2011. február 19., szombat

A harmadik emlékkönyv II.rész

Aztán az emlékkönyvben másféle lapok következnek.
Apu Makón járt gimnáziumba, és az ottani osztálytársaknak az emlékét őrzik a további lapok. Szerepel rajta mindenkinek a „rendes” neve, és mellette több beceneve is. Ők tudták, kit, miért neveztek el úgy, ahogy – komolykodóan, vagy viccesen. Nem hinném, hogy lenne ma, aki ezekre valós magyarázatot tudna adni. 17-18 éves gyerekek írták a néha mulatságos, néha komolykodó sorokat. Nem is láttam még ilyen rendszerű  emlékkönyvet – ha ugyan annak nevezhető ez – de hát minek másnak ?
A ballagás előtt, az életbe indulás előtt emlékül hagytak magukról valamit, egy betűszerető társuk könyvébe. És itt olvasható a rímfaragó osztálytárs búcsúverse is.






 

Szomorú és elgondolkodtató az egyik név mellett apu bejegyzése: Meghalt (Öngyilkos lett). És olvashatod a búcsúztató sorokat  is  erről a szomorú eseményről. Először egy kicsit elcsodálkoztam, hogy hát mi oka is lehetet egy 15 évesnek az öngyilkosságra ? Aztán rövid idő múlva  beugrott szegény kis F. Marika, akivel én jártam együtt általánosba, s aki ugyancsak 15 évesen a Közgazd. Techn. WC-jében ivott nikotint. Vagy a másik szomorú eset, amikor nem is olyan nagyon régen, egy ismerősöm 14 éves öccse ugrott le a 8. emeletről….



Ezeken a fotókon pedig az emlékkönyv  nyitó lapjára, ill. Apu saját nevéhez beírt versidézetek olvashatók….Elgondolkodtató mindkét bejegyzés. Az első ismertebb, Ady Endre: Szeretném, ha szeretnének, a második szerzője Sík Sándor, címe: Megértettem, hogy kenyérnek születtem. Újra csak azt mondom, elgondolkodtató. Egy 18 éves fiú írta ezeket, s nyilván nem véletlenül….



Élnek-e még, vagy hányan élhetnek ebből a generációból ? Most lennének 90 évesek…Megjárták szinte gyerekfejjel a II. világháborút, és túléltek néhány politikailag cseppet sem veszélytelen korszakot. Hány maradt közülük itthon, hány menekült el a világ másik felére ?
Sorsok…sorsok…
Mint a homokszemeket a szél, görgeti őket egyre messzebb az Idő….

3 megjegyzés:

  1. (Ha érdekel- másokat,- bár én épp' elégszer felemlegettem már)
    Makó monográfia
    Katt' benne pl. a (jobb o.) Városfejlesztés szóra. ( aztán a fényképeknél még ismerős is lesz ?)
    (Nem tudom, hogy akkor gimnáziumnak nevezték-e az iskolát)- Mintha Csanád vezér névre elmlékeznék ?- (monográfia - és máshonnan)
    Pár iskolai újságra is emlékszem,- Mór Csalán (?) - és ilyesmik.
    Megjegyzem- később,hogy egyetemisták lettek,akkor is volt (maguk között) "nevük."
    Annak az újságnak is emlékeztem a nevére,- de elfelejtettem.
    Érettségi találkozók : hát... próbáljad meg a feleségét megkérdezni! - ő járt anno... bizonyára ezt-azt még tud.
    *******************************

    VálaszTörlés
  2. (vasárnap)
    csak azt tudjam megállni, hogy ne írjam meg, mennyire tele a hócipőm - sok mindennel. Na, OK!
    Milyen furcsa az Élet ?
    Egy fiókban (véletlenül) találtam 2 db. (női) emlékkönyvet. Totál elfelejtettem, honnan lehetnek ?- Gondolom, amikor anno részt vettem egy idős hölgy teljes lakásberendezésének (életének ?) eltüntetésében ) (Bp.) - onnan hozhattam magammal ?
    Érdekesség ?- hát... 1940-1943 közötti beírások vannak - ill. a tulajdonos leánya (?) 1964-ben írt még bele.
    Persze, (mondhatnátok) fotózzam le ?- vagy ilyesmik ?- nem vagyok épp' olyan hangulatban.
    Na, majd csak lesz - valahogy.
    *********************************
    Nem túl fontos (kimaradt) nézegetve pl.az "úttörős" képet - van egy kék jelvény A-betűvel - az pl. a KISZ "Alkotó Ifjúság" pályázat jelvénye volt. Ne részletezzem.
    Hagyján ?- mert vajon, hol lehet ?- a kb. 2-3 kg jelvényem ? - (nem mintha gyűjtöttem volna...) csak van- valahol.
    (Néha a "sírba visztek" ezekkel a "régi elmélkedésekkel...) :-) :-) - írtam volna ?- és vagy 8 éve ?- pl. a kitüntetéseimet (!) sem találom... Igaz, díszpárna sincs még... (vagy azt a "Surányiban" lehet majd venni ? ) :-)
    Na, szép napot ! :-)
    Más : olvasom valahol... "tél temetés" lesz Szegeden ?- (programok)

    VálaszTörlés