2011. március 14., hétfő

Délután: Mecseknádasd

A torta elkészült, ilyen lett:


Elég volt hozzá a délelőtt (amit egyébként nem reméltem…), ezért úgy gondoltam, megjutalmazom magam egy kis kirándulással. Régóta készültem már Mecseknádasdra, kicsit körülnézni, fotózni, no erre került ma sor. Az idő olyan pompásan langyos, tavaszi volt, hogy jobbat kívánni se lehetett volna. Szép kényelmesen elkanyarogtam a régi hatoson, s először a temetőnél álltam meg.
Itt van a híres  Szt. István kápolna, körülötte az 1700-1800-as időből megmaradt síremlékekkel. Eredetileg már a XIII. szd-ban is állt itt templom, ami aztán az évszázadok alatt többször is átépítésre került. A kápolnába sajnos nem lehetett bemenni, pedig az útikönyv szerint freskók is vannak bent. 
Íme néhány itt készült kép: 
 



Aztán lekacskaringóztam a faluba. A Mecsekből,  Óbánya-Kisújbánya felől érkező Réka patak valaha szétterült itt kifutva a völgyből, s nádas, zsombékos területet alkotott. Innen a település neve is: Mecseknádasd. A terepadottságok miatt nem igazán alkalmas mezőgazdasági művelésre a viszonylag szűk völgy, ezért itt a kézműves ipar volt inkább elterjedt. Mai napig híresek az óbányai fazekasok, ezen felül a fafeldolgozás és a kőfaragás adott kenyeret az itt lakók nagy részének. E kőfaragók alkotásai részben még ma is láthatók a fent említett temetőben.
A Várhegy tetején áll egy várrom még a XIII.szd-ból – ide nem másztam fel, csak messziről készült róla egy (elég gyenge) fotó:


A Klímó püspök nyaralójának épült barokk kastély sírnivaló állapotban van. Nem is fűznék hozzá semmi kommentet, beszéljenek a képek:


Mellesleg a kastélynak 1846-ban Liszt Ferenc is vendége volt, az ő látogatásának megörökítésére készült Varga Imre  szobra, mely jelenleg is a romok előtt szomorkodik.
A kastély közelében is van egy lassan haldokló, valaha-biztos-szép-volt-ház: 


Ez az 1771-ben épült  Havas Boldogasszony kápolna Nem lehetett bemenni. Zárva volt.

Ez az I.és II. világháborús emlékmű:


Végül megálltam a falu közepén álló Szt.György templomnál is, ahol az igencsak gyatra állapotban lévő szentháromság szobrot fotóztam le. Most folyik a templom előtti tér felújítása, remélem ennek része lesz a szobor renoválása is. Mellesleg az 1771-ben épült  templom (ahová nem lehetett bemenni, csak benézni), és a mellette lévő plébánia hivatal szép épületek.


Láttam, hogy van egy meredek hegyre épült kálváriája is a falunak – de sajnos arra már nem vagyok/voltam képes, hogy még oda is felmásszak. Talán majd legközelebb…

Az alábbi két kép is a temetőben készült és azért került ide, hogy valami „meseszerűvel” fejezhessem be. Nagyon tudok örülni az ilyen ajándékoknak: 














8 megjegyzés:

  1. A tortádhoz gratulálok, bizonyára nagyon finom. A kirándulásodról a képi és élménybeszámolót örömmel olvastam. A lepkén nagyon elcsodálkoztam, vajh nem korai még?

    VálaszTörlés
  2. És ez már nem is az első idei lepkém ! A múlt héten kedden láttam az elsőt, ráadásul bent a városban !

    VálaszTörlés
  3. Talán kezdjem én is az utolsó képen látottakkal. Ma- hétfő - épp' ülök "összeroskadva" kint a szabadban aztán látok pont ilyen lepkéket! Három darabot is,- el is gondolkodtam, hogy mitől és hogyan kerültek ezek ide ?- ha minden igaz, akkor kb. +20 C°van - bár kissé beborult (?) és a szél is fel-feltámad ?- ami azt illeti, jöhetne egy kis eső ! (szerintem)
    Mást majd később, miután alaposabban elolvasom az úti beszámolót ! - ( építkezés (!) "zörejeire" ébredtem, még nem nagyon vagyok magamnál... Álomfejtőknek : azt álmodtam, hogy épp' befejeztem egy jó hosszú hozzászólást a blogban !- aztán jött a "keserű" valóság !
    Na, ennyit. [1.]

    VálaszTörlés
  4. Igyekeztem kerülni a politizálást... de annak ellenére a megjegyzésem elveszett.
    Lényegtelen.
    Itt a két link, amit ajánlottam volna.
    A rejtőzködő borfalu
    Mecseknádasd

    VálaszTörlés
  5. Mit nevezel régi 6-os nak? Az M6 elötti időszak 6 számú főközlekedési útját, vagy a mellette futó elődjét? Amelynek mi reménytelenül keressük a Pécsvárad-Mecseknádasd közötti részét, mivel nekünk ez óriási probléma, hiszen így csak Komló, vagy Mohács felé tudjuk bringákkal megközelíteni Pécset. Valamikor 87 táján én rohangáltam egy páncélozott járművel ezen a régi úton, és nagyon kellemes lenyomata maradt bennem a tájnak, és a völgyek közti kis településeknek.
    Szépek a képek, mindig tervezem, hogy egyszer megnézem azt a szép út menti kápolnát, és a kálváriát, de ilyet autóval sosem tudok tenni, mert mindig sietünk. Érdekes módon bicajjal bármi mellet megállunk, és nem sajnáljuk az időt, pedig ott lényegesen több időbe telik egy kilométer megtétele. :) Ki érti ezt?
    A romokhoz felmehettél volna autóval is, sajnos elég nehéz megtalálni a felvezető út kezdetét, az egyik utcából nyílik a hegy alján, mi voltunk fent két éve a fiammal, és ha jól emlékszem ezt a dombot hívják a helyiek Slossbergnek és a rajta lévő rom nem vár, hanem egy román kori templom volt valamikor, a Nádasdiak egy szép fából készült kilátót is építettek a romoktól nem messze, ahonnét szép kilátás nyílik.
    Az én napom ma lényegesen egyszerűbb volt. Készítettem két cinke odút, ezzel elment a délelőtt, és Zombán voltam vágott csirkéért bicajjal+utánfutó+szembeszél, +30 kg madártetem.:) Ez az 50 km szépen ki is ütött, így táppénz után. Példátlanul rossz kondiban vagyok. :)

    VálaszTörlés
  6. Hát Zéta, jól feltetted a kérdést. Azt hiszem M6-os a neve annak az útnak, ami valaha a bp-i főút volt. Én ezen mentem. A régesrégesrégit, ami bent kanyarog az erdőben a viaduktok alatt, illetve Pécsváradról a Dombay tó és Hird felé vezet, csak részben ismerem, még sosem volt bátorságom autóval bemenni a dzsungelbe, nem is tudom, valójában autóval végig járható-e ?
    Kösz a tippet, hogy a hegyre kocsival is fel lehet menni, úgyis tervezem a kálvária meglátogatását, meglehet visszamegyek még egyszer idén, s akkor a hegyre is sort kerítek. (Én azt hittem, várrom..)Valóban a rom közelében van egy fa kilátó is.
    Ami a bringát illeti, hát kezdhettél volna egy kisebb túrával is ! Sebaj, mire eljön a nyár, visszaedződsz !

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű a torta, egy virtuális ujjlenyomatot nem látsz rajta?:) Én voltam!
    Csodás kirándulást tettél! Nekem az összes kép, de leginkább a temetőben lévő, gyönyörű síremlékek tetszenek legjobban - lepke nálunk is sok volt már, pont ilyen - és bizony nagy kár a kastélyért! Felcsigáztál, elmegyünk, ha marad a jó idő!:)

    VálaszTörlés
  8. A hegytetőn levő romot Törökvárnak hívják, mert állítólag a korábban itt állt várkastély után a törökök innét ellenőrizték a Pécs-Budapest útvonalat. Annak idején itt az Óbánya-Kisújbányai völgyben Mecseknádasdig több vár volt a hegytetőkön, sőt szent István kápolna is erődtemplomnak épült a középkornak. Nagyon szép vidék és tényleg több túrát és sétát megér a környék.

    VálaszTörlés