2011. március 15., kedd

Gondolatok a galambról

Valamelyik reggel, a nap-indító, csendes magamba-szállás alatt, intenzív galambkurrogást hallottam,  s ahogy az ablak felé néztem, hát ott állt egy galamb, befelé leskelődve. Hogy mit nézhetett, nem tudom, mert a függönyön csak nem lát át, legfeljebb magamagát leshette a már megpucolt üvegen. (Remélem nem fészkelő-helyet keresett!) Ám megjelenése arra nagyon is jó volt, hogy (megint) felidézze a gyerekkoromat.

Apu egy időben nevelt galambokat. Nem röptetés, vagy versenyzés céljára, mert az ötvenes években nem nagyon hinném, hogy hódolt bárki is Magyarországon ennek a sportnak – hanem egyszerűen „megevési szándékkal” tartottuk őket. Gyanítom azért, mert etetésük a tyúk etetésnél is olcsóbb volt, hiszen elszállva, máshol is kereshettek-találhattak ennivalót, nem csak az otthon kapottra szorultak.
A domboldalba épült házunk u.n. fölső udvarán, a padlásfeljáró melletti tetőrészen voltak az eresz alá beügyeskedve a kis  ládikák, melyekben fészkeltek. Ha rendesen viselkedtünk, akár etethettük is őket – ami többnyire csak a magok kiszórásából állt, és azonnal körénk seregletek.
Itt van róla egy „doku-fotó” is, 1952 augusztusából: 


Persze a kép beindította az „emlékező-gépemet”  ! A kis spílhózni, (tudja-e ma egy fiatalabb, hogy ez micsoda ?) amit nyáron hordtunk, milyen mókás öltözet volt ! Mögöttem a hatalmas birsalmafa, aminek annyira szerettem tavasszal csodálni halványrózsaszín virágait, bal oldalon a disznóólnak épp az a kerítés-oszlopa látszik, melybe kapaszkodva, egy alkalommal, a nagy lefelé-futás közben, hatalmas szálka szaladt a tenyerembe, mögöttünk a „hegy” – gyerekkorunk legvadabb  játékainak színtere, elöl pedig a hatalmas kukorica-virág árnyéka. Ma is tartok ilyent, épp a gyerekkori nosztalgiáim miatt… Istenem, de rég volt, de szép volt…

Aztán kicsit nézelődtem a galambok után  a neten – hát van olvasnivaló róluk bőven…Az alábbit találtam érdekesnek (itt: http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Khaa/0/9558/1 ):
A postagalambokról
„A madarak közül nemcsak a jól ismert postagalambok hordoztak üzeneteket. A franciaországi Toulonban egy időben idomított sirályokat használtak erre a célra - ezek egyébként a legrosszabb időjárástól sem féltek. Amerikában a postagalamboknál négyszerte gyorsabb fecskékkel kísérleteztek, Olaszországban sólymokkal. Általában véve azonban a galamboknak nincs igazi vetélytársuk, sőt üzenetvivő háborús tevékenységükért Párizsban emlékművet is állítottak nekik….
Amikor 1870-71-ben a német hadsereg körülzárta a francia fővárost, megszakadt minden összeköttetés…. A Tours-ba menekült kormány üzeneteit úgy lekicsinyítették, hogy egy - egy galamb akár 40 000-et is elszállíthatott; ez a mikrofilm használatának első ismert esete. Az üzeneteket laterna magicával vetítették ki. A leveleket apró kapszulába tették, amelyet a madár farkára erősítettek. Mivel a kapszula kicsi volt, az üzenetet finom hártyára írták. Mindez könnyű volt és tömör: a madár egyszerre 15-18 kapszulát is magával vitt. A madarak összesen több mint egymillió magánlevelet és körülbelül százezer hivatalos üzenetet, dokumentumot továbbítottak.
Az ellenfél megpróbált védekezni: sólymokkal. A sólyommal folytatott vadászat hívei azt jósolták, hogy "a jövőben semmi sem marad a galambpostából az emlékén kívül". A galambposta pártolói ekkor könnyű sípokat erősítettek a galambok farkára, amelyek elriasztották a sólymokat. Végül mégsem a sólymok, hanem a rádiózás fejlődése szorította ki a galambokat. Erre azonban nem is olyan gyorsan került sor: az I. világháborúban, és utána még a Nagy Honvédő Háború idején is körülbelül 15 ezer üzenetet küldtek galambpostával, sőt még a II. világháborúban is használták az üzenetküldésnek ezt a formáját.”

Itt is sok minden olvasható róla: http://hu.wikipedia.org/wiki/Galambf%C3%A9l%C3%A9k  

7 megjegyzés:

  1. Mondhatom nagyon aktuális a mai téma ! Vagy 2-3 napja próbálkoznak a galambok visszaköltözni szomszédunk háztetője alá és állandóan turbékolnak én meg próbálom elhajtani őket. Ne részletezzem. Valahogy idegesítő hallgatni ?
    Hagyján ! (mocskos belpolitika!) ill. nem is tudom miért vagyok meglepődve ?- a postagalamb versenyszabályzat is (vagy mi a neve) át lett írva ! - bár pontosan nem néztem utána) az új szabályzat el van már fogadva ? Állítólag van vagy 5500 galambtenyésztő (regisztrált ?) és vajon van-e jobb és bal oldaluk ? -és ilyesmik.
    (folyt.köv.)

    VálaszTörlés
  2. Hogy mire emlékeznek a fiatalok,azt nem tudom, viszont épp' eleget emlegeti Fábry S.azt a mocskos (gyermek) játszónadrágot !- amit én is,de utáltam! ne részletezzem, hogy miért !- tán',hogy gumi volt a szárában ?- és egyéb ffi.testrészhez nehezebb hozzáférés stb. Állítólag a fiúknak ? = spielhose Ill. olvasom, a német szótárban nem is szerepel (das Spiele és die Hose - vagy valami ilyesmi.) Ki ne feledjem : és eszméletlenül utáltam a rózsaszínű atlétatrikót is és mind a mai napig a rózsaszínt ki nem állom !
    Na, eltértem a tárgytól... (feldühített ?)

    VálaszTörlés
  3. Gondom az. hogy megint félálomban láttam egy Nat.Geo.filmet 3-4 napja ? (vagy 2) A postagalambokról. Igazán eldönthetnék már, (pontosan)- hogyan tájékozódik a galamb ! Vagy 3-féle álláspont van ? - A Föld mágnesessége alapján - vagy tereptárgyak alapján - és tán' a legújabb : szaglás alapján ! Hát, ki-ki döntse el, melyik a szimpatikusabb ! :-)
    Legújabb kutatás (?) - vízre épített galambház,- amit a kiröptetés után arrébb vontatnak !- hazatalálnak-e akkor is ?- Sajnos nem tudom, mert ott már elaludtam.
    Összegzés : a galamb sokkal okosabb, mint amit hinnénk róluk !
    Nem feledni : Pécsett a galambetetés is tiltott ! (stb.)

    VálaszTörlés
  4. Na, legalább "elsüthetem" ezt a cikket is,- bár nem friss,- csak emlékeztem,hogy olvastam anno.
    Galamb téma

    VálaszTörlés
  5. Spílhoznim nekem is volt, bár hívták napozó nadrágnak is. Nekem soha nem engedték meg, hogy a napon játsszak, mert ott hamar leégett a hófehér bőröm. Érdekes, hogy nam akainek a galambokról is a belpolitika jut eszébe, én azért jobban szeretem, ha csak a gyerekkori szép emlékeket idézzük fel. Sokáig a mi haázunknál is voltak galambok, de két éve a kertbe egy dolmányos varjú pár költözött, és a hím, szinte minden más madarat elűz a környékről.

    VálaszTörlés
  6. (szerda)
    A pécsi temető mellett (?) környékén ... valamilyen "plázák" épültek ?- ( épp' arra jártam - azaz vittek autóval...) ott láttam, műanyagból (!) elég nagy - valamilyen - varjút ?- (sajnáltam,hogy nem vettem meg!) - mert egyik fiam is "kűzd" Bp.-en a galambok távol tartásával !- ha sikerülne vennem egy müa.dögöt (madarat) majd beszámolok !
    :-)

    VálaszTörlés
  7. Nem nagyon szeretnék én galamb ügyben semmit mondani.De,ha az én konyhaablakom párkányát nem "kakílák"le boldogabb magyar állampolgár lennék.MÁS:
    erkély.6merthogy nekem az is van:szóval tavaly odafészkelt egy galamb-pár.Két tojást hagytak maguk után.belőlük lett egy fiú és egy lány.Azóta odajárnak a "rokonok"is.Kijelentem NEM SZERETEM A GALAMBOKAT.Valahol olvas
    tam,hogy repüló patkányok.
    HUH!

    VálaszTörlés