2011. február 20., vasárnap

Várom a tavaszt

Nem mondanám, hogy az időjárásból érezhető, de mégis mocorog valami bennem, hogy t.i. közeleg a tavasz. Gyakran jut eszembe, hogy mit, hová, hogyan szeretnék idén be- ill. átültetni.  Végre (elég nehezen) rájöttem, hogy a virágaim egy része azért viselkedik olyan érthetetlenül, mert nem érzik jól magukat ott, ahová én tettem őket, s szegények, mert nincs lábuk, elmenni nem tudnak, hát hosszú szárat növesztve, egyszerűen „elfekszenek.”
Most kicsit átterveztem a virágültetési koncepciót és alig bírom kivárni, hogy nekikezdhessek az átalakításnak.
Ha jó idő lesz, egy ismerősöm segítségével a jövő héten tán megnyírom a hibiszkuszokat, az orgonát is kellene kicsit igazgatni. Talán teszek egy kísérletet, és megpróbálok elvetni egy kevés pistike magot is – egy virágládába, az előszobában. Az a bajom ugyanis, hogy amikor kint lehet vetni, akkor már a piacon kaphatók teljes virágban pompáznak és nem tudok ellenállni, mindig veszek belőlük, holott – ingyen – én is tudok ilyeneket növeszteni, csak kicsit későbbre… 
Az idei terveim között újra szerepel a mini-zöldségeskert. Legjobban a magról ültetett fejetlen saláta jött be nekem, (ami tul.képp rendes fejes saláta, aminek sosincs ideje és lehetősége a megfejesedésre, mert előbb megeszem), ill. a petrezselyem (az a fajta, ami inkább levelet és nem gyökeret növeszt) és a snidling. A zöldhagymáim nem nagyon akartak megvastagodni, persze azért azokat is megettem. 

 Ilyen volt tavaly a salátám

Gyanúsak most nagyon a fűszernövényeim, igaz, elég öregecskék már, de valami miatt nem tetszenek nekem, lehet, hogy ezekből fiatalítanom kell némelyiket. Azt viszont láttam, hogy a medvehagymám két picurka levele kibújt – mellesleg a piacon is kezdik árulni már a zsenge, nagyon apró hajtásokat.
Szeretem ezeket a tavaszváró-tervezgetéseket ! A kertem annyira kicsi, hogy minden cm2-ét fel akarom használni, vagy a szemem, vagy a hasam örömére.

8 megjegyzés:

  1. Én ez alapján próbáltam tavaly metszeni az orgonát,- fogalmam nincs, sikeres volt-e ?
    Katt' a kis képekre

    VálaszTörlés
  2. De jó, hogy a kertedről írtál, én nagyon várom már a kertészkedést. Nekem lenne helyem konyhakertnek, csak az a gond, hogy messze vidéken van, így hétvégenként szoktam csak konyhakertet művelni. A metélő zöldség nálam is nagyon bejött a metélő hagymával együtt. Ezen kívül a kapor, melyből rengeteg nő, csak úgy magától, de kell is, mert nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés
  3. Én is jövő hét végére tervezem a metszést. Isten legyen irgalmas szegény meggyfácskámhoz, meg ahhoz a néhány bokorhoz, ami a kertemben van. Valahogy mindig elkap a hév, ha metszőolló kerül a kezembe. Szegény rózsabokrom még őszre sem heverte ki tavaly a tavaszi metszést. Bezzeg a nyírfám! Olyan gyorsan megnőtt, hogy most már nem érem fel az ollóval. Hálás is vagyok neki nyáron, amikor bebújhatok alá a napozóággyal.

    VálaszTörlés
  4. (hétfő)
    Bár az utóbbi években "semmi nem úgy van" mint eddig (...)- vagy sok minden nem úgy van... igaz,épp' elégszer kitárgyaltuk már a meteorológiai és a csillagászati tavasz témát. Azért itt van egy kis emlékeztető.
    A tavaszról
    Így aztán ki-ki döntse el, hogy mikor akarna (kerti) munkába kezdeni. [Én leginkább a "dologtiltó napokat" kedvelem... ] :-) :-)
    Más : ne feledjétek !- bár ám' vegyetek - korai - cserépben árult virágot,- annak a magjáról a következő évben már eléggé korcs növény (virág) fog fejlődni !
    ***Épp' tervezem, hogy az idén már veszek új/friss "büdöske" magot ! - Gondolnátok-e, hogy 2001-ben (!) kaptam büdöske magot- (halványsárga) és azt alkalmaztam 9 éven át... míg eljutottam addig, hogy 2010-ben már nem gyűjtöttem be (saját) magokat !
    Más : szerintem célszerű valamilyen lemosó permetezést is végezni ! (illene) - (néha csináltam olyasmit is )- aztán a műtrágyázásról szót sem ! - na, má' abba belefáradtam, hogy rágondoltam !
    Ennyit most,- mert kezdődik a napom ! - kb. +1C°lehet ?- (utókornak) -

    VálaszTörlés
  5. A salátád látványa üdítő!
    A pincébe teleltetett leanderem metszése vajon sikerrel járt-e?
    Pár hónap múlva kiderül.
    A magonc ültetés, nem mindig sikerül és ez elveszi a kedvem.

    VálaszTörlés
  6. Re:@Kyba - meg nem mondom,hogy mennyi leander "áll" a garázsban- nem értem, hogy (azonos mértékű) öntözgetés ellenére is, van, amelyik száradni látszik )? - vagy lehet, a fényviszony sem elegendő ? - bár egyforma mennyiségű fényt kapnak. (meg vizet is)
    Én bizony - leandert- magoncról (?) ,ég nem ültettem,- viszont kb. 10-20 levágott hajtásból majd a 75%-a megered ! ( Pl. sörösüvegben,- vagy befőttes üvegben- de azt kívülről körbetekerem (sötétítés) - ill. az "állott vizet" (edényben) gyakran megnézem!- ha büdösödne, vagy egyéb bajok- akkor cserélem !
    Hát, ilyesmik.
    Le levágott ágat hajtatok, nem teszem tűző napra !- stb.
    **********************************
    Ennyit,- mert megint nincs elegendő időm... (blogolásra) (se)

    VálaszTörlés
  7. Egy kis ismétlés
    A leander állandóan szomjas
    (Pár tudnivaló,- már akinek szüksége lenne ilyesmikre)- ill. vannak tippek más helyeken is. (Google)

    VálaszTörlés
  8. Bocs" de nincs időm javítani!
    Bizonyára megtalálja, akit érdekel.

    VálaszTörlés