2011. június 11., szombat

Új könyvek

Mindig egy hosszú listával a kezemben megyek a könyvtárba. Részben @x ajánlásai, részben saját búvárkodásom eredményei vannak a lapokon feljegyezve, azért, hogy majd segítsenek a választásban. Aztán ez vagy sikerül, vagy nem…

Nos itt vannak a legfrissebbek… Palotai Borison kívül a többiről semmit se tudok… Kérdezhetnétek, hát akkor miért hoztam ki ? Nos, egyszerűen csak azért, mert szeretem az új könyveket, mert néha képtelen vagyok ellenállni a fizikai vonzerejüknek.
Ha a régi könyvek leadása után, titkos vonzerők következtében, az „Újdonságok” feliratú polc felé indulok, akkor nagy valószínűséggel elvesztem…



Imádom kézbe venni őket, a még nem szétfeszegetett lapok közé óvatosan belesni, ha senki se látja, megszagolni, többnyire matt felületű lapjaikat az elsők között végigsimítani. Nincsenek benne ceruzafirkák, aláhúzások és megjegyzések, se szamárfülek, se ragasztott oldalak. Tiszták.
Egy új könyvet kézbe venni olyan, mint belépni egy szentélybe – legalábbis én ezt érzem.  Számomra nagyon nem mindegy, hogy egy templomban egyedül vagyok, vagy egy nagy tömegben. 

Az új könyvnek varázsa van. Ha a benne lévő szöveg esetleg csalódást okoz, akkor is szeretem őket. Olyanok, mint az újszülött babák. Hiszen azokat se lehet „nemszereteni”, akármi is lészen később belőlük, pap, vagy rabló.


„Óh, ne mondjátok, hogy a Könyv ma nem kell,
hogy a Könyvnél több az Élet és az Ember;
mert a Könyv is Élet, és él, mint az ember –
így él: emberben könyv, s a Könyvben az Ember.
.
.
.
Mert a Könyv is élet, nem hideg kincs az se;
s mint az emberkertben, nem hiányzik gaz se:
de a gaz is trágya, ne bánjátok azt se!
Csak a Holnap tudja, jó volt-e vagy rossz-e?"

/Babits Mihály Ritmus a könyvről, részlet/

4 megjegyzés:

  1. (vasárnap)
    Ha már "ünnepnapok" - gondoltam tegnap, legalább én ne "rondítsak a dolgok közepébe!" - így aztán rá sem néztem a gépre. ( kb. 08 óra után) Ma meg valahogy semmi sem akart működni ?- és én meg nem fogok hosszú percekig itt ülni és arra várni, hogy valami betöltődik-e vagy sem.
    Mellesleg oly' (hang)zavaros napunk volt (+egyebek)- olvasni is alig bírtam... ill. (kezdhetem elölről ?) - mert szinte semmi nem jutott el az "agyamig,"- vagy valami ilyesmi. [Különösebb "együttérzéstől" kérnék tartózkodni! ]

    VálaszTörlés
  2. (Na, ha már könyv a téma...)
    Természetesen, semmi közöm ahhoz,ki-mit olvas. Való igaz, (anno) alkalmaztam magam is, hogy "listával" mentem... de legtöbbször (csak) a csalódás, hogy "pont azok" nincsenek meg a könyvtárban- és ne bonyolítsam.
    OK!- néha-néha "belefutok" egy-egy "kevésbé jó" könyvbe (ismeretlen író)- bár vallom : minden könyvben van (legalább) 1-2 jó gondolat...
    A probléma csak az, hogy egyre kevesebb az idő - (arra is)- hogy a jókat és a legjobbakat el tud olvasni. OK!- nézőpont kérdése, hogy ki-mit tart annak. Sok író esetében szerencsés vagyok (?) - már meghaltak/vagy öregek - így aztán majd az összes könyvüket olvastam már. Kiragadott példa : B.Hrabal / P.Roth / J.Updike / H.Hesse és ne soroljam.
    Nem kényszerítés, (de vajon) az "oroszokat" mikor kezdenéd olvasni ? :-) :-) OK!- vedd "élcelődésnek!"
    Szót sem, hogy mi minden összeolvastam ( a napokban) a "Könyvvásár" (vagy mi volt ?) kapcsán.

    VálaszTörlés
  3. Tudod mit szeretek, de nagyon? Az új könyvet óvatosan szétnyitni, és beleszagolni.Még érezni rajta a friss papír illatát, a " nyomda illatát" ami egy új élmény kezdete.Mert ezzel az illattal indítom az olvasását, az új könyv olvasását, ami jó esetben egy klassz kaland lesz.

    VálaszTörlés
  4. Sudi: ebben (is) egyetértünk ! Az új könyv, az varázslat, nem tudni mi lesz belőle ?

    VálaszTörlés