2011. április 9., szombat

SLO ♥



Mindig mondtam, hogy Szlovéniában kellene élnem.

Most már úgy gondolom, meghalni is jobb volna ott, s ebben a kápolnában búcsúzni el a földi léttől.

Azt hiszem nem írtam a szlovéniás sorozatban a temetőkről, és – bár feldúltam most a fényképeimet – de se égen, se földön nem találom azt a két képet, amit a lescei temetőben készítettem – így hát vagy elhiszitek, vagy se…Szóval az a temető egészen más, mint a mi temetőink. Ott nem nő gaz a sírok között, pláne nem a sírokon, és legfőképp nincsenek óriási kripták, meg pöffeszkedő síremlékek. Teljesen normális sírok vannak és gyönyörűen rendben tartva. Rengeteg virággal !! Már sok évvel ezelőtt is lehetett  ott kapni olyan mécsest, amibe ceruza-elemet téve, az izzó  viaszolvadás és sírmocskolás nélkül is sokáig világít. Én ilyent itthon még nem láttam. Ahol én jártam, ott nincsenek a temetőben fák sem – ergo – nincs ősszel lehulló levél sem. Igaz,  ebben az egy esetben nem tudom, melyik megoldás a jobb, az esztétikus, vagy a praktikus ?.
Ez az új, modern halott-búcsúztató kápolna-variáció nekem nagyon tetszik.
(Az ajánlatért köszönet @x-nek)

6 megjegyzés:

  1. Mielőtt elbíznám magam...
    (Épp' elemet vettem a kis boltban... és természetesen a régit visszavittem, mert van egy használt elem gyűjtő edény (is) ott...bizony nem tudom, mennyire lenne "előnyös" a sok "szétdobált elem" még a temetőben is ?- bár ne legyen igazam! (Vannak rendes/normális emberek is.) (...)
    @ délimnek : (vagy akit érdekelne)- Szegedi titkok 1.
    Nem hülyültem meg ! - csak a téma kapcsán (nem először...) jutott eszembe (...) milyen "temetői keresője" van pl. a szegedi temetőnek! [Csak beírod, hogy kinek a sírhelyét keresnéd... és kijelzi !-és sok egyéb más ! ] - Na, de megint eltértem a témától - és bocs'
    - (szerintem) megváltoztak )?) a temetkezési szokások is. Vagy nem tudom. Nem kritika !- de épp' 2 napja az a "téma" kies lakókörzetemben, hogy a kb. 77 éves B.bácsi felesége elhunyt a napokban. ) Reggelente beszélgetünk vele ... stb.) - Na, de hangsúlyozom, ez más téma.
    ***********************************

    VálaszTörlés
  2. (2.) "Eszem megáll"... hogy vannak honlapok amit frissülnek -és ellenkezőleg. Ez "frissült"...
    Bal oldalon a temetői kereső
    Bocs'- bár-ezt még szívesen írnék - nekem kezdődik a mai nap" (08.05.óra) OFF
    Csak annyit: állítólag majd mindenki "eljátszik a gondolattal", hogy az Ő temetése milyen legyen/milyen lenne ?... Bocs'- az elhunytnak már eléggé lényegtelen.

    VálaszTörlés
  3. Bocsi! De szerintem a gyertya és a mécses hozzátartozik a temetőhöz. Az elemmel működő "mécses" az elemlámpa...

    VálaszTörlés
  4. Eléggé sokéves tapasztalatom : bizony eléggé sokan vannak, akik az olcsóbb (?)mécseseket veszik meg, ill. a "natúr" gyertyát rakják a sírra !(sírkőre!) Nekem sem tetszik, hogy [-mások után ott járva- ] én vakargatom a kifolyt viaszt és egyéb tisztítási munkák.
    Tipp: (remélve nem büntetendő ?) A temetői "szemetesből" kiszedtem a kidobott üveg mécsesek alját - és később abba vettem és raktam az olcsóbb mécsest. Hát...így valahogy !

    VálaszTörlés
  5. (Talán a témához.)
    Mellesleg évek óta (?) rendszeres nézője vagyok a (kb.) Hol sírjaik domborulnak c. tv. műsornak is.
    (Más műsorban láttam eredeti filmen, a katonai temetők szétverését (stb.)- és sok ilyesmit. A "dögcédula" is eléggé kedvelt témám,- bár hosszadalmas. ( 2 félét is viseltem, a régebbiről furcsa gondolataim voltak,- anno 1968)-
    A cikk
    Férjem boldogító halálhíre
    Na, talán még ennyit.
    (Épp' láttam - anno -a pécsi temetőben az I.világháborús sírok kihantolását is ,- stb. ) Aki pedig nem látta a filmet Katynról - sajnálhatja. (?)

    VálaszTörlés