2011. június 10., péntek

Hawking világegyeteme

Rég olvastam ilyen nehezen könyvet, mint most Stephen Hawking „A világegyetem dióhéjban” címűt. Ha valaki veszi a bátorságot és nekikezd, hát kösse fel !  ( Kíváncsi vagyok BringaBalaton véleményére – aki tervbe-vette az elolvasást.)
Nagyon nehéz a szöveg, rengeteg ismeretlen szó van, amit még sokszor kiolvasni is nehezemre esett, hát még a megértés…
Volt egyfajta elképzelésem nekem a „világról” (amit persze az előző Hawking könyvből és néhány hasonló témával foglalkozó filmből vettem) de most aztán valahogy elbizonytalanodtam…Az ember (én) szereti a dolgokat lehetőleg egyszerűen, érthetően elképzelni – de hát ez az „egész mindenség”  rettentő bonyolult, pláne a hozzám hasonló kis földi férgecskék részére.
Tágul-e a világegyetem, vagy se, galaxisok, fekete lyukak, prébánok és szingularitás, meggörbült téridő, szuper-gravitáció és fekete lyukak, X-Y-Z elméletek és törvények, négy vagy még több dimenzió….néha már a kettő is sok nekem.

Nem sikerült igazán jó magyar feliratos képet találnom, így hát ez került be:



Előre kell bocsátanom, hogy a könyv 2002-ben jelent meg, akár az is elképzelhető, hogy azóta már újabb felismerések, adatok állnak az érdeklődők és hozzáértők rendelkezésére. Kimásolok belőle néhány elgondolkodásra érdemes bekezdést, ami nagyjából érthető nyelven is íródott.

„Két évtizeden belül egy ezer dolláros számítógép talán már olyan bonyolult lesz, mint az emberi agy. A párhuzamos processzorok agyunk működését fogják utánozni, a számítógépek intelligens és öntudatos lényekként fognak tevékenykedni.

A neurális implantátumok sokkal gyorsabb kapcsolattartást tesznek majd lehetővé az emberi agy és a számítógépek között, elmosva a különbséget a biológiai és az elektronikus intelligencia között.

A közeljövőben a legtöbb üzleti tranzakciót valószínűleg kibernetikus személyek fogják végrehajtani interneten keresztül.

Egy évtizeden belül sokan közülünk a világhálón való virtuális létezést fogják választani, kibernetikus barátságokat kötnek és ilyen kapcsolatokat ápolnak.

Az emberi genom megértése (a géntérkép elkészítése) kétségkívül óriási előrelépést jelent  az orvostudomány számára, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy jelentős mértékben növeljük az emberi DNS szerkezetének bonyolultságát. Az elkövetkező néhány száz évben az emberen végrehajtott génmérnöki tevékenység veheti át a biológiai evolúció szerepét. Megtörténhet az emberi faj újratervezése, ami merőben új erkölcsi kérdéseket vet fel. (Ó drága jó Huxley - igazad lesz !!! ez az én beszúrásom, nem könyvbeli idézet.)

A Naprendszer határain túlra végrehajtandó űrutazáshoz valószínűleg vagy genetikailag módisított emberi lényekre, vagy ember nélküli, számítógéppel vezérelt automata szondákra lesz szükség.

Az elmúlt kétszáz évben a népesség növekedése exponenciálissá vált, vagyis a Föld lakóinak száma évről évre ugyanannyi százalékkal növekszik. Jelenleg a növekedés üteme 1,9 százalék évente. Ez első hallásra nem tűnik soknak, mégis azt jelenti, hogy a világ népessége negyvenévenként megkétszereződik.

A közelmúlt technikai fejlődését a felhasznált elektromos energia mennyiségével, illetve a megjelent tudományos cikkek számával is jellemezhetjük.  E két paraméter ugyancsak exponenciális növekedést mutat, azonban itt a megkétszereződéshez szükséges idő kevesebb, mintegy negyven év.  Ha a népesség növekedése és az elektromos energia fogyasztás növekedése a jelenlegi ütemben folytatódik, akkor 2600-ra a Föld lakossága már csak szorosan egymás mellett állva férne el a bolygónkon, a roppant mennyiségű energia felhasználása következtében pedig bolygónk vörösen izzana.

Ha szorosan egymás mellé raknánk az összes újonnan megjelenő könyvet, akkor óránként százötven kilométeres sebességgel kellene rohannunk, csak hogy lépést tartsunk a sor végének gyarapodásával.

A jelenlegi exponenciális fejlődés tehát nyilvánvalóan nem tarthat a végtelenségig. Akkor hát mi fog történni ? Az egyik lehetőség az, hogy valamilyen katasztrófa, például egy nukleáris háború folytán az emberiség nyomtalanul  megsemmisíti önmagát. Egy tréfásnak szánt de valójában morbid megjegyzés szerint, azért nem tudtunk mindeddig kapcsolatba lépni a földönkívüliekkel, mert amikor valamely civilizáció eléri a mostani fejlettségi szintünket, akkor instabillá válik és elpusztítja önmagát.”

Csak néhány önkényesen kiragadott részlet – de el lehet meditálni a fenti sorokon….

Mellesleg itt: http://www.date.hu/~nasa/ati.html  is van egy hosszú, érdekes anyag annak, aki nem tudja/akarja a könyvet kihozni a könyvtárból, de érdeklődik a téma iránt.

A pirossal kiemelt sorokat pedig sokaknak figyelmébe ajánlom.  Merthogy ez igaz. S ha ez igaz, akár igazzá válhat a többi jövendölés is.

**************************************************************************

Idáig írtam meg tegnap este az anyagot. És akkor ma reggel  érkezik egy hasonló témájú E-mail, hogy felfigyeljek rá, mindjárt 3 levelezőtársamtól is ! A lényege, hogy miért nem képesek Németországban az EHEC fertőzés leküzdésére: hát azért mert
az E-coli baktérium „hirtelen” rezisztensé vált nyolc különböző típusú antibiotikum családdal szemben….
Tudatos genetikai szelekcióról van szó, amit laboratóriumi körülmények között végeznek egy kívánt hatás elérése érdekében. Minden biológiai fegyver így készül az Egyesült Államok hadseregének Detrick marylandi laboratóriumában.
Angol eredeti itt olvasható: http://www.naturalnews.com/032622_ecoli_bioengineering.html
Miközben a hatóságok a fertőzés forrását kutatják, ne feledjük, hogy az EU a természetes gyógyhatású készítmények és étrend-kiegészítők betiltására és a természetgyógyászok munkájának megnehezítésére készül. Miután nem állnak majd rendelkezésre természetes gyógymódok már csak annyit kell tenniük, hogy elijesztik az embereket a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztásától is.
Amennyiben sikerül elérni, hogy az emberek féljenek a friss zöldségek fogyasztásától, könnyebben rávehetők, hogy feldolgozott, egészségtelenebb élelmiszerek fogyasztására térjenek át. Az eredmény: több beteg és nagyobb igény a gyógyszerek iránt, azaz nagyobb haszon a gyógyszergyáraknak.Szerintem tökéletesen beleillik Hawking elméletébe.
Már most sokan  vagyunk. Meg kell kezdeni valahogy a népírtást. A háború olyan barbár. Vannak finomabb gyilkolási módozatok is…..
 

7 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekfeszítő lehet a könyv, engem is izgat-na!...Látod, ez az, amihez egyedül kell lenni! Gopál jobban ráér - már hozzám képest!:) Majd meséljetek!:)))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon érdekes amit olvasol, én még a Ljudmila Ulickaja Életművésznők c. könyvén vagyok túl. ( a blogodban tetted érdekessé számomra )Ezzel a mostanival megelégszem, ha te kommentálod.
    Előre is köszönöm, mondhatod rám, hogy "fagyönygy", mivel az is a gazdanövényen él.

    VálaszTörlés
  3. Bocs' jelenleg nem vagyok abban az állapotban, hogy "elmélyedjek" ebben a témában. Talán majd máskor.
    Viszont én meg láttam egy filmet a napokban, igaz csak "foltokban" emlékszem a tartalmára...
    Téma : készülve (!) a más bolygókra való "utazásra"...miken törik fejüket a "szakemberek"
    Pl. 100 embert (50 párt) elegendő lenne más bolygóra küldeni,- bár ők is "csak" 200 évig biztosítanák az ember megmaradását ?- vagy hogy.
    Kifizetődő lenne (és gondolkodnak rajta...) olyan "embereket" kellene küldeni (utaztatni) kiknek testi felépítését az adott bolygó "klímájához" alakítanák ki.
    Így aztán 8részben) meg van magyarázva az is, hogy miért "kísérletezgetnek" az emberrel,- ( bár nem tévesztendő össze pl. a klónozással és egyebekkel.)
    Sok ilyesmi ellen "tiltakozunk" manapság... miközben megfeledkezünk sok másról, ami pl. 40-50 évvel ezelőtt szinte elképzelhetetlen volt,- aztán hogy' hozzászoktunk.
    Bocs' - tartok tőle - nekem - ez sem fog problémát okozni !
    Ha nem is a témához : (tipp) H.Hesse : Üveggyöngyjáték sem rossz... :-)

    VálaszTörlés
  4. Ki ne feledjem (ha nem olvastad volna a mai újságban) pl. készülnek megváltoztatni a hús (le)fagyasztásra vonatkozó -eddigi- szabályokat is. (?)- és kifelejtetted a felsorolásból pl. a csírákat ...
    Kétségtelen, ma reggel "elgondolkodtam"... amikor elolvastam a NORMAFLORE nevű gyógyszarom (?) betegtájékoztatóját... (vény nélkül kapható)- hogy ... megigyam e napi 3x a többszörösen antibiotikum-rezisztens Bacillus clausii spórát! (megittam...)
    Aki nem ismerné, írja be a Google keresőbe, ott elolvashatja.
    Ja!- szedek egy antibiotikumot... olvasom okoz(hat) hasmenést... hagyján !- de állítólag a szedést követő 2 hónappal később is...és egyéb ilyesmik.
    Mit is mondjak ?...hát, voltam má' jobban is... pedig még vagy 5 napnyi szedés áll előttem...

    VálaszTörlés
  5. ha érdekelne másokat
    Normaflore
    20 db. 1637 Ft (stb.)
    (Elolvasni a Normafóka c. ajánlást is...bal old.) Ja,- íztelen, szagtalan.

    VálaszTörlés
  6. Ráérőbbeknek :
    Nincs új a nap alatt
    (ha működik?)
    Ill. kapcsolódó anyagok a honlap alján. Derűs estét ! (...)

    VálaszTörlés
  7. Tiffanylda: Szerintem jobb lenne egy szép, langyos nyári estén kiülni és (akár) szótlanul nézni a csillagokat...Beszélni az olvasottakról nehéz(lenne), mert túlságosan bonyolult.
    Kyba: örülök, ha tudok olyasmit írni, ami felkelti mások érdeklődését. Csak nyugodtan gyöngyözzél :-)
    @x: nem tudom, erre gondoltál ?

    biológiai fegyver

    Sajnos a Hesse ajánlattal picit késtél - mire kinyitottam a gépet, már este lett, s d.u. elmentem a könyvtárba. na, majd legközelebb.

    VálaszTörlés