2011. március 7., hétfő

Tej, sajt és egyebek…

Sajtokat keresgélve kóboroltam kicsit a neten és eljutottam ide:  http://www.tejtermekgyartok.hu  - mely lap kissé döglöttnek tűnik ugyan, de azért végigfutottam a hirdetéseken. Részben azért is, mert hátha felcsípek valami hasznos ötletet.

Én is készítettem már sajtokat, de töredelmesen be kell vallanom, hogy - oltó híján – ezek csak afféle gyors-fogyasztású termékek lettek. Bár az is igaz, hogy még sosem volt egyben mondjuk 10 liter tejem, amivel igazán érdemes lett volna kísérletezni, a maximum is csak 3 literes adag volt. Túrót is készítettem, az jól sikerül, sőt kétszer a tejföl is, de azzal nagyon el kell találni az időpontot, amikor leszeded a savanyodó tejről. A „rendes” (bolti) tejfölből krémsajtot  viszont sokszor csináltam, az mindig pompás lett. Egyedül (köpülő hiányában) a vajkészítéssel nem foglalkoztam. Na ja, meg a legislegislegislegkedvencebb sajtomat, a penészes  Brie-t sem tudom legnagyobb sajnálatomra házilag előállítani….
Mellesleg ez a tehenészkedés és sajtkészítés az egyik rögeszmém, (írtam már többször is) a másik meg a malmos-molnárság. Na, majd meglátom, mi sikeredik a következő életemben…

 Kép: http://m.blog.hu/ha/harminc/image/sajt.jpg

De nem is ezekért kezdtem írni, hanem azért, mert a fenti oldalon találtam egy aranyos levelet. Bemásolom ide. Én nagyon szeretek eljátszani bizonyos szituációkkal, „fejben” regényt írni, ki/tovább-gondolni egy egy történetet.  Szerintem az alábbi, 2008-ban kelt  levélke is nagyszerű kiinduló alapja lehetne egy izgalmas élet-regénynek: (Szándékosan nem javítottam ki benne a helyesírási hibákat !)

Gábor Ede - edgabor7@yahoo.com 2008.05.06.

„Nyitni egy kis Magyar stílusú sütödét”

Mekszikóban a fővárostól egy órára a Cuernavaca városában szeretnék egy aránylag kis sütödét nyitni ahhoz hogy angroban tudjuk eladni a nagy láncüzleteknek, áruházaknak Magyar stílusú kis süteményeket v. zacskóban v. dobozokban, főleg sós süteményeket a sör, bor ivásához, és édes v. csokoládés kis süteményeket evés utáni desserteknek. Ezek mind elegáns papír zsacskókban szallaggal v. papír dobozokban lesznek csomagolva. Először itt a Cuernavaca városában, később Meksziko városában, ami óriasi kb. 24 millió lakossal.

Lehetséges a jövőben majd egy cukrázdát is nyitni a nagyobb különleges Magyar stílusú torták részére.

Keresek egy cukrászt (hölgyet v. férfit), kb. 30-50 éves körül ha lehetséges, aki ide tudna jönni hat hónapra, vagy hosszabra. (lehetséges mint társ is mikor már bevált az üzlet). Utazás, lakóhely, étel, fizetés mind beleértve egy nagyon szép házban, óriási tropikalis kerttel, uszodával, jakuzzival, külőnállo bungaló az ő részére, a legjobb klíma a világon, ahol örökké tavaszi/nyári idő van. Megnézhet web lapokat a városrol: www.cuernavaca, mexico v. turista irodákban.

Nyelv tudás nem fontos, miután Magyar vagyok, mégha nem is tudok minden szót, különösen sütésben v. főzésben, miután fiatal korban jöttem onnan el. De tudok Angolul, Franciául és Spanyolul, ha kellene.

Kérném az érdeklődést az én e-mail címemre küldeni v. telefonon hívni ha kívanja: Gábor Ede, edgabor7@yahoo.com, tel. otthon: 52-777-318-8844 v. mobil telefonon: 52-777-787-9259.

Előre is köszönöm.”



6 megjegyzés:

  1. Előbb is megmutathattad volna ezt a levelet!!!:DDDDD

    VálaszTörlés
  2. Most csak annyit : nekem majd mindenféle sajtból sikerül penészest előállítanom ! :-)
    Más : egy alkalommal (anno) még sajt füstöléssel is próbálkoztunk a (házi) húsfüstölőben.
    Nem reklám, ismétlésért bocs'
    Itt is vannak sajtok
    Fő oldal, bal - Termékeink - majd ott a sajt-ra Persze, lehet a galériát is nézegetni, meg amikre még kedvetek-időtök van.
    (Többféle sajt (?) fogyasztással már felhagytam... pl. pálpusztai - ill. a trappistával is (olvasva: szárm.hely Németország) és ne soroljam. Persze, ettől még ki-ki tegye/vegye azt, amit megkíván! :-)

    VálaszTörlés
  3. A "Krisnás" ételekben legjobban a sajtot szeretem. Zsíros tejet forralnak, majd citromlével kicsapatják. A savót leszűrve egy gézzacskóban felakasztva lecsöpögtetik, majd valamilyen nehezék alatt kicsit szárítják. Kockákra várva felhasználják. Nagyon finom, kicsit citromos ízű, de a legjobb benne, hogy ezt a sajtot bele lehet főzni az ételbe, ki lehet sütni, nem lesz nyúlós, nem ragad le.
    Nekem az állaga inkább túróra hasonlított, mint sajtra, de így is nagyon finom volt, amikor belefőztem a "Krisnás" főzelékekbe.

    VálaszTörlés
  4. Gopálnak írnám.Mi aludttejből csináltunk,gézzacskós,kicsöpögős módon túrót.
    Aki nálam jobban szereti a sajtot,az túloz.
    A levélre csak annyit;valóban szólhattál volna erről eőbb is nekünk."Mekszikóban "legalább nincs csúszós járda./Gondolom:)/

    VálaszTörlés
  5. (kedd)
    Derűs Napot !
    [- mikor is "alszom el" ?- hát épp' ma !- ] [- Tudom,-vannak kik nem "kedvelik!"- tőlük bocs' - ]
    A (nemzetközi) Nőnap alkalmából szeretettel "köszöntöm" - gondolok - valamennyi hölgyismerősömre ! 0-100-ig ( = életkor!)
    Igyekszem (a délelőtt folyamán a virágot is küldeni!)- ill. ittam mindannyiotok egészségére !
    Pusz' nektek !
    ( sajtról talán majd később,mert épp' arról is olvastam az este, egy könyvben)
    **********************************

    VálaszTörlés
  6. Köszi a jókívánságot!@X-nek:)

    VálaszTörlés