2011. február 23., szerda

Szibéria csodái

Néha átok, néha ajándék, ami kihömpölyög a televízióból. (Viszont @x mondása igaz: „A távirányító a mi kezünkben van”.)
Megint valami csodaszépet láttam.  Most másfél órát töltöttem a téli Szibériában, valójában Alexander von Humboldt 1829-es útvonalát követve. (Csak zárójeles megjegyzés: 60 éves volt, amikor megtette ezt az utat!!!)
S habár volt valami ködös emlékem délamerikai felfedező útjaival kapcsolatban, túl sokat azért nem tudtam róla. Emiatt aztán belenéztem az életrajzába is (itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Alexander_von_Humboldt ) - hát mit mondjak, leesett az állam….   Micsoda 90 év !!! Megért volna egy regényt az élete !

Tehát Szibéria volt a film témája, de a téli Szibéria, és a kevéssé ismert Szibéria, eldugott -télen a világtól teljesen elzárt - kis falvak és a kietlen, hóval fedett, mégis valami varázslatos puhaságot árasztó hatalmas hegyek, végtelen síkságok. Az óriási gyémántbánya-gödör, a lepukkant, de tulajdonosának mégis hatalmas hasznot hozó aranybánya, a Nevjanszk-ban lévő,  a pisai-val vetekedő ferde torony, mely készakarva épült ilyennek, hogy truccoljon a messzi olasz vetélytárssal. Benne a több mint 200 éves, Angliából hajón, lovaskocsin, szánon ide szállított fantasztikus és ma is működőképes harangjáték.
( Nevjanszk neve magyarul csak a hadifogoly-temetővel kapcsolatban szerepel.)

Aztán ahogy ide-oda kattintgattam eljutottam az alábbi oldalra is: http://englishrussia.com/index.php/2011/02/19/beauty-of-the-mountains-from-the-crimea-to-siberia

Ha van kedved, időd, itt is láthatsz csodaszép képeket. (A jobb oldalon látható témák között a Russia nature-ban érdemes keresgélni.)

Jó utazást kívánok !


A filmről itt olvashatsz:

7 megjegyzés:

  1. SZ mint Szibéria, ill. nekem meg mint SZTK csodái !
    Röviden : tavaly (!) december elején "kapom" az időpontot valami rüdőszűrésre és légz.vizsgálatra = 2011.március 14-re. OK ! Ki nem sz**ja le, hogy 3 hónap várakozás.
    Majd ma, (02/23) hívpm a recepciót (% sic!) - nem ám kartonozó !- kellene egy időpont a reumatológushoz,- csak bevinni a leletet(labor) +gyógyszart írtani... ugyan má, mehessek 03/14.én oda is !
    ********************************
    Közlés : na, ne má! 03/14-e munkaszüneti nap! (?) - rendelés nincs. OK!- kaptam időpontot reumatológushoz 03/28-ra... a "tüdősöket" (az egy másik recepció( meg még fel sem bírtam hívni!
    *********************************
    Na, de a legfontosabb : mondja a hölgy... ha majd bemegyek az épületbe,- a fdsz.-en van valamilyen sorszámadó gép ?- és el ne felejtsek sorszámot "csinálni!" - ( be kell majd írni TAJ számot és egyebek) - szóval : pl. szemüveg legyen nálam... (stb.)
    Hát, ba***ák meg ! :-)
    Mára valahogy elegem is van.
    *****************************
    Na,- ezt csak -főleg - @Aranyosf.-nak írtam- ha esetleg oda járna reumatológushoz...
    **********************************
    Micsoda "rinyálás" volt, amikor 300-at kellett fizetni... és egyebek. (retro gondolat) - és ez most jobb ?

    VálaszTörlés
  2. SZ... szóval... lehet,hogy az a hívószám adó az nem egy külön gép ?... mert a tüdősök esetében az ő recepciójukon adják. (?)
    Hát, jó felderítést !-
    Időpontom /tüdősök/ 03/10(csüt.) 14.30. - bár célozgattam, olyankor aludni szoktam. (...)
    (nem bírom megállni!- mi lenne ha tényleg beteg lennék ?- vagy épp' ilyenektől leszek ? ...
    ************************************

    VálaszTörlés
  3. Nem mintha sokkal jobb lenne a közérzetem,- (csak-csak megválaszoltam magán e-maileket- ki halt meg a rokonságból, ki készül epeműtétre ...2010.szeptember óta...) - ilyesmik.
    Talán a témához : épp' hétfőn (?) láttam megint a "sírjaik hol domborulnak" ?- c. filmet, hogy egy kis csoport elment (megint) valami Gulag helyszínre ( nők voltak ott) - de nem sok mindent találtak,- igaz, a helybeli (szépkorúak) valamelyest emlékeztek még "magyarokra." - Talán az előző témánál is írtam ?- (kecskék) nem oly' régen ment film a tajgáról (?) - aztán alaposan meglepett annak milyensége egy-egy évszakban.
    Megjegyzem, szépek ezek a képek is ! (blogban) - persze... itt ülni a melegben, nézegetni... nem pedig ott élni ! - annyi ilyesmit láttam már, hogy én soha nem tudom az ott élők kínlódásaitól függetleníteni.
    (Aki azt mondaná most, hogy nincs igazam ?- hát... menjen oda kb. 2 hétre,- lakni.)

    VálaszTörlés
  4. @X, lehet, hogy ők meg elképednének, hogy mennyit kell várni az orvosokra!:)))

    Aranyosf., nagyon köszönöm a csodás beszámolót, a feléig jutottam, de visszatérek!!!

    VálaszTörlés
  5. (csütörtök) Tiszta Szibéria !
    Kb. -4 vagy -5C°(Pécs) - még a kis boltban sem voltam...
    "Görcsöltem" a 2010-es év - gázelszámolásával ( számla)
    Meg ismerjem el,- a koos.hu is csak-csak érdekelt...
    (Ilyesmik) :-)

    VálaszTörlés
  6. Tegnap (csüt.) délután ?- kb. egy 2 órás (?) filmet néztem az egyik csatornán... emlékezetem szerint : a Jamal félszigeten (?) találták a jégbe fagyott elefánt/ mamut bébit,- Juba-nak nevezték ?- és a vizsgálatokat mutatták.
    Hát, ennyit. Nincs időm utána keresni a neten.

    VálaszTörlés
  7. nagyszerű / Van olyan,hogy Jamal félsziget.
    Hagyján,- mert ma indul az űrsikló ?- és viszi magával azt a... robotembert is !-vagy mit.
    Hát, akit érdekelne,- nézzen utána.
    (NASA oldalon ?- és egyéb helyeken vannak fotók, videok ?- ilyesmik.)
    Azért írom ide, hogy - elkerüljem- a mai témától való eltérést ! (melyet várok... - a témát ! ) :-) :-)

    VálaszTörlés