2011. április 27., szerda

Az olvasás dicsérete

Egész véletlenül elkeveredett egy régebbi újság, amit most találtam meg, s benne egy igen érdekes cikket. Nem is hosszú, ajánlom elolvasásra, itt: http://nol.hu/tud-tech/20110122-hatartalan_tulelok
Ennek a cikknek kapcsán el is gondolkodtam, hogy melyek az én életem legnagyobb ajándékai ?
Persze, tudom, „leg”nagyobb csak egy van, akkor pontosítok, melyek az életem nagy ajándékai ? Nos, az olvasás szeretetét, a „betűéhséget” mindenképp e sor elejére tenném.
Annyi szépet, jót, érdekeset, értékeset, hasznosat kaptam én a betűk segítségével, hogy  az hihetetlen. És hány szomorú, lehangol órán segítettek át a betűk ? Hány álmatlan éjszakán,  hány végtelennek tűnő várakozáson ? 

Ez az egész „tiráda” ( http://www.kislexikon.hu/tirada.html ) most csak azért íródott, mert ebben a fent említet cikkben is már megint olyasmiket olvastam, ami magamtól, esküszöm, eszembe nem jutott volna….Hogy pl. a folteltávolító mosószerekben a sarkvidéki sziklákon élő baktériumokat használnak ! Vagy pl. én azt se hallottam, hogy  „A tavaly nyáron a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa után bebizonyosodott, hogy minden, a tisztításra tett, dollármilliárdokba kerülő emberi erőfeszítésnél ezerszer hatékonyabbak a nyersolajat is megemésztő baktériumok.”

Persze  - mivel nem vagyunk egyformák – meglehet, hogy mások, vagy a mai fiatalok számára ez az egész kérdés a legkisebb jelentőséggel sem bír (már, vagy még, vagy egyáltalán…). Én mindenesetre, így „a vége felé”, rettentően sajnálnám, ha az olvasás öröme kimaradt volna az életemből.

 Ezek a könyvtárból tegnap kihozott könyveim.

5 megjegyzés:

  1. Tetszenek a választott könyveid.
    Parti Nagy Lajos a maiak közül egyik kedvencem.
    Az Életművésznőket "kinéztem" magamnak,ha jól látom,hogy ez a címe.
    A mohácsi és kölkedi kirándulás remek képeit és remek beszámolót köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Sajnos az "én" könyvtáramban a legritkább esetben van az, hogy egy könyv több példányban meglenne. (Az utóbbi években tapasztalom, hogy egyre többen rájöttek arra,hogy kik a jó írók, vagy épp' a felkapottak ?) Így aztán L.Ulickajától nem olvastam még, ami nálad van, Parti N.L.-től viszont igen. Úgy emlékszem elbeszélések ?-vagy novellák? ( sosem tudom pontosan a kettő közti különbséget)
    Mellesleg V.Nabokovval mikor akarnál megismerkedni ? :-)
    Utókornak : furcsa egy időjárás van ?- (szürkület és kb.+21 C°)- kb. eddig "olvastam" (aludtam)- és azt hiszem most folytatnám.
    (nagyon lassan haladok a Vágvölgyi B.András könyvvel - Japánról)

    VálaszTörlés
  3. Kifelejtettem, majd egyszer nézzed meg Andrei Makine könyveit is,- szerintem igen jók és nem nagyon jöttek még rá az olvasók !
    (Andrei = az i-n 2 pont van! ) de nem tudok olyant csinálni! :-)

    VálaszTörlés
  4. Már régóta tervezem a könyvtár látogatást, ma megteszem!!!
    Kíváncsivá tettél!

    VálaszTörlés
  5. (csütörtök) Sajnos, vagy szerencsére... még nem jutottunk el addig, hogy számítógépem hibáit (kissé) kijavítsuk. (installálás - és egyebek) - Nem hinném (...) hogy túlzottam hiányoznék sok mindenkinek,- de már azért sem nagyon tudok írogatni.
    Pl. az e-mailek fogadása és küldése is dögledezik,- bár...szerintem túlélhető ! :-)

    VálaszTörlés