2011. február 28., hétfő

Kezdjük a hetet vidáman

Természetes étrend kalkuláció cicák részére

Minden igazi állatvédőt foglalkoztat pici kedvencének jóléte, a táplálás milyensége. Mert hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy napjaink műanyag csomagolású, ízfokozókkal, vitaminos tápokkal telített állateledelei kielégítik-e az egészséges ételekre áhítozó - és tegyük hozzá – azt joggal el is váró kedvencük mindennapi étrendjét. Azt ma már a háziállatok is érzik, hogy ebben a silány műételes, parizeres világban igenis fontos a valódi, természetes étrend, a hamisítatlan, valódi eledel is, és mivel sok esetben túlságosan elfoglalt, hanyag gazdáik ezt nem biztosítják, kénytelenek azt maguknak előteremteni.
A szinte létfontosságú természetes táplálékok közül legfontosabbak az énekesmadarak: rigók, cinkék, pintyek, csalogány, rozsdafarkú, ökörszem, légykapó, és esetleg ha más nincs – a verebek.
De mennyit is képesek a cicák ezekből a táplálkozási lánc alsóbb rendű zsákmányállataiból elfogyasztani?
Ezt az alábbi képlet segítségével számíthatjuk, természetesen csakis közelítőleg, hiszen cica és cica között nagy különbség lehet vadászati szempontból, másrészt a mezőgazdasági kemizálás miatt évről évre csökken a zsákmányállatok száma.

F.É.M. = tsz/bsz x (ek + ke) /db/
Ahol
F.É.M.: Fogyasztott Énekes Madarak száma
tsz: tápos napok száma a számított időszakban
bsz: bécsi szeletes, szalámis stb. napok száma szintén a számítási időre vetítve
ek: elkényeztetési tényező a cicára vonatkoztatva/elhízás, lustaság stb./
ke: a zsákmányállatok kipusztulási együtthatója, jelenleg 87%, ez évente 3 %-kal csökken






4 megjegyzés:

  1. (Hétfő)
    2011. 9.hete (?) - tényleg senki meg ne sértődjön és/vagy ne keseredjen el - vagy tudom is én... ( ha már annyit hallom ?-) - pl. a műveltebbek (?) szoknak le nehezebben a dohányzásról...és ne bonyolítsam -hogy mi mindenről :...- épp' MA jutottam el addig, hogy OK! - nem kívánnék én senki blogjába, ="valós vagy virtuális" életébe "belepiszkítani !- a "gondolataimmal!" - ... és nem hinném, hogy minden e-mailben írt "baromságra" nekem válaszolnom illene ?-
    Tényleg, ne vegye ezt senki sem magára ! nem tagadom!- majd (reggelente...) belenézek én... de nem kívánnék hozzászólni!- Ismétlem : sértődés ne essék!- ( magam is kíváncsian várom...képes leszek-e erre ?...) Bocs' !
    *********************************

    VálaszTörlés
  2. @x-nek A magam nevében kijelenthetem, soha nem éreztem haszontalannak a megjegyzéseid és továbbra is szíveskedj megosztani velünk a gondolatodat, még akkor is ha az nem megegyező az enyémmel pedig az ritkán fordul elő!!!

    VálaszTörlés
  3. Bocs'- nem veletek volt bajom!
    "Másokkal!" - meg magammal.
    (Nem mintha most- délutáni alvásból ébredve - jobb kedvem lenne...) _ Mivel még elég nehezen tudok szabadulni attól, hogy kb. 2-3 napomat elterveztem előre!- és mindent felborított... pl. a háziorvos... és ne részletezzem.
    Biztos tudjátok, a sorba (fel) állított dominóknak is elé,ha csak egyet meglöknek,- aztán borul az egész !
    Na, ennyit.
    Valahogy majd csak lesz...
    ***********************************

    VálaszTörlés
  4. Aranyos a bejegyzés, tényleg felvidított!:)))A mi macskánk még bent van, de amint megjön a jó idő, kiebrudaljuk! Belülről, a szoba ablakban már hajkurássza a párkányra röppenő madarakat!:((( Nagyon vágyik ki!!

    @X, csak nem velem van bajod? Szeretném, ha továbbra is "bejárnál" hozzám, ha nincs kedved éppen, az más, de nehogy eltűnj végleg a kommentelők közül!!!:((( Minden baromságra én is utálok válaszolni, ne tedd! Csak ami jön magától...:)

    VálaszTörlés