2011. június 22., szerda

Mától rövidülnek a napok

Mögöttünk az év leghosszabb napja és legrövidebb éjszakája… Kár, hogy nem lehettem az Északi sarkon, ott egyáltalán nem bukott a horizont alá a Nap. Vagy kár, hogy nem lehettem Stonehenge-ben, ahol – ha jól tudom – ilyenkor szintén vannak a régmúltat felidéző események. Egyáltalán kár, hogy csak itthon lehettem lakásom romjaiban…
És akkor mostantól kezdhetjük várni a telet, különös tekintettel arra, hogy az igazi forró nyár még előttünk van…



„A nyári napforduló már a neolitikus idők óta jelentőségteljes nap az emberiség történetében. A kelták, a germánok, a szlávok és az északi népek többsége már a kezdetektől megünnepelte ezt, mint ahogy ezt ma is teszik. Papjaik, druidáik a Föld és az Ég nászának tartották e különös napot, s ennek megfelelően is tisztelegtek előtte.

A korai pogány népek spirituális vezetőinek némelyike hitte, hogy a leghosszabb nap éjjelén révületbe esve képessé válhatnak arra, hogy testüket elhagyva a Tejúton keresztül eljussanak a holtak birodalmába, az alsóvilágba. Ennek a páratlan utazásnak az volt a célja, hogy a holtakkal érintkezve útmutatást és segítséget kérjenek többek között a jövőről, a termésről, a gyermekáldásról, a viszályokról, vagy az istenek megbékítésének módjáról.

Szent Iván éjjele mégsem június 21-re, hanem június 24-re esik, ennek oka azonban a tropikus időszámítási mód sajátosságában és a tényleges naptári évek közti különbségben, illetve az egykori naptári reformokban rejlik. Így a nyári napforduló napja és megünneplése időben napjainkra már elvált egymástól. A nyár csillagászati értelemben vett kezdete, korábban valóban Szent Iván napra, azaz június 24-re esett, de erre ma már az eltolódás miatt három nappal korábban, június 21-én kerül sor. Évszázadok, vagy egy évezred múlva a napfordulók még korábbi dátumra fognak esni.”


Nemes Nagy Ágnes: Nyári éj


Emelkedik a lassú tenger.
Az álom sűllyed, olvadok.
Tárt ablakunk alatt a mélyben
a júniusi éj csobog.

Üvegzöldszínű habja szélén
mint fel-felbukkanó halak,
a csillagok kecses csapatban
csobbannak és villámlanak.

S a fák között – kövér korállok
árnyékot-lengető bogán,
haján világító moszattal
átúszik lassan Szent-Iván.

6 megjegyzés:

  1. ne legyek demagóg, ill. plagizálás (?) - (kb.) "tudjuk meg becsülni azt, amink van"-és ilyesmik. Tartok tőle, (vagyunk/lennénk) jó páran, kik az É-i sarkon sem érezték volna túl jól magukat!- de ne bonyolítsam.
    Én pl. - az utóbbi időben - pl. rosszul alszom (?) - ha a redőnyöket nem engedem le a hálószobában" és/vagy szót sem) ha pl. a tv."jelzőfénye" világítana és vannak napjaim, amikor az (elemes) óra "hangja" is zavar.
    Más : bár ismerem a "tücsök és hangya" történetét... azért (én) pl. 06/22-én (!) még véletlenül sem foglalkoznék azzal, hogy mi lesz majd télen ! de talán ezt se bonyolítsam most jobban!
    (Szerencsémre kb. 07.30.órára végeztem a legszükségesebb ház körüli tennivalókkal...)
    Örömmel vettem, hogy a mai "téma" is "kellő időben" megjelent ! :-)

    VálaszTörlés
  2. meg nem mondom,hogy mióta (valamelyest) magam is foglalkozom a "múlttal"-és most ne részletezzem, hogy sok mindent én aztán pl. nagyszüleimtől (generációjától számítva) ugyan nem hallottam... így aztán különösebb lelkifurdalásom nincs, ha pl. nem ugrálok tűz felett...és ne soroljam!
    Mellesleg :
    Pár pécsi műsor
    valahogy (gyakran) gondolok arra... mennyi esemény (?)- ami "eltereli" (?) a figyelmet a "problémákról?" - vagy nem is tudom.
    Természetesen látom,hogy 5-10- X ezer ember (állítólag) de nagyon jól érzi magát... (ez sem befolyásol)- és (szerintem) ki-ki csinálja azt, amit önmaga jónak gondol/érez !
    Na, én "megyek" a tv. elé... (országgyűlés) aztán holnap (csütörtök) a pécsi közgyűlés... ennyit az én programomról ! :-) :-)

    VálaszTörlés
  3. Az még nem olyan nagy baj, hogy rövidülnek, de a télre most ne gondolj, kérlek!!! Alig vártuk a tavaszt, meg ezt a ... ki tudja, mit hozó nyarat, ne fuss ennyire előre, könyörgöm!!!:( Negatív vagy! Tudom, hogy ez tény, de annyi mindenről olvasol és tájékoztatsz minket, most jobban örültem volna valami "feldobós" hírnek!:) Talán holnap? Remélem!:)

    VálaszTörlés
  4. Utókornak : kb.15.30.órakor, árnyékban,a hőmérőnk +35C°-t mutatott.Szerencsére volt egy kis légmozgás (szél) is napközben. Hát, ennyit.
    Ha már Stonehenge említődött, (ha jól értettem) kb.15 ezren nézték a napfelkeltét.Állítólag az idén "jobban" viselkedtek, mert csak 20 főt állított elő 8szállított el9 a rendőrség, szemben a tavalyi 34-gyel ! Viszont azt pontosan nem tudom, Belfastban "min vesztek össze" kb. hétfő óta -és utcai zavargások vannak.
    Bár nem szokásom a Balaton partjáról történő tv.közvetítést nézni (m1) ma "ottfeledkeztem", megjegyzem megérte,mert olyan "eldugott" településeket és kevésbé ismert értékeket mutattak, hogy kissé rácsodálkoztam.
    Persze, most jó lenne utánanézni a neten ?- de nem hinném. (ebben a dög melegben)

    VálaszTörlés
  5. (csütörtök)
    nem tudom,ki,hogy' van vele...de valahogy eléggé meleg van. kezdet . +20 C°(Pécs)
    Na, indulok a kisboltba... mai egyetlen terv: (esetleg) összecsapok egy lecsót...persze, ha van hozzá nyersanyag a boltban. (?)

    VálaszTörlés
  6. (csütörtök)
    Akit érdekelne
    Ez volt ma a postaládában, bár a kis csomagot még nem bontottam ki...
    (készül a lecsó...) :-)

    VálaszTörlés