2011. június 25., szombat

Érdekes helyek a világon


Szeretem az úti-filmeket, kényelmesen a fotelból ülve végignézni havas hegycsúcsokat, átkelni óriás folyókon, látni csodálatos épületeket, a miénktől nagyon is eltérő módon élő embereket. 
Szeretem a   „………….erwacht” (=felébred) sorozatot, amit kora hajnalban, 5 körül szoktak adni, azt hiszem az ARD-n ?  Elöl mindig egy nagyváros neve áll, pl. Cairo, vagy Mumbai. Egy-egy világváros kora hajnali óráit mutatja be – szavak nélkül, csak halk zenével. Ahogy felkenek és útjukra indulnak a piaci kereskedők, halászok, és az a sok sok ember, akiknek helyükön-létét mi, később ébredők, mondjuk reggel 8-kor  teljesen természetesnek vesszük, akiknek a munkájára épül a nap többi része, az utcaseprőktől az áruszéthordókig.

Pár napja nem egy nagyváros, hanem szent indiai helyek bemutatása volt műsoron, melyek közül   számomra ( tán mert eddig erről még sosem hallottam)  a 30 m. mély, Jaipur melletti, Abhaneri nevű kis falucskában található, Chand Baori-kút volt  a legkülönösebb. 100 m. mélyre 3500 lépcső visz le és évszázadokkal ezelőtt épült. Máig varázslatos maradt a szürke vulkáni köveket fehér vakolattal összekötő mester-kőműves munkája. A lépcsők egyik oldalát a nők, másikat csak a férfiak használhatják. Kapuját az elefánt fejű isten, Ganesha őrzi.


Itt:  http://smoont.com/the-deepest-step-well-in-the-world   további képek is láthatók róla.
 

7 megjegyzés:

  1. Nem kritika! Csak-csak itt egy adat
    3 millió előfizető van
    Így aztán én nem tudom, (olvasóid közül) ki,milyen módon néz tv-t ?
    Én néha már azt is eredménynek tartom, hogy egy-egy (érdekesebb) magyar műsort a neten is meg lehet nézni. (utólag) - bár eléggé keserves megtalálni... Továbbá nem szívesen adok tippeket (az utóbbi időben) hogy ki,milyen módon nézzen tv-t. Épp' tegnap tájékoztattak (e-mailben) de levélben is, hogy pl. a netezésem gyorsasága (?) hogy' fog változni ! ( állítólag "ingyen"... o7/01) de ne bonyolítsam.
    Egyebeket - esetleg - a későbbiekben.

    VálaszTörlés
  2. Becs' szó nem @Aranyosf. témáját kisebbítve!" - (mellesleg nekem UPC/"bronze" csomagom van és nincsenek abban német csatornák)
    Ezt itt azoknak, akik (esetleg) nézik az Ushuaia (?) műsorokat.
    ushuaia hőse
    vagy
    Videotar/Ushuaia

    VálaszTörlés
  3. Húha!Nekem pár lépcső is problémát okoz:)
    Mindíg elgondolkoztat egy-egy ilyen építészeti bravúr-csoda,hogy hogyan is csinálták?Ki adta az ötletet?Azokról,vagy arról nem mindíg tudunk.
    A képeken látható,hogy hatosával vannak a lépcsők,kis pihenőket engedve a megmászójuknak.
    Érdekesség,én sem tudtam,vagy hallottam erről.Köszi!
    Szép vasárnapot Mindenkinek!

    VálaszTörlés
  4. Abhaneri lépcsők
    Közben tájékozódtam és okosodtam.
    Mégegyszer köszönöm Aranyosfodorka!

    VálaszTörlés
  5. Bár lehet épp ezekről a lépcsőkről nincs video,de van sok Indiával kapcsolatos.

    VálaszTörlés
  6. @X-nek pedig köszönöm a Videotar/Ushuaia-t.

    VálaszTörlés