatolva és érdekes módon arany felirattal (!) egy név is olvasható, tán annak a neve, akinek szánták (?) Vagy nem is tudom,  mert ezt most már sajnos nincs kitől megkérdezni…

Ugye milyen szépek, még így, kis hibájukkal együtt is ? 
****************************************************************
U.i.
Múltmentő blogjában kommentelte ultramega.o.k.:
„…Az a fekete háromszög azt jelenti, hogy osztályos a tárgy. Piros körben egy 1-es elsőosztály, zöld négyzetben (ha jól emlékszem) egy 2-es másodosztály, fekete háromszögben 3-as az pedig harmadosztály."

Nos, ezt a szöveget most mindenki okulására utólag illesztettem ide be, és javítom a fent írtakat, mert ezek szerint az itt  bemutatott fotón nem fekete „maszatolás” látható, hanem egy kissé elfolyt háromszög jelzés és benne (talán?) egy 3-as. Ezek szerint ez a kis kaspó  egy III. osztályú termék. (Ami számomra semmit nem von le az értékéből.)  

*****************************************************************
Mindig örömmel tölt el, ha valamiféle visszajelzést kapok a blogbeli postjaimmal kapcsolatban. Úgy látom ez a Zsolnay-s téma érdekesre sikeredett, ma is kaptam egy levelet ez ügyben, s mivel érdekes adatokat tartalmaz, bemásolom ide. Külön köszönet érte B.I-nak ! 

* A csigán ülő kislány alján látható pajzs alakú, öttemplomos márkajegy, alatta keretezve Made In Hungary -1930-as években használták (Hárs Éva: Zsolnay Pécs, Helikon Kiadó, 1996. 145. oldal. 95.sz. fotó). Ebben az évben Sinkó András és Lonkay Antal dolgoztak főleg a gyárban.
    * Az áttört tányérkák fenékjegye kék színnel, bal oldalán nagybetűs ZSOLNAY PÉCS középen öttemplomos jegy, jobb oldalon TJM - 1889-es évektől használták (Csenkey Éva, Gyugyi László, Hárs Éva: Zsolnay a nagyvilágból, Gyugyi László gyűjteménye, Helikon Kiadó 2006. 326. oldal, V15-ös kép)
      Az adatbázis szerint a benyomott 3123-as fazonszám 1891-ben került bejegyzésre a gyári fazonkönyvbe.




10 megjegyzés:

  1. Bocs' akik ismerték, de ugyebár van ez Zsolnay Szót sem, hogy nem nagyon frissül... már nem is emlékszem, akartam,vagy megtettem, hogy írtam nekik : pl. Fürtös györgy meghalt már,- illene-e jelezni ?- stb. Hagyján! - majd rákattantam ide
    Eosin ott találtam pár tárgyat, ami nekem is birtokomban van,- bár pl. a bagoly az vörös eozin ill. az őzgida meg kb. olyan korabeli, amit @Aranyosf. említ a blogjában. [Aztán van egy térdelő aktom (!) is - igaz nem eosin, de valami mázas (porcelán)]
    Na, lássam, működnek-e a linkek ?

    VálaszTörlés
  2. Valamiért a 2. link nem működik,- de az 1.-ből be tudtok lépni a "termékek"-nél. Bocs'
    Ha már vagy 2 napja foglalkozunk a témával,- aki nem hallotta volna,- az EU vendégeknek gyártottak mandzsettát és medált ? - talán itt látható ?
    mandzsetta és medál ( majd a cikk címére katt?- és mindkét kép látható ?) vagy Google
    Említődtek az edények is,- az egy régebbi hír, hogy NEM lesz Zsolnay-IKEA projekt -
    és talán itt is vannak régebbi képek ? ( a gyárból)
    Fotók a gyárból
    (remélem, ezek működnek ? )

    VálaszTörlés
  3. Az aljára írt név a festő neve. Elég gyakori, hogy rákerül a kézzel festett tárgyak aljára a márkajel mellé a formaszám, gyártási sorszám, illetve jelölés, meg a festő neve. Zsolnay gyárban gyakran kerül arannyal, gondolom praktikus okokból, hisz a mintát is arannyal festik az oldalára. A porcelángyártás a mai napig elég sok selejttel és osztályos termékkel jár. A fehéren hagyott porcelánok általában olyanok, amelyen apróbb, hibák vannak és már nem lenne belőle 1. oszt. festett porcelántárgy.

    VálaszTörlés
  4. Múltmentő megint okosodtam ! Köszönet érte. Igaz, nem foglalkoztam behatóbban a porcelánok jelzéseivel - de akkor most már azt is tudom, mit jelent a név a tárgy alján.
    A fehér porcelánokról tudtam - sőt én csak ilyen tányérokat használok :-)

    VálaszTörlés
  5. Ohh, idézett klasszikus lettem.:)

    TJM: ez a 'Családi pecsét'-ként emlegetett jelzés. TJM=Teréz, Júlia és Miklós, Zsolnay Vilmos három gyermeke.

    Üdv,

    ultramega O.K.

    VálaszTörlés
  6. Kedves ultramega O.K. kicsikét rejtélyes az üzeneted, nem igazán tudom, melyik/milyen idézetre gondoltál. Ha van kedved, pontosítsd ! Örülök, hogy ellátogattál hozzám és köszönüm a kommentedet.Úgy érzem, Zsolnay-rajongó vagy te is :-)

    VálaszTörlés
  7. "Múltmentő blogjában kommentelte ultramega.u.h."

    nem u.h., de ez én voltam.

    Régi zsolnayk szépek, pár darab már átment a kezemen.

    http://kepfeltoltes.hu/120309/7776084671_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    Véletlenül tévedtem ide egyébként, kellett hirtelen egy II. vh. előtti hárompajzsos jelzés, hogy meggyőzzek egy kétkedőt.

    ultrmg O.K.

    VálaszTörlés
  8. De szépek ezek a kékes árnyalatú eozinok ! Ezt a kosaras szobrot még nem is láttam. Kösz, hogy megmutattad. Most elolvastam az egész postomat, és rájöttem, milyen idézetre gondoltál. :-)
    A nevedet javítottam.

    VálaszTörlés
  9. Milyen csodálatos emlék ez nekem.Egész kicsi koromban csak árvácskának hívtam.Valóban különleges érzés kerített a hatalmába,ha kézbe vettem. Sajnos nagyon régen elveszett.Azóta is vágyom rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 2012 óta sok víz lefolyt a Dunán...
      Egyik Zsolnay sincs már tulajdonomban, elajándékoztam a "gyerekeknek" - Bízva abban, hogy legalább annyira fogják becsülni, értékelni, szeretni, mint én...
      A "Gizi néni féle" kis gömbölyű vázácska Londonban él jelenleg... :-)
      Egyébként nem tudom, pécsi vagy-e, de ha igen és ha megéred a "CV terror alóli felszabadítást" nézz körül a pécsi vásárban, meglepően sok Zsolnay dísztárgyat árulnak....

      Törlés