2011. június 9., csütörtök

Az úgy kezdődött, hogy…

…a tegnapi kánikulában immár másodszor álltam neki estefelé almakompótot főzni. Ilyenkor nyáron lehűtve, nálam akár egy főétkezést is pótol. Ízesíteni szegfűszeggel, fahéjjal és kevés vaníliás cukorral szoktam.
Történetesen a van.cukor nálam ugyanolyan dobozkában van, mint a mindennapos használatú kristály cukor. Reggel benyúltam a szekrénybe, hogy a kávémba az egy kanálnyi cukrot belezuttyintsam – és amikor a cukor már a kávában volt, vettem észre, hogy nem jó dobozkához nyúltam….
Gondoltam, akkor most én feltaláltam a vaníliás kávét.
Hát nem. A neten nézelődve találtam az alábbi szöveget. Vagyis ezt (sőt, igazi vaníliával, ami számomra megfizethetetlen) mások  is kipróbálták. Ettől függetlenül az az érzésem, fogok én a jövőben máskor is – már készakarva – van.cukrot tenni a kávémba.
Finom !


 Egy kis vaníliás leírás:

„Az eredeti vanília (Vanilla planifolia) fűszer nagyon drága, és az utánzatai, habár olcsóbbak, egyáltalán nem azonosak az eredeti aromával. Az igazi vaníliának az íze édeskés és csodálatosan fűszeres. A vanília egy dél-amerikai kúszó orchidea fajta. Az aztékok a csokoládé ízesítésére használták. A spanyolok által került be Európába, és ők nevezték el vaníliának (a vaina –szóból,- amely köpenyt, hüvelyt jelent).

A vanília virágai zöldek, gyantásak, és általában a kolibrik porozzák őket. Azokban az országokban, ahol ez nem lehetséges, ott kézzel történik a megporzás. Így például Indonéziában is, ahol a világ vanília termesztésének a 80% -a található. A hosszú és vékony rudacskákat (hüvelyeket) még zölden és nyersen gyűjtik be. A hosszú szárítási folyamat alatt a vaníliarúd matt színezetet kap, és a hüvely külső részén fehér vanillin kristályok jelennek meg. A vaníliát a zúzott hüvelyekből vonják ki, majd alkoholba áztatják, hogy felfogják a teljes aromáját. Ezzel az eljárással egy nagyon erős vanília koncentrátum készíthető.

A háztartásban  általában az egész vanília rudat használjuk, mert akkor az aromáját direkt a kristályaiból kapjuk. Felhasíthatjuk, és kiszedhetjük a közepében lévő ragacsos masszát, amely sötét színű, és tele van apró fekete magokkal. Vaníliát használunk fagylaltokhoz, süteményekhez, tésztákhoz, krémekhez, de krémes italokhoz is, mint például jeges kávé, vagy a meleg csokoládé. Ha a teljes rudat használjuk fel, akkor  jól meg kell szárítani, egy időre félre tenni, és csak aztán használni. Legjobb, ha zárt edényben tároljuk, úgy, hogy cukrot szórunk rá. A cukor ugyanis átveszi a vanília aromáját.

Vaníliás jeges kávé receptje- egyenesen Mexikóból
Hozzávalók 4 személyre:
5 dl frissen főzött kávé
4 evőkanál barna cukor
2 széthasított vanília rúd
tejszín
őrölt szerecsendió

A vaníliás kávé elkészítése: Öntsük bele a feketekávét egy tálba, keverjük össze cukorral, amíg feloldódik. Tegyük bele a vanília rudakat. Fedjük le, és hagyjuk hűlni legalább 2 órán keresztül. Ezek után szűrjük át a kávét. Fogyasszuk tejszínnel és szórjuk meg szerecsendióval.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon fincsi lehet! Imádom a kávé illatát, de nem ihatok, mert koffein allergiám van... Marad a cikória, ami nem büntetés, de egészen más!:)

    VálaszTörlés
  2. Magam is Inka kávét iszom, ami szintén híján van a koffeinnek, de ez a vaniliás ötlet biztosan nagyot fog dobni rajta. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  3. Mmmmmm.Nagyon jól hangzik.Nemcsak a kávét de a napunkat is fel fogja dobni ez "csipet" vanília:-)

    VálaszTörlés
  4. Majd tekerjetek le a cikk aljára és ott esik szó kávéról,vaníliáról és egyebekről ! :-) :-)
    Tipp vacsorára

    VálaszTörlés
  5. Utókornak : ha már azzal kezdődött, hogy "Az úgy kezdődött,hogy..."
    Álljon itt annyi - a végződés ! - hogy ha ma (csütörtök) a világot nem is mentette meg @Aranyosfodorka (...)
    viszont engem elszállított a fogorvoshoz ! Kb. 17 óra után...és valamikor (nemrég) haza is értem.
    A részletektől - minenkit megkímélnék. f nem fog, hanem íny problémám adódott ] - most pedig áttanulmányozom a felírt és kiváltott gyógyszarokat ! ( a tudnivalókat) - szót sem !- egyik borzalmasabb, mint a másik.
    Hagyján!- a számlát (blokkot) meg nem tették be a müa.szatyorba.
    A holnapi viszontlátásig... (?) - bár az éjszaka még előttem van...és az injekció még hat... valahogy majd csak lesz !
    Az erő legyen veletek ! ( főleg velem)

    VálaszTörlés
  6. A fahéjas-csokis sem rossz.
    a napokban olvastam, hogy aki napi 4-5 kávét elfogyszt az elkerülheti a rákos megbetegedést.
    Kérdezem én, ki az akinek a szervezete elbír ennyi turbó-löketet?
    Pláne, ha utánna meg szedik rá a vérnyomáscsökkentőt!
    @x vacsora ajánla után megkóstólnám én is azt a kávé mellé mellé felszólgált kortynyi szabolcsi almapálinkát.:-)))
    Hátha egészségemre vállna!!!!
    @x-nek is utókezelésként kis ínygyógyításnak, öblögetésnek bizonyára használna. :-)))

    VálaszTörlés