2011. március 22., kedd

Gondolatok a vízről

Mi is a víz, hogyan keletkezett ? (Mondhatnám, hogy 2hidrogén, meg 1oxigén, de akkor továbbkérdezhetnék ezekre, vagy ezek keletkezésére…) Az ősrobbanás poklából összegyúródott  izzó gombóc lehűlése utáni kémiai/meteorológiai/és nemtudomilyen folyamatok eredménye. Felfoghatatlan emberi elmével elképzelni ezt az egész föld-kezdetet. Meg a rá teremtődött mindent. Az egésznek a kémiáját, atomszerkezeti kunsztjait és a többit…

Nekem valahogy sokkal szimpatikusabb, egyszerűbb és érthetőbb lenne a bibliai mítosz, bár az sem beszél konkrétan a víz teremtéséről, csak arról, hogy  
- Az első napon Isten megteremtette a világosságot és ezzel elválasztotta azt a sötétségtől.
- A második napon megalkotta az égboltozatot és ezzel elválasztotta az alsó vizeket a felső vizektől.
- A harmadik napon elválasztotta a szárazföldet a tengertől, de a harmadik napon teremtette meg a szárazföldi növényeket is.
- A negyedik napon kezdte meg Isten a szétválasztás révén alkalmassá vált világ felszerelését, feldíszítését. Megteremtette a napot, a holdat és a csillagokat, hogy megvilágítsák a földet és mutassák az éveket meg az ünnepeket.
- Az ötödik napon a vizeket népesítette be élőlényekkel és ekkor teremtette meg a levegő madarait is.
- A hatodik napon alkotta meg a szárazföldi állatokat és ezen a napon került sor az ember teremtésére is. Miután mindezt elvégezte Isten és látta, hogy mindaz, amit teremtett, jó, az embert tette a mindenség urává, mintegy saját helyetteseként. Arra hívta fel, hogy szaporodjék és hajtsa uralma alá a földet. Ezután befejezte művét, a hetedik napon megpihent, megáldva és megszentelve ezt a napot. ( http://www.adorans.hu/node/428 )
(Szerintem itt nem kellet volna abbahagynia…)

                                            *********************

Amúgy nem szeretem a világnapokat. Mert most vagy törődünk valamivel, vagy vigyázunk rá, vagy tök felesleges „világnapokat” rendezni, amikor megbeszéljük, hogy mit hogyan kéne s aztán másnaptól senki semmit nem csinál….

Az alábbi kiollózott adatsorban szerepel az a mondat, hogy  hazánk gazdag  vizekben, de az már nem említődik, hogy  nem minden térség egyformán. Emlékszem, még dolgoztam, amikor már szóba-került, hogy pl. Villány térségében nincs elegendő rétegvíz és téma volt, hogy a Rinyákon nem adnak több halastóra engedélyt, mert kevés a víz. A felszíni vizek minőségéről meg ne is beszéljünk, mert nem hinném, hogy olyan nagyon dicsekvésre méltóak. Én biztos nem fürdenék meg Mohácsnál a Dunában…

Szóval én óvatosan bánnék a „rendkívül gazdag” kifejezéssel. Még azt hiheti valaki, hogy ha valamiből bőség van, akkor szabad/lehet pazarolni. Kétségtelen, afelé tendálunk, hogy a víz értékét valamiféle díjjal próbáljuk jelezni, mert ugye nem csak a vízmű csapjából folyó víz után kell már fizetni, vagy 20 éve a saját területen létesített kutak vize, vagy források, esetleg halastavi hasznosítás is fizetésre kötelezett. Amikor bevezették – emlékszem – elég nehéz volt megértetni az emberekkel, hogy a víz – éppúgy mint pl. a kőolaj, nem a telektulajdonosé.

Amikor még én tanultam, 200lit/fő/nap átlagos lakossági vízigénnyel számoltunk, nem tudom, ma merre tart a szakma, lehet, hogy emeltek ezen a számon, de az is lehet, hogy előbb utóbb csökkenteni kell, részben újrahasznosítással, részben ésszerű takarékossággal.
Ami egyébként itt Magyarországon elég bőven van, és nem is mindenhol hasznosítjuk, az a termálvíz. Vannak megfúrt és egyáltalán nem hasznosított kutak is, szép számmal. Kétségtelen, a kiépítés, üzemeltetés nem olcsó…de a lehetőség adott (lenne).
Szóval nagy kincs a vizünk, vigyázni is kell(ene) rá. Nagy kérdés, tudatában van-e mindenki ?
Te gondoltál-e már arra, mi lenne, ha holnaptól csak 1-2 napig semmiféle víz nem állna rendelkezésedre ?



Tények és érdekességek a vízről

• Noha a Föld felszínének több mint 70%-át víz borítja, ennek csupán 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra.
• A világ számos pontján, több mint 1,2 milliárd ember nem jut egészséges ivóvízhez.
• A víz az egyetlen olyan anyag a Földön, amely mindhárom halmazállapotában, jég, víz és gőz formájában is megtalálható a természetben.
• Magyarország egész területe a Duna vízgyűjtő-területére esik.
• Hazánk rendkívül gazdag felszíni és felszín alatti vizekben, a vezetékes ivóvíz 90%-át a felszín alatti vízkészletek biztosítják.
• A magyar háztartások átlagos vízfelhasználása 110 liter/ fő naponta, Afrikában kevesebb, mint 20 l.
• A víz az élet minden területén nélkülözhetetlen, mégis, a vízhez való viszonyunkat sokszor a pazarlás jellemzi, holott egyértelmű, hogy a vízkészletek sérülékenyek és korántsem végtelenek.
• Egy kg marhahús előállításához 16 ezer liter vízre, egy csésze kávé előállításához 140 literre, egy kg kukorica előállításához 900 literre, egy kg búza előállításához pedig 1350 liter vízre van szükség.  (http://www.greenfo.hu )



4 megjegyzés:

  1. Bocs' - megint csak az lenne a gondolatom, hogy ..."ki-ki a maga problémáját tartja a legfontosabbnak ?"- már elnézést!
    Ha valaki/bárki "nem szereti a világnapokat" - vagy miket... tám' a "víz világnapjával" se foglalkozzon!
    (Szót sem, hogy az elmúlt napokban is mik voltak még - ezen túlmenően.)
    nem először írom : én "nem érkek rá arra,hogy az egész világ problémáját magamra vállaljam!" - Szót sem arról, hogy az utóbbi években (?) annyira lecsökkent (?) vízfogyasztástól meg "rinyálnak" a szolgáltatók... (szinte valamennyi - de elég csak Pécs )
    Statisztikák/felmérések/ kérdőívek... sem érdekeltek különösebben - ( nem érdekel ki-ki vízfogyasztása sem) - itt van pl. egy "adat" -
    Dániában 800 kg/fő/év... (max) az EU-ban 513 kg/fő/év... kies hazánkban meg 430 kg/fő/év a szemét (hulladékmennyisége...) - és ezt (ugyebár) "kikérheti magának" az EGYÉN - (hogy nem igaz ?- vagy igaz ) - valahogy így lehet a vízfogyasztással is. (?) nem tudom. )Utókornak, - mi (2 fő) - bár öntözünk is, és autókat is mosunk... 6m3/hó az (ivó)víz fogyasztásunk.
    Talán - ennyit.

    VálaszTörlés
  2. (2.) Úgy vagyok én ezzel a vízfogyasztási adattal is, mint a múltkori sófogyasztással és sok egyébbel. nem gyakran !-de néha jut eszembe, ki,mit,hogyan is csinálhat.
    Olvasom... a 100 l/nap/fő -ből "csak"44 liter lesz a szennyvíz! ( a többi valahogy "elfolyik" ?- talajba ? - stb.) Állítólag 10 l=nap kell ivás,főzés - és a 90 az a WC,mosás,fürdés, ilyesmik. Na, de ne bonyolítsam.
    ********************************
    Más : a blog "szellemisége" se felejtődjön el !(?) :-) :-)
    Aki nem olvasta volna
    Most ennyit.
    Később majd arról, hogy mit is álmodtam én (az előbb)... olvasás közben !

    VálaszTörlés
  3. (3.) Utókornak : (kedd) valahogy - végre bejött a jóslat ? Pécsett kb. +13C°-és reggel óta napsütés, sajnos az enyhe szélben (?) kissé még hűvösnek érződik. "Eszméletlen", hogy a 3-4 (?) napos esőzés és hideg ellenére mennyire beindult a természet. (növények)- én leginkább az orgonán látom,- és mintha a vadszőlő hajtások is duzzadnának ?- (OK!- vizsgálódás szemüveg nélkül...pontosítandó) - egyéb növényeket meg nem sorolnék.
    Más : (vízhez) a linket nem írom be,- de a cím (volt)
    Elképesztő video:Nem üstökös,hanem vizelet száguld az égen. Ha-ha-ha...és épp Németország felett...kb.
    Ja!- igen, olvasás közben megint elaludtam,és kivételesen emlékeztem az"álmomra" (végére?)
    Az volt a feladatom, hogy olyan szavalat soroljak (?)-ami a vízhez kapcsolódik! és ... vízrendőr - vízipók (!) - és magzatvíz (!) és akkor felébredtem. Ezek közül a vízipókot nem tudom "besorolni"- (az okot) viszont sejtem,hogy a másik kettőt miért álmodhattam !
    Na, kis szünet. :-)

    VálaszTörlés
  4. Nálunk egyre szennyezettebb a víz! Már kétszer annyi hidrogén van benne, mint oxigén! :-)

    VálaszTörlés