2011. május 14., szombat

Láttam a jövőt



A legújabb iPod-ot (http://hu.wikipedia.org/wiki/IPod )mutatták be tegnap egy riportban – azt hangsúlyozva, hogy pillekönnyű és pofonegyszerű. Ennek  mintegy dokumentálására egészen kicsi gyerekek, valamit óvodások kezébe adták, s a riportból az derült ki ( akár igaz is lehet), hogy  már az egy éves baba is rájön, hogy ha hozzáér a képernyőhöz, ott megjelenik valami. A két éves már rajzolni tud, keresni tud, lapozni tud rajta/vele/benne…

És eközben én elképzeltem, hogy a jövő generációja esetleg úgy nő fel, hogy nem tudja, milyen megsimogatni egy kutyát, mert a képernyőn is van kutya, (ráadásul  félni sem kell tőle) vagy nem tudja mi az labdázni, mert a képernyőn is lehet ugráltatni le-fel egy labdát,  és sorolhatnám.

Persze, persze, hogy tudom, ez a dolog nem fog (szerencsére) egyik napról a másikra elterjedni az egész földön. Sőt, talán sose fog elterjedni az egész földön. Talán valami őserdőben maradnak a gyerekek olyannak, amilyennek lenniük kell, kúszva-mászva fogják megismerni a világot, megtanulni, hogy a rózsa tüskéje szúr, hogy ha  a patakba lépsz, vizes lesz a lábad ésatöbbi…

Nem mondom én, hogy ez az iPod és az egyéb virtuális játékok  az ördög szüleményei, de a nap feltehetőleg mindig 24 órából fog állni, és ami időt egy gyerek ilyesféle virtuális világ-megismeréssel tölt, azt az idő a valós világ megismerésétől veszi el.
Nem tehetek róla, de nekem olyan sokszor eszembe jut Huxley Szép új világ-a. Cseppet se sajnálom, hogy csak könyvből és nem tapasztalatból ismerem.



7 megjegyzés:

  1. megint csak nem tudom... Talán szerencsés, hogy pl. a Mindentudás Egyeteme-t sem nézed. Bizonyára. Volt már 3 x 3 napon,- kb. 9 műsor ( 3 téma)- hát... lehet, tudnék ennél rosszabbat is, jobbat is. (?)
    Annak ellenére, hogy nekem se mobilom (telefon) se bakkártyám...és ilyesmik. Egy biztos,- ismétlés ?- én bizony nem nagyon "aggódnék"amiatt, hogy mi lesz ! (majd)
    Retro történetemet majd később. :-)

    VálaszTörlés
  2. Igen!Igen!Bár @X-nek is lehet igazsága.Hál'Isten nem egyformák a gyerekek.Az enyémnek is voltak ilyen virtuális játékai,ő is hamarabb tudta egy új műszaki cikknél hogy hogyan kell bekapcsolni stb.De pl. az ő kedvenc játéka,szórakozása a LEGO volt.Kreatív,jó kis dolgokat alakított ki belőlük.Több doboz tartalmából.Nem a dobozon ábrázolt já-tékot./azt seperc alatt megcsinálta./
    Szóval szerintem nincs "minden" veszve.
    A gyerekek rajzfilmeken nőnek fel.
    Az igaz,hogy ezek a kis ketyerék kézben,kis helyen elférnek,bármikor "előkapható".

    VálaszTörlés
  3. Biztosan ismeritek azt, hogy valakinek pl. az ujjatokat/kezeteket nyújtjátok...aztán "letépné a karotokat ," - vagy valami ilyesmi.
    Így aztán ma (vas.) kifutottam az időmből. Az ígért retro történetemet amúgy sem tudnám pontosan idézni. Kb. 60-as évek elején, közeli ismerősöm- autóból disznót 8sertés) látott, majd azt mondta rá, hogy "búúú" - tehén ?- valami ilyesmi. (állítólag) - na , lényegtelen.
    Viszont akinek egynél több gyermeke van/volt (vagy unoka van több) - bizonyára tudja, hogy a kisebb gyerek nem akar(t) a neki megfelelő játékkal játszani, hanem lehetőleg a nagyobb gyerekével!
    Na, ennyit most.
    Eléggé be vagyok havazva.

    VálaszTörlés
  4. Nem tudom, ki-hogy' van vele.
    Hogy naponta "kapunk" egy-egy témát,- aztán azt mennyire "járjuk körbe" - tárgyaljuk ki és ilyesmik,- ki-ki azt is döntse el maga. vagy azt, hogy egy-egy téma másnap,harmadnap még "foglalkoztatja-e ?" - (- sajnos engem szokott- de lényegtelen)
    Ha nem is a témához tatozna, itt van egy cikk. Szerintem "tanulságos?"
    Amitől a falnak megyünk
    Na, nem merek többet írni, hátba be sem megy....

    VálaszTörlés
  5. Gondolatom,érzésem bevált. A 2. hozzászólásom nem ment be.
    Kész, passz. Ennyi volt.

    VálaszTörlés
  6. vX:köszi a cikket,okos és szórakoztató!

    VálaszTörlés
  7. A technikai kütyüket kicsinyeink hamar megtanulják.Logikus gondolkodást fejleszt,és ez pozitív.
    Hátulütője a dolognak,hogy az "ősök"
    butuskának tűnnek ezek nehézkes elsajátításához,így előfordul,hogy
    az öregek le vannak írva...
    Nem kell rájuk felnézni,tanácsaikat megfogadni. Ennyit az idősek megmérettetéséről.

    VálaszTörlés