2011. február 11., péntek

Játszom a gondolattal…(így olcsó az utazás)


TransAlpina…így hívják azt a vasútvonalat, amely Nova Gorica és Bled között közlekedik.
A napokban – teljesen véletlenül (épp ezért csodás ajándéknak tekintve) láttam róla egy kisfilmet. Bevallottam már gyengéd érzelmeimet a vasút iránt, és ha ez a vasút imádott Szlovéniámban van, akkor erről a filmről csak „legfelsőfokban” tudok beszélni.
A film „természetesen” gyönyörű volt, vagyis hát nem is a film, hanem a táj. Szépséges, drága, csodazöld Isonzóm, a  sokszor megjárt Bača völgy, a hidak, a meredek hegyoldalak. Jaj, jaj …  nem elég szépek a szavak a gondolataimhoz, érzelmeimhez képest….


Rákerestem a vasútra a neten is és ezt találtam:  http://wn.com/Bohinj__Podbrdo__Bohinj_Slovenia
A filmek automatikusan, egymás után lejátszódnak, de az 5. számút ajánlom igazán megnézésre. (A többi inkább vonatos.)
Aztán tovább kutakodva megtaláltam a vasút idei menetrendjét, ezen az oldalon:  http://www.club.si/index.asp?p=transalpina.asp
24/04/2011,  01/05/2011,   15/05/2011,  05/06/2011,  19/06/2011, 03/07/2011, 
24/07/2011,  14/08/2011,  04/09/2011,  11/09/2011,  18/09/2011,  09/10/2011.
Vagyis a nyári szezonban mindössze 12 db ilyen külön-vonatot indítanak.
Indulás:
Nova Gorica – 8.45
Most na Soči – 9.23
Bled – 11.05 ca.
Visszaút:
Bled – 17.30
Most na Soči – 18.51
Nova Gorica – 19.35 ca.
Az egész napos program bledi városnézéssel együtt 83 €

Bár tavaly, amikor hazafelé jöttünk, úgy éreztem, most búcsúzom el végleg Szlovéniától, de most ennek a filmnek kapcsán felmerült bennem a gondolat, hogy egy ilyesmi hátha még „belefér?” (az életembe és a pénztárcámba) Ugyan nem néztem még utána, de az lenne az igazi, ha itthonról indulna egy olyan társas út, melybe ez a vonatozás is programként szerepel.
Nos, nem tudom, mi lesz ebből  a vágyból….ha megvalósul, elmesélem. 


A németül beszél vonatőrülteknek itt egy jó cím, bár a fenti terültnél nagyobbról esik benne szó: http://members.a1.net/coob/index.htm - de élvezetes ez is.

http://www.burger.si/MuzejiInGalerije/ZelezniskiMuzej/index.html  ez meg a Zelezniki vasúti múzeum honlapja.


6 megjegyzés:

  1. Pontosan nem tudom most azt a 4 kifejezést, amit O.V. alkalmazott a beszédében ! (Minden évre volt egy kifejezése.) Arra emlékszem, hogy kb. 2014-től számíthatunk arra, hogy valamivel (...) könnyebb lesz. stb.
    Nem tudom még mik várhatók pontosan. Nem riogatás !- de pl. nem lepne meg, ha a 65 év felettiek utazási kedvezménye is "átalakulna!" (...)
    Biztos, ami biztos,- kicsivel több pénzt tegyél félre ! :-)
    Más : Ügyes kattintgatással ebben a blogban is van részletes beszámoló a szlovéniai vonatokról. (nosztalgia vonat - vagy mi - stb. )
    Szlovéniai vasútról
    (2.) Más : délelőtt laborban voltam,- kissé megszívtam ! (?) - na, de majd borogatom ! (vérvétel)

    VálaszTörlés
  2. Never say never. Gondolom elég horror árban vannak a vonatjegyek, én eddig szinte kivétel nélkül csalódtam ha valami hasonló kirándulás kapcsán felmerült a vonatozás.
    Egyben biztos vagyok, Neked még nem kell végleg elbúcsúznod Szlovéniától, ha ez a vágyad mi állhat az utadba? A pénzt biztosan össze tudod rá spórolni. Nosza, kalandra fel!

    VálaszTörlés
  3. (szombat)
    Tetszett @Zéta "gondolata" - (én nem nagyon mertem tegnap kb. ehhez hasonlókat írni!) - pl. - bár "közösségi embernek" tartottak/neveztek... ki nem állhattam/állhatom pl. a "társasutazást!" - OK!- ez egy más téma. Viszont - bizonyára annak is van oka - én nem keresgélem a neten - hogy pl. miért ritka /vagy nincs "vonattal történő társasutazás!"
    [ Spórolással - részben - magam is egyetértek!- mert ha történne valami (...) akkor az másra is "átirányítható" - felhasználható. - bár ne kelljen azt senkinek sem megtapasztalnia ! ]
    Na, ennyit !- most. mert 06 óra közelg' !

    VálaszTörlés
  4. Már tegnap is jutott eszembe(...) azóta sem volt időm/kedvem kutakodni.
    (Megközelítőlen nem tudok annyi versidézetet,mint mások... és gyakran meglep,-hogy bár nem vagyok egy nagy zenehallgató sem, -mi minden tud eszembe jutni.)
    Szóval : volt az a dal, hogy... "játszom egy gondolattal, játszik velem egy gondolat " - bár ennél többre nem emlékszem.
    Na, ennyit még.

    VálaszTörlés
  5. Mi lenne, ha "hasonszőrűek" szerveznénk magunknak társasutazást? Én szívesen vonatoznék ilyen környezetben és társaságban.

    VálaszTörlés
  6. Gopál: megfontolandó a javaslatod....majd emésztem kicsit a témát.

    VálaszTörlés