2011. február 27., vasárnap

Irigység

Nem tartom magam irigy embernek. Meg vagyok elégedve az életemmel úgy zusammen.
Ám egy, egyetlen egy téma van, ami vagy 10 éve egyszer már felkeltette bennem ezt az érzést, s tegnap megint…

Rettentően szeretnék olyan gazdag lenni, hogy legyen egy lakókocsim és legyen annyi pénzem, hogy azzal ide-oda utazgathassak.
Első találkozásom a témával és irigységem felkeltője egy holland asszonyról szóló film volt, mely bemutatta, hogy a hatvan körüli asszony miképp változtatta meg az életét. Bár egy kis lakása volt valahol, ahová – mint biztos kikötőbe, bármikor visszatérhetett – de ő úgy döntött, hátralévő életét lakókocsiban (kutyájával) fogja leélni. Bejárta a világot. A film részleteket mutatott hétköznapjaiból, és elkísérte egy-egy útjára. Már akkor is – emlékszem – napokig foglalkoztatott a dolog és nem tudok szebb szót írni, mert igenis irigyeltem. Ledolgozta az életét (mellesleg én is) van lakása (nekem is) van pénze egy igazi luxus lakókocsit vásárolni (na ez nekem már ugye nincs), van pénze az autóját és természetesen önmagát fenntartani, ( hát az én nyugdíjam magyarországi utazásokhoz szükséges benzinre se lenne elég…) Mi a fene a különbség kettőnk között, leszámítva azt, hogy engem sajnos  rossz helyen pottyantott le a gólya ?

Na jó, elmúlt, elfeledtem, volt ezer más dolog, ami kitöltötte a gondolataimat. Tegnap este aztán megint beletrafáltam… A Menschen hautnah (Emberek közelről)  sorozatban Frauen allein auf Tour (kb. Nők úton egyedül) címmel láttam egy fantasztikus filmet.
MIND hatvan felettiek, (németek) s bár a 10-autós csapatban voltak férfiak is, de mind egyedül álló/élő ember volt, (ötnek volt kutyája.) Minden évben rendszeresen közös túrákat szerveznek, bejárják a fél világot és hát természetesen saját hazájukat is. Télen Spanyol-vagy Olaszország,  nyáron az Alpok… NEM, nem milliomosok, tök normál emberek, olyanok mint én, akik középkategóriás állásban ledolgozták az életüket és ez alatt tudtak annyit összespórolni, hogy vegyenek egy ilyen szuper autót, és most a nyugdíjuk elégséges ahhoz, hogy utazgassanak is vele. A film az ő életüket mutatta be és komolyan mondom nektek, elképesztő irigységet éreztem…
Miért vagyok én kevesebbet érő, mint ők ?  Miért ? Miért ????

Aztán már elalváshoz készülődve eszembe jutott egy másik gondolat. Ha pl. az én életemről/hétköznapjaimról  készülne egy film és azt egy eldugott afrikai faluban, vagy a dzsungel szélén  élő, vagy akár itt a városomban, a  padon alvó embereknek mutatnák be, ők nem valami hasonlót éreznének ? (Persze csak akkor „jogosan”,  ha  a becsülettel ledolgozott élet, mint alapfeltétel meglenne mindannyiuknál.)

Ki a fene találta ki a „Szabadság, egyenlőség, testvériség” jelmondatot ?
(A forrófejű franciák.)
Hazug disznók!
Ilyen NINCS is !


(Valami ilyesmi lenne az elképzelésem….Csak azért mutatom meg, hátha nekem akarna ajándékozni egyet valaki.)

8 megjegyzés:

 1. A világvégi hangulat után ez egy nagyon jó bejegyzés!!!

  A virtuális létbe, én máris Neked ajándékozom...Szép napot mindenkinek!

  VálaszTörlés
 2. Jaj, ha tudnád, hogy mi is erről álmodozunk a férjemmel!!!:DDDDD pedig itt a szerető nagy család és mégis.., az utolsó kalandvágy, vagy nem is tudom!?
  Orfűn áll egy hasonló lakókocsi kb. áprilistól októberig... Egy idősebb holland házaspár lakik benne. Néha kicsit idébb-odébb állnak pár méterrel, mennek a nap után, vagy éppen elől!:) Mi biztos nem állnánk ennyit egy helyen...
  Nagyon irigylem őket!!! Megértelek!!!:) A holland nyugdíjból fussa...

  VálaszTörlés
 3. Kyba, a mai első mosolyom a tiéd !!! Egy cseppet "félreolvastam" a szövegedet, mert első olvasatom az volt: hogy
  'A virtuális életbe'
  mely kifejezést ugyan még nem hallottam, de azonnal beugrott egy másik kiszólás, és ez az új variáció nagyon megtetszett...
  Emiatt kellett aztán hangosan katzagnom.....
  Mindegy. A virtuális LÉT-be is köszönöm...
  :-) :-) :-)

  VálaszTörlés
 4. Én bizony nem fogok most mindenféle iratokat elővenni (pécsi adóhivataltól...) ill. nem kutakodom a neten sem, hát...majd vigyázz! - ha valaki megajándékozna vele !
  Nem tudom, milyen jogosítvány kell hozzá,- hagyján- aztán a vizsgáztatása- és pl. a teljesítményadó! Ha kihagytam valamit,pótoljátok! :-)
  Ennyit talán -kapásból - csak a járműről ! - Amíg megérkezne a lakóautód...hát, fizesd be a pécsi adó(ka)t!- (ja, hamarosan a nyári gumikat fel/visszarakatni! ) :-)
  Adókat = esetemben ugyebár még garázsadó is. (Hétfőn jön a februári nyugdíjam...(!)- képzeletben már elkezdtem a pénzt csoportosítani... ingatlan(ház) + teljesítmény + garázsadó ) :-(

  VálaszTörlés
 5. (Kimaradt : lásd hozzá,állatok esetében (pl.kutya) milyen passzus kell országonként.) Igaz, ez itt egy vontatható lakókocsi- de esetleg gyakoroljatok !
  Parkirozás
  Katt a Play-ra - de azután csak a nyilakkal működik.
  :-) :-)

  VálaszTörlés
 6. (Ki is felejtettem,bizonyára munkás hétköznapjaik alatt (...) készültek a nyugdíjra!- mondjuk... magánnyugdíjpénztár... aztán van az a többféle (?) betegbiztosításuk is... meg ilyesmik.) :-) Ne má' azt higgye bárki is, hogy "védem őket!"- csak aki A-t mond, mondjon B-t is ! :-) :-)

  VálaszTörlés
 7. Nem is annyira elérhetetlen álom ez a lakókocsi. Mátyás, aki mellett parkolok, magyar nyugdíjas és lakókocsival, kutyával meg feleséggel hasonlóan világot jár minden nyáron.

  VálaszTörlés