2011. február 16., szerda

Papír/üveg – gondolatok összevissza


Nincs türelmem beleásni magam és kutakodni az után, hogy ma Magyarországon  hány  papírgyár, vagy üveggyár van. Van egy olyan érzésem, hogy túl sok nem lehet, vagy ha van, az sincs már többnyire magyar tulajdonban. (Az csak az én „elméletem”, hogy ami nincs magyar kézben, az nem is fogja soha már a magyarországi érdekeket képviselni, hiszen néha még a magyar kézben lévők se ezt teszik….)


Miért is jutott mindez eszembe ? Egyszerű. Szerettem volna venni pár rajzlapot. 
Bementem az első papírboltba és csak úgy egyszerűen kértem 5 db-ot, A/4-es méretben. Az előadó a kezembe adott egyet, mire
én: Rajzlapot kértem…
az eladó: Igen, ez  rajzlap…
én: Nem ilyent gondoltam, köszönöm…
Bementem a másik papírboltba (nincs a városban sok, de történetesen a közelemben épp kettő is van). Helyzet ugyanez.
Mivel ebbe  a boltba járok gyakrabban, jobban ismerem az eladónőt, kérdeztem, hogy hol lehetne mégis „rendes” rajzlapot kapni ? No ebből alakult ki egy diszkusszió – mely lesújtó megállapítással ért véget: már rajzlapunk SINCS.
Az, amit ilyen néven árulnak, a filctollazáshoz esetleg jó lehet, de amire én akartam használni (vízfesték) nem hinném, hogy alkalmas. Legalábbis így gondolom – bár még nem volt kedvem a kipróbálásra. Síkos, fényes, már-már műanyagszerű a felülete. (Kipróbálásra vettem egy db-ot, á:15 Ft, mérete A/4) Olyasmi, mint régen a műszaki rajzlap volt. Megnéztem egy rajzfüzetet is, abban is ilyen lapok vannak.

A beszélgetés elkanyarodott a hulladékpapír és pl. a rajzlap világkörüli útjára. Mert tán ezt is Kínában készítik az innen kivitt hulladék-papírból és onnan hozzák vissza. És még így is van hasznuk rajta, különben nem csinálnák… Hajdanában a rajzlap itthon készült, ám ma már ilyen „filléres” dolgot valószínű nem érdemes gyártani. (De miért éri akkor meg a kínaiaknak?) Szokja meg a vevő, hogy nincs. Rajzlap nélkül is van élet.
Mellesleg kíváncsi lennék, hogy mi erről a festők véleménye? Vagy ők hozzájutnak valahol (jó drágán) jobb minőségű papírhoz ?

Aztán valamiféle gondolati csavarral az üvegek jöttek szóba. Hogy azok is mennek zömében a szemétbe – mert 1. nincs mindenhol szelektív gyűjtő, 2. ha van, akkor se viszi mindenki oda. (Rosszabb variáció: őrült agyúak felgyújtják, akkor a cég elviszi onnan és soha többet nem lesz ott ilyen tároló…Jól megbüntetik ezzel a gyújtogatókat!) A boltok meg nem nagyon vesznek ma már vissza üveget.
Így hát a szemétbe kerülnek. Nem tudom Magyarországon hány helyen van szemét-osztályozó, de Garében nincs, az biztos.(Ide kerül Pécs összes háztartási hulladéka) 

Lehet soraimat egy öregember örökös elégedetlenségeképp is felfogni. Ám nem hiszem, hogy én már meg fogok változni. Vannak és lesznek dolgok, melyek mostanában nagyon nem tetszenek nekem.  No, nem mintha ez bárkit is érdekelne, vagy nemtetszésem változtathatna a tényeken. Viszont leírni/elmondani jó. Egy kis megkönnyebbülés.

P.s. semmi köze a fentiekhez (vagy mégis?) pl. miért nem lehet olyan kis négyszögletes ostyalapot kapni a patikákban, amivel be lehet venni egy-egy nagyobb gyógyszert, vagy port? Miért csak a rohadt drága ostya-kapszula van? (Ez utólag most csak azért került ide, mert épp szükségem lett volna erre is.) Habár tudom,  nem  papírgyár és nem üveggyár állítja elő….

13 megjegyzés:

  1. Derűs napot !
    Nem kritika,- csak régebben nem volt hová írnom...
    Netfüggőség hagyján, mert ami még rosszabb (?) - (bár most a linket nem keresem)- állítólag kialakul(hat) egy kényszer, hogy -bármilyen témában - szinte azonnal válaszoljon az ember...és ezzel azt hiszi/érzi (?) - a "dolgokat le is rendezte!" - stb.
    Hát, ezt próbálnám (majd) a közeljövőben megállni ? :-)
    (na, -épp' elvitték a palackokat a ház elől...) - kissé rosszul tudod... hisz' nem minden megy Garéba - l.d. ott a volt A/1 mellett a "szelektív feldolgozót"- stb. - többet - esetleg - később ?

    VálaszTörlés
  2. Hátha!
    Aranyecst Művészbolt Pécs,Jókai Mór
    u.3./72/327-518/
    B-Dekor Pécs,Alkotmány út 55.!
    /72/212-091/
    Google-ban találtam.

    VálaszTörlés
  3. @X:még ilyet! Pont egyszerre írtunk:)

    VálaszTörlés
  4. Én sokáig nem is tudtam, hogy van másmilyen rajzlap is, csak a középiskolában találkoztam először a műszaki nem félfamentes rajzlappal. Régebben milyen egyszerű volt ez. Csak bementünk szinte bármelyik boltba és kértünk 10 (A4) vagy 20 (A3) filléres rajzlapot. Az elnevezés is sokat elmond arról a korszakról, amit így utólag már annyian szidnak, és legalább annyian gondolnak rá nosztalgiával, mert stabilitást, és kiszámíthatóságot adott az embereknek. Valahányszor az akkori szüleimre gondolok mindig mosolyogni látom őket. Azt hiszem már az én korosztályom sem lesz képes elfogadni, hogy a boltok telítve vannak használhatatlan gagyival, és a tartós fogyasztási cikk, csak nevében tartós.

    VálaszTörlés
  5. (folytatás) na, igen ! magam is azt ajánlanám, hogy túlzottan ne kezdjetek el kutakodni a neten... (megjegyzem nekem a jelenlegi árakkal "semmi bajom". Rég megszoktam, hogy pl. a cigarettám kb. 1973-óta (?) 10.50 Ft-ról lett 600 valamennyi - bár most visszavették 570-re /19 szál) - bizonyára a rajzlap ára is ehhez hasonló. OK!-olvasgattam, hogy pl. milyev rajzfüzetek vannak ( 32 lap/1.100-ért -és ilyesmik.) Amúgy itt egy "szöveg" :
    papírról
    (bocs' ha nem működik) - szóval : a kiindulás : víz,energia és fa kellene hozzá [-ezek drágák+ maga a cellulóz - ] - (- megjegyzem: ha lenne jó rajzlap, akkor a fakivágás ellen tépnék szájukat sokan...) - de ne bonyolítsam !
    Miért éri meg Kínának... tán' azért mert ( az egy család-egy gyerek) program ellenére kb. 1,31 milliárdan vannak ! - és lesznek még többen is !
    Na, ennyit most !
    Hátha más is "ki akarná engedni a gőzt ? " :-) :-) (magából)

    VálaszTörlés
  6. Én úgy ismertem, hogy félfamentes rajzlap. Az iskolába is ilyeneket vettem a gyerekeknek. Volt A4-es 10 fillérért - még az én időmben - és a 20 filléres a nagy, ami mindig fejtörést okozott, hogy szépet fessek rá és használjak ki minden helyet, mert ugye az már "drágább" volt...
    Még a Művészellátóban nézd meg, a Kereskedők Háza alsó szintjén! Ott tanácsot biztos tudnak adni - attól függ, ki van műszakban!DDD Jártam már rosszul is!:(

    VálaszTörlés
  7. papírgyártás ha most sem működik,- akkor lényegtelen. (Googleben kb. papírgyártás Magyarországon)
    Más : (hogy milyen tulajdonban vannak gyáraink témához) - Bár nem tartozik ide "szorosan" :
    a.) Volt az a NÉMET tojás és hús ügy... ami kapcsán elég hamar (?) megváltoztattuk (mi magyarok) a szigorú előírásainakt (bevizsgálás - stb.)
    b.) Gondolom, nem sokan tudják - a bevizsgálás ellen - leginkább "magyar gyártók" tiltakoztak... [hogy' ki a tulajdonos nem keresem... nem nagyon magyarok... ] -
    c.)... mert kiderült, hogy a "magyar gyártók" (!) főleg német húst dolgoztak/dolgoznak fel...és bizony, nem magyart! Persze, nem kell elhinni... és ettől még "besz**ni" sem kell! - mert (valamiben) ki-ki ... be fogja "földi életét" fejezni ! - viszont a (visszalévő pár napban...) én ilyesmikkel sem "múlatnám az időmet!"...
    Lényegtelen : palackot (PET) és sörösdobozt pl. a pécsi T***O is várol vissza ?- és ne bonyolítsam.
    Maga a lakosság (egy része) nem akarna "újratöltött" palackból italokat venni. ( Okokat ne részletezzem) - majd : a visszavitt palackok és ÜVEGEK (!) tisztítása pl. "energiaigényes" ( pl. VÍZ ) - és a mosószerről szót sem. Olcsóbb és higiénikusabb (?) az új üveg.
    :-)

    VálaszTörlés
  8. Nem tudom kit "érint"- mától megszűnt a Mediterrán Rádió (Pécs) és majd 03/16-tól az UPC nem sugározza (analóg) az ECHO-t (tv)
    Nézzetek utána a neten.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Aranyosfodorka!

    A belinkelt akvarellt én készítettem egy 600 g-os, olasz, fabriano papírra. Ezúton is köszönöm, hogy ideraktad és hivatkoztál az oldalamra.

    Én még emlékszem a Diósgyőrben gyártott, magyar minőségi, olcsó akvarellpapírra. Semmivel sem volt rosszabb, viszont sokkal olcsóbb volt, mint az olasz - ez volt a veszte.

    VálaszTörlés
  10. (csütörtök)
    Na, a lényeget kifeljetettem! - bár nem tudom, mennyien ismerik, (hisz már volt róla szó)- ill. mennyien "kalandoznak" el más honlapokra.
    Wurm Károly ( Gondolom hogy' duzzogna 2011-ben ?- vagy nem rajzolna/festene...)
    Más : nem tudom, van-e reinkarnáció ?- de nem bánnám, ha gorilla lehetnék majd...
    "Tiny" gorilla
    Jobb old - news - video

    VálaszTörlés
  11. (csütörtök)
    Savanyúcukor !
    Az egész mindenség kitörlődött ?
    Próba

    VálaszTörlés
  12. (csütörtök)
    Tegnap elfelejtettem, ill. aki nem nézte volna meg
    Wurm Károly rajzai
    (Képzelem, hogy "duzzogna" 2011-ben ?- vagy nem festene/rajzolna) :-)
    Más : nem tudom, van-e reinkarnáció.. de ha lehetne, én gorillaként folytatnám ! sokkal könnyebb lenne...
    "Tiny" gorilla
    Jobb old - News - video

    VálaszTörlés
  13. (csütörtök)
    Nem vettem észre a P.s.-t (ostya)
    Van valamilyen "vallási" kegyszerbolt ?- érdeklődd meg, hogy a (templomi) ostya mibe kerül ? ...
    Vagy ( ti hölgyek jobban tudjátok...) néha látom, van valami vékony tésztalap (?) - vagy mi ? - bár lehet, hogy az csak papír a tortasütéskor ? :-)
    Lehet, hogy egy réteg papír zsebkendő sem ártana ?- az emberi szervezetnek ?

    VálaszTörlés