2011. február 17., csütörtök

Dühöngő (az én saját gumiszobám a net…)

BEVEZETÉS: Ha nem akarod elrontani a napodat, ne olvasd ezt el – nekem viszont le kellett írnom, hogy ne rongáljam tovább a napomat…Gőz kieresztve, minden rendben (nálam.)

TÁRGYALÁS: Komolyan mondom, néha egészen erős késztetést érzek arra, hogy kimeneküljek a világból – legalább olyan formában, hogy kikapcsolom a Tv-t, rádiót és az ablakon dobom ki a számítógépemet.
Annyira fel tud idegesíteni mostanában néhány hozzám elérkező hír, hogy tényleg nem is értem magam. Most ennyire megvénültem, meghülyültem, vagy a világ ennyire őrületes, vagy nem tudom mi van itt….

Ma jött az alábbi E-mail:

Tárgy : 3 dollár egy köbméter víz Magyarországon.

Röhej, Afrikában fél dollár, nálunk 3 dollár egy köbméter víz. Az alábbi statisztika talán gondolkodásra késztethetne mindenkit! Néhány adat a NatGeo-ból:
Vízdíjak a világ különböző országában:
USA: San Diego 1,65 USD
Ausztrália: Sydney 1,61 USD
Japán: Kumamoto 1,04 USD
Ázsia: Szingapúr 0,61 USD
Afrika: Windhoek 0,42 USD
Európa: Budapest 2,89 USD
Más európai városok:
Róma: 0,50 USD
Amszterdam: 0,93 USD
Írország: 0,00 USD
Spanyolország: 0,62 USD
Finnország: 1,22 USD
UK: 1,46 USD
Ami közelít hozzánk:
Belgium: 2,37 USD és találtam mégis egyet,
ami magasabb Dánia: 3,43 USD

Azonnal elkergetni a betolakodott; vízkimérő; idegen cégeket meg az ilyen áron forgalmazó magyarokat is! (Ahogy Pécsen is tették!) Azonnal számonkérni azokat a hazaáruló magyar politikusokat (párthovatartozástól függetlenül), akik arra spekuláltak már, hogy eladják a vízvagyonunkat!
Épp ma vettem meg a NatGeo. legújabb számát. A 88. oldalon található benne egy statisztika a világ városaiban 1 köbméter vízért fizetendő vízdíjról.
Szerinted hol a legmagasabb ez a díj? MAGYARORSZÁGON!!!
Mi a fene folyik itt?
Nem Magyarország alatt található az egyik legnagyobb édesvíz lelőhely?
Döbbenetes....

A levél második fele így szól:

Igen ezek vagy az ilyen csúsztatások arra nagyon jók, hogy olyan érzelmeket korbácsoljanak, amire nem biztos, hogy szükség van. Sokat beszélünk róla, magyar földben, magyar ember által termelt, jó minőségű árut vegyünk mindig a boltban!!! Gyakran MI magyarok vagyunk, akik szemérmetlenül becsapjuk embertársainkat, azzal, hogy annak tüntetjük föl vagy egyáltalán nem ezen árukkal kereskedünk. Most akkor ki a MAGYAR????
Nézzük a rideg tényeket.
Budapesten 1 m3 vízszolgáltatás díja    187,20 + 25 % ÁFA = 234,00 Ft  
Ma (2011.02.15) 1 USD = 204,37 Ft    1 m3 víz nettó ára = 0,915 USD nem 2,89
Szegeden 1 m3 vízszolgáltatás díja       153,80 + 25 % ÁFA = 192,25 Ft  
Ma (2011.02.15) 1 USD = 204,37 Ft    1 m3 víz nettó ára = 0,752 USD.
Az ÁFA az állam bevételét gyarapítja. Nem beszélve, hogy ebből még különböző címeken tovább kell gyarapítani az államkasszát. Egyszerű matematika még az eredeti levél „szerzőjének” is, különösen akkor, ha előtte egy kicsit tájékozódik.

Kérlek, küldjétek vissza  az eredeti levelet „szerzőnek”. Azt is kérdezzétek meg tőle, hogy mennyiért veszi a boltban a 1,5 literes ásványvizet, ami legtöbb esetben ivóvíz és kis buborékkal vagy anélkül. Megmondom. 42 – 200 Ft-ig, azaz 1 m3 „ásványvíz” 28.000 – 133.333,- Ft !!!!!!!!!!!!!! Akkor ez mennyi dollár?????? Ugyanezt az „ásványvizet” egy étteremben 400.000,- Ft/m3-ért veszi meg (1/2 liter 200 Ft). Ugyanebben az étteremben az ivóvizet hűtve, kancsóban 0 forintért adják, amennyit csak megtudsz inni!!!!!  
B.J. Szegedi Vízmű Zrt.  (név, cím, telefon)

Na, akkor most az én hozzáfűzésem:

Az igaz, hogy a Pécsett a francia vízmű-üzemeltetőtől a város majdnem ökölre-menő harccal visszafoglalta a vízművet, de szeretettel felhívom a figyelmet, hogy a legutolsó (2011.01.18) vízszámlánkon a NETTÓ ivóvíz szolgáltatási díj 315.- Ft  ( ebben nincs benne a NETTÓ 226.-Ft-os szennyvízelvezetés és 8.- Ft-os vízterhelési díj) természetesen ezen értékekhez még hozzájön a 25 %-os ÁFA.
Tehát:  „elkergették” ugyan  a piszkos kapitalista francia üzemeltetőt, de megtartották az ugyanolyan piszkos kapitalista árakat. És nehogy azzal jöjjön nekem most bárki, hogy a  franciákhoz képest a pécsi üzemeltető fél évig 2.-Ft-tal olcsóbban adta a vizet – mert tényleg kiborulok….

Azért vagyunk átverve,  mert hagyjuk magunkat. Nézzétek meg a gáz ügyet !
Nem elég, hogy folyton azt hallod, át kell állni hagyományos fűtésre -  hanem ezzel egyidejűleg piszkos módon még manipulálják is a gázt. Évek óta itthon vagyok, csak tudom, mit beszélek. Nincs is igazán hideg, ám ha azt akarom, hogy jó meleg legyen a lakásban, fel kell tekernem a konvektor gombját 5-6-ra. Pörög is az órám rendesen. Én nem tudom miképp, de hogy valamit belekevernek a gázba és meghígítják az tutti. Nem én találtam ki, nagyon sokaknak ez a véleménye. Hogy egy sütemény, egy sültkrumpli hosszabb idő alatt sül meg, mint régebben – azt se csak én mondom.
Szomorú perspektíva, hogy szén-fa tüzeléses vaskályhával kezdtem majd 70 éve az életemet és nagy valószínűséggel így is kell majd befejeznem. A részletek taglalására ki se térek, hogy pl. mi lesz(lenne), ha  erre fizikailag nem lennék képes. Bár állítólag a fagyhalál nem kellemetlen….

Na ja, nem tudok megoldást javasolni és egészen biztos vagyok, jön még a kutyára dér. A baj, a szomorú csak az, hogy az ember egy tisztességgel végigdolgozott élet után valami kis békességre, nyugalomra, biztonságra vágyna, s ehelyett mit kap ?
Mennyivel vagyok én csökkentebb értékű ember, mint egy osztrák, vagy német ? 40 évet lehúztam az igában, becsülettel végigdolgoztam az időmet. Nem voltam semmiféle segélyen, táppénzen se sokat. Azt hittem, megszolgáltam ezzel a békés öregséget. De úgy látszik nem.
Köztudott, hogy előbb utóbb elveszik az ingyenes utazás lehetőségét, nem tartom lehetetlennek, hogy megadóztatják a nyugdíjat, sőt, a fene tudja, még mit ki nem fognak találni sanyargatásunkra. És abban is biztosak lehetünk, a kispénzű többség fog leginkább szenvedni, - szokás  szerint – és nem a felkapaszkodott, gazdagabb rétegek.
És máris mennyire „meg vannak vezetve” egyesek !! Azt mondja egy (ugyancsak nyugdíjas, de magyar TV-t néző) ismerősöm: „Hát hiszen Németországban is fizetnek adót a nyugdíjasok és ott se utaznak ingyen…”
Igen. Ez tény.
De kérdezem, ott is 200-300 Eu a nyugdíj ? Hát egy jobb cipőt nem lehet(ne) abból ott venni és ha jól tudom  ezerszer jobb a szociális hálójuk – aztán mégis mennyit sírnak…Szó volt már róla, de csak-csak leírom újra: amikor  németországi ismerőseimnek megírtam a 40 év után járó kb. 300 Eu-s nyugdíjamat  akkor visszakérdeztek: nem elírás-e ? Hát NEM az. Ez a szomorú valóság.
Mit akarnak akkor még itt Magyarországon kisrófolni belőlünk ?

BEFEJEZÉS: Reménykedem, hogy valahol csendben csírázik már egy új forradalom.
Vagy ha nem, akkor jöjjön tényleg a világ vége.
Elegem van….


10 megjegyzés:

  1. (csütörtök)
    Épp' készültem az "OFF"-ra... hát... "aggódom!" Nem foglalkoznék én az ehhez hasonló küldemények [= amiket @Aranyosf. említ ] - valóságtartalmával. Igaz, (?) mindenki a maga baját tarja a legsúlyosabbnak !- hát... együttérzésem ! (+aggódásom)
    Csak témaváltás : én pl. ma reggel a bp.-i "lakás /garázs és telek adókról " tartottam meg "expozémat"- vajon mennyire ismeritek ? - ( pl. 1m2 = 1293 Ft -és ha érdekelne, akkor pl. 35,69 m2 = 46.147 Ft.- mellesleg 13.kerület ) Igen ,- negyvenhatezer valamennyi...
    Na, OK!
    javaslom a lenyugvást... vagy egy sétát... cukrot venni ! :-)
    Mondják, a T***O-ban már nem nagyon van ! - És ne legyek cinikus ?-... vannak új hírek... az emberi vizelet ihatóvá tételéről is ! ) Tényleg bocs' !
    ***********************************
    Amúgy is épp' elkezdődött az "építkezés" a szomszédunknál... "mennék" fotózni... :-)

    VálaszTörlés
  2. Na, most képzeld nekünk még nyugdíjunk sem lesz. A következő húsz évben kéne összetakarékoskodnunk azt a tőkét amelyből élünk 60 felett. Ez is egy igen jó vicc.:) Tanulmány

    VálaszTörlés
  3. Jaj, Aranyos...világbékét akartál mondani!%
    A víz itt a Duna mellett is annyi , mint ahogy említteted az írásodba, pedig itt ( magyar)helyi társulás kezeli.
    Kis város, kis önkormányzat, nagy bratyizás...

    VálaszTörlés
  4. Hogy én mekkora egy állat vagyok ! (?) - egy igen jót sikerült (volna) aludnom a tv.mellett...ha nem erről a baromságról álmodom ! [Igaz,épp' arra ébredtem - híradó : "1 milliárd Ft.fiktív számlát találtak az M6 építésének számlái között"- na,lényegtelen.]
    Szóval : (van az a mondás : Könnyű más fa**ával a csalánt verni!" - látom, a mai téma a " Szabad Magyarországért Mozgalom" - honlapból való. (látom, még Morvai Krisztina is küld bele SMS-eket) de ne bonyolítsam. (Demokrácia van...meg ugyebár ezt akartuk...)
    *********************************
    A vízhez csak annyit , hogy ( majd hülye leszek számlákat elővenni)- pl. a szegedi víz árát írja meg @Délim !- szerencsére csak a 2010-es árakat tudom... viszont majd kérném beleírni a blogba!- pontosítani : hogy van még az alapdíj is ! - aztán ki ne feledjétek,hogy vannak a vízórák is !- (hitelesítés 6 évente kötelező) - de jó is annak, akinek "főmérője" van !- nekik ugyebár a szolgáltató ingyen cseréli ! (= pontosabban az ÉN pénzemből is ! ) - (demagóg szövegem) - és ki ne feledjem, aki meg sárga csekken fizeti be a vízdíjját,- hát azt is én fizetem! ( értsd = az is benne van a vízdíjban!) - mint ahogy még sok egyéb más is !
    Csak tényközlés, hogy kb.30 évig (1976-2003) 4 (négy) db. vízóránk volt - 2-2 hideg/meleg - OK!- nem tudom,mióta van a "hitelesítési törvény" - még csak 8 éve lakom cs.házban,- de már a második vízóra forog nálam... szóval, ha valaki fizetett épp' eleget a vízért,hát én fizettem! De valahogy nem rinyálok annyira.
    Na, majd folytatom.
    **********************************

    VálaszTörlés
  5. Én is előkaptam a decemberi Víz-és csatorna számlámat (DRV: Balatonszárszó), mivel együttt érkezik, nem tehetem meg, hogy csak a vízdíjat fizetem csatorna díj nélkül. Áfával együtt, mert azt is be kell fizetni, az eredmény megdöbbentő: 1 m3 víz-csatorna adóval: 1.081,25 Ft + ehhez jön a víz-csatorna alapdíj adóval: 675,-Ft. Ez összesen: 1.756,25 Ft, ha csak 1 m3 vizet használok. Igaz, hogy az alapdíjat csak havonta egyszer kell megfizetni. Sovány vigasz.
    A gázt pedig biztos, hogy manipulálják. Jól látható, hogy ugyanaz a konvektor kék lánggal ég csúcsidőn kívül és melegebb naponkon (amikor úgyis kevesebbet fogyasztasz), csúcsidőben és hidegebb napokon (amikor többet kell használni) sárgás lánggal ég. Olyankor biztos, hogy töredékét éri a gáz fűtőértéke, és televan mindenféle szmötyivel, levegővel. Ahogy Aranyosfodorka írta, a főzésnél is érzékelhető a különbség.
    De ha mindez nem szegné kedvét a nyugdíjasnak, még ellenne is hangolják a fiatalokat, mondván, hogy miattunk olyan rossz az ő helzetük, mert feléljük az ő munkájuk hozadékát (már ha van: munka és hozadék).

    VálaszTörlés
  6. A levél elejénél maradva :
    hát...az az Afrika az k***a nagy! Hagyján!- hallom/látom a tv-ben volt, az a valamilyen program, több ezer kutat létesítettek... majd elismerték nagy hiba volt !- egyszerűbb,gyorsan elkészített kutak,- a felsőbb rétegből jön a víz és rohadtul fertőző... (viszont,ha igaz olcsó!... 0,5 USD :-) Persze a lakosság örül...csak-csak tisztább mint a tócsa,meg a folyó...igaz,nem tudják mit isznak.
    *********************************
    Valahogy a felsorolásban nem látom Németországot... a franciákat sem... Nem tudom,ki tudja pl. Angliában, ha nincs vízórád, akkor a helyi önkormányzati adóban fizeted a vízdíjat és ne soroljam.
    (Na, sem angol,sem írországi (!) - sem Párizsban élő ismerőseimet nem fogom én ezzel zaklatni! ( Ha Írországban 0 USD... na, akkor nem is csoda,hogy az írek is épp' sz**ban vannak! ]
    Hát,így valahogy.
    A MAGYAR Vízről : (nem kutakodom a neten)- kétségtelen, kies hazánk fölött elég vékony a földréteg (...)és jó sok TERMÁL vizünk van,- hogy abból mennyi az ivóvíz ?- nem tudom. [ hallom a napokban - Báta (?)- azért van gyakran szúnyoglárvájuk a vízben, mert "meleg" a víz (ivó) -kb. +20C°] -
    Na, azt nem említem, hogy a "pécsi vízből" mennyi jön csövön- a Dunából! - évek óta pl. tilos a fürdés (ÁNTSZ) - gondolom, azt a vzet tisztítani is kell(ene) - ne bonyolítsam!
    Szeged: (szerintem) a vizük istentelenül büdös! -(nekem)- OK!- a Tisza Szegednél a legkoszosabb, valami 5-ös fokozat ?- olvastam szegedi újságban. No comment.
    Jaj,jaj...ki ne feledjem az utcai "köz"kutakat!- bár jó párat leszereltek már (Pécs)- ill. szűkítővel látták el!- annak ellenére (látom!) rendesen hordják onnan a vizet. Ki fizeti ? hát MI ! - (demagóg?) - nem annyira.
    ********************************
    Na, szünet! Mielőtt a gáz témába kezdenék... :-)

    VálaszTörlés
  7. Bár "hallom magamban" sokak vélekedését, hogy én bizonyára "védem a mundér becsületét"... ami nem igaz !- (kétségtelen vannak ismerőseim a gázosoknál is... stb.)
    Kicsit "érdekes", hogy a gázzal kapcsolatos "morgolódások" télvíz idején erősödnek fel... (valahogy nyáron soha nem olvasom, hogy a levesetek mennyi idő alatt készült el...) - stb. Csak ismételni tudom :
    itt egy példa :
    Géza,mi történt a gázunkkal ?
    (Megjegyzem - én 8 év alatt - a gázláng általatok leírt színeit,hibáit (?) nem tapasztaltam)
    Azt viszont tudom, hogy 30 évig villanytűzhelyünk volt (sajnos)-és szombat/vasárnap nem egyszer voltak gondjaink a főzéssel, mert egyszerre főzött mindenki... de ne bonyolítsam!- az egy más ügy volt.
    Végül : ( demokrácia van...) be lehet menni a szolgáltatóhoz, és lehet kérni egy fűtőérték mérést !- (bár nem tudom mibe kerülhet ?) - majd azt követően lehet reklamálni a MEH-nél! (magyar Energetikai Hivatal) - bár van sejtésem, hogy onnan milyen választ kaptok.
    (Viszont a "duzzogást a helyi szolgáltatónál kell kezdeni !)
    ********************************
    Gondolom tuddjátok, a magyar gázér kb. az EU középmezőnyben van -
    és valahogy a lényeget (eddig) a hozzászólók kifelejtették !
    Nincs itt semmi gond az árakkal!- a gond a bérekkel van ! ( ill. szépkorúaknak a nyugdíjjal) - de ez is egy egészen más történet.
    Na, az erő legyen veletek !
    Megnyugvást kívánnék mindenkinek !
    ja !- aki "halni akarna"- kérném a számláit az elhunyta előtt kifizetni ! - (olvasom a legtöbb kifizetetlen száma (elmaradás) az EU-ban na, hol van ?---
    Ja !
    Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!
    (sajnos, azt a "kitartás"-szót... őseink kissé kisajátították !- más célra...pedig most de jól jönne...)

    VálaszTörlés
  8. Örülök, hogy ennyien bejöttetek a "gumiszobába"...
    Még akkor is, ha max. egymással tudunk itt bent beszélgetni, s attól az ügy nem megy egy lépést sem előbbre.
    Zéta: tény, hogy nekünk nem túl jó, de a ti jövőtök valóban méginkább bizonytalan. Megnéztem/elolvastam az ajánlott anyagot. Őszintén mondom, nem tudom én mit tennék, ha ma még dolgozó lennék....

    VálaszTörlés
  9. (Tudom, az én szokásom mondani azt, hogy " a távirányító és az egér még nálunk van!"- stb.
    Ez itt egy régebbi cikk (anno nem akartam én erről sem írni ) - de kb. ebben olvashatjátok [Csányi V.szerint)
    sajnos,nem az a megoldás, hogy "elkattintok"-
    Politikusok hiedelmei
    ( Hogy milyen volt a mai nap ?- hát... ki-ki döntse el maga...)
    Én - valahogy "nem voltam eltelve" tőle. (OK!- magánügy)
    Na, majd megnézem újra a londoni kis gorillát ! :-)

    VálaszTörlés
  10. IMÁDOM Csányit ! OLvassa el mindenki, aki ide vetődik @x ajánlatát !!!!

    VálaszTörlés