2011. május 10., kedd

Tilos !?

„Tilos ezen kiadvány bármely részét sokszorosítani, információs rendszerben tárolni, vagy sugározni bármely  formában, vagy módon,  a kiadóval történt előzetes  megállapodás nélkül…”

A könyvtárból kihozott egyik könyvet szerettem volna ma nektek elolvasásra ajánlani úgy, hogy csábításképp bemutatok belőle egy nekem  tetsző, nyúlfarknyi szövegrészt. Legalább elolvasásra ajánlottam volna a könyvet, ha meg nem is veszitek – mert manapság tudom, vagyunk néhányan, akiknek meg kell gondolni, adnak-e, tudnak-e több ezer forintot adni könyvre.

Még szerencse, hogy észrevettem ezt a  fent idézett szöveget a könyv  legelső lapján, mert most itt állnék beperelhetően, egyszerűen csak azért, mert valamit jónak találtam, mert valami értelmeset ajánlottam a neten keringő sok baromság helyett, elolvasásra.

Hát kérem, nem teszem. Nem „reklámozom” a  könyvet, egy nyúlfarknyi idézettel sem, meg a szerzőjét sem, holott itt él, egy tőlem nem messzi kis faluban.  Nagyot csalódtam benne ezáltal, de kiheverem. Legfeljebb a jövőben még a könyvtárból se hozom ki a könyveit.

P.s. 
1.Micsoda szerencse, hogy Shakespeare, vagy Kosztolányi idejében ilyesmire még nem volt lehetőség/szükség ! Most szegényebb lenne a net. Meg egy csomó olvasó. Igaz, ebből a fenti íróból feltehetőleg nem is lesz érettségi tétel…
2. Mielőtt bárki megvédené a szerzőt – mondom, nem volt kedvem ahhoz, hogy az idézni kívánt pár sor miatt telefonon, vagy írásban engedélyt kérjek – habár azt nem lehet kizárni, hogy ezt megkaptam volna. (Vagy ki tudja…kicsike ember vagyok én.)
Egyébként azt még hajlandó lennék elfogadni, hogy (anyagi megfontolások miatt, mert hát az írónak is kell pénz tejre meg kenyérre) a borítón az szerepeljen, hogy „a könyvet” (úgy zusammen)  sokszorosítani és terjeszteni – a kiadón kívül másnak – tilos.
3. Ha majd írok egy könyvet és azt kiadják – én azt fogom beleírni, hogy  csak nyugodtan idézgessenek belőle bármit, bárhol, hiszen nem magamnak és nem csak a pénzzel rendelkezőknek, legfőképp pedig nem nyereségvágyból  írtam. Igaz, belőlem sosem lesz jómódú ember. Mindig is pazarlóan bántam „kincseimmel”, tekintve, hogy tudom, a „révészt” nem lehet megfizetni….
4. Egyáltalán nem mellesleg  és utolsó sorban  - az általam nagyra becsült -  Esterházy Péter könyvei, vagy legalábbis azok egy része a neten már olvasható.


7 megjegyzés:

  1. Nem tudom. Értsd : talán nem kell(ene) mindent szó szerint venni/érteni! Régebben tudtam, hogy egy-egy könyvből kb. mennyi oldalt szabadott sokszorosítani és ilyesmik.
    Nincs időm/kedvem ilyesmik után kutakodni a neten. Bocs'
    Viszont meglepett, hogy (nem egyszer) maguknak az íróknak a honlapján megtalálhatók a "műveik" -ill. egyre több "könyv" elérhető a neten is.
    Ismerjem el, előbb kezdtem el a "megjegyzést", mintsem alaposabban elolvastam volna "problémádat!" :-) Talán - többet - majd később !

    VálaszTörlés
  2. Ha kitaláltam hogy ki az akkor én is perelhető vagyok ?????
    Mikor még fizikai munkára használta a kezeit együtt jártunk szülői értekezletre:-)
    Lám hová jut a világ !

    VálaszTörlés
  3. Csak pár kisebb pontosítás : Hogy írásbelin (!) -magyarból - mik a tételek, -bár több mint 10 éve szokásom figyelni, most meg nem mondom... (2011-est)- de azt határozottan állítom, hogy Shakespeare és Kosztolányi is - a szóbeli (!) tételek között szerepel(t) - OK!- lassan már az "érettségizéssel" sem vagyok tisztában. ( pl. emelt szintű és ilyesmik)- amúgy is épp' a 45 éves (!) találkozónkra való meghívás foglalkoztat ! (?)
    Más : (szerintem) most aztán jól "megbüntetted" az írót... aztán minket is ?- azzal, hogy sem a nevét, sem a mű címét nem írtad le ?- (de ne bonyolítsam...)

    VálaszTörlés
  4. Azért én kipróbáltam volna az engedélykérést, már csak kiváncsiságból is. Írtam volna egy e_mailt, hiszen az író elérhető az interneten, saját honlapja is van.

    VálaszTörlés
  5. Húha... akkor engem már életfogytigra is perelhetnének? Hiszen mást sem nagyon csinálok, mint megosztom az örömömet, ha valami nekem tetsző olvasmánnyal találkozom. Sebaj, a börtönkönyvtárban is lehetnek jó könyvek. Csak ne kellene olyan korán fölkelni! Persze még meg is úszhatom, igaz?

    VálaszTörlés
  6. @x: aki figyelmesen olvassa a blogot, ha akarja, kitalálhatja, kiről, melyik könyvről van szó.

    múltmentő: igen, elgondolkodtam a dolgon,(=engedélykérés) de a mérgem nagyobb volt a kezdeményező-készségemnél :-)

    gopál: gyanítom együtt megyünk a börtönbe, s akkor nem fogunk unatkozni :-)

    mmama: remélem másra (=pl. rád) nem veszélyes a szövegem elolvasása :-)

    VálaszTörlés
  7. Pusztuljak el, ha értem. Fogalmam nincs, milyen "hozzád közeli kis falura" kellene gondolnom. Na, sebaj !
    Amúgy is "jó téma" lehetne, hogy az újszerű megközelítések szerint, falu,mint olyan létezik-e ? vagy már csak a köznyelvben.
    Úgy tudom, pl. a legtöbb honlapon - ha van nekik,- községnek nevezik magukat ? vagy településnek. De ne bonyolítsam !
    :-)

    VálaszTörlés